Proširena istraga: Čelnici klubova moraju u SIPA-u

Sipa, uhićenja, Sarajevo, BIH, Sipa, novi direktor, sjednica, akcija var , Sipa, Salem Prolić, namještanje utakmica, Sipa, istraga, var, BIH, nogomet, čelnici, Sipa

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine proširilo je istragu u predmetu „Var“ još na desetine osoba, a sve se dovode u vezu da su sudjelovali u namještanju utakmica Prve lige FBiH i Premijer lige BiH, zbog čega je SIPA nedavno uhitila 12 osoba, saznaje „Avaz“.

Naši izvori tvrde da se radi o ozbiljnoj istrazi, koja vodi i do samog vrha Nogometnog saveza BiH.

Primanje mita

Pogotovo što su pojedine sudci priznale djela za koja se sumnjiče, a pojedinci u savezima koji ih delegiraju i određuju komisije za suđenja znali su godinama šta se i kako radi, a ništa nisu poduzele. Na taj način svjesno su počinile zloupotrebu službenog položaja, zbog čega su i predmet interesiranja istražitelja.

Istragom Tužiteljstva, uz pomoć pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kako smo nedavno i objavili, već sada je utvrđena osnovana sumnja da su uhićene osobe, među kojima su Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković i Fuad Zahirović, počinile krivična djela za koja se terete, a to je primanje mita.

Iako su im određene mjere zabrane, isto važi i za osobe koje su uhićene pa puštene da se brane sa slobode, a radi se o Salemu Proliću, Irfanu Duriću, Harisu Poprženoviću, Mirzi Kazlagiću, Marku Brezoviću, Mariju Grgiću i Anti Kobašu.

U dokumentima Tužiteljstva jasno je navedeno kako su krivična djela osumnjičeni vršili tako da su od uprava klubova koji su se natjecali u Prvoj ligi FBiH zahtijevali davanje dara, da bi zauzvrat, poduzimanjem radnji u skladu sa svojim svojstvom, utjecali na ishod utakmica.

Upravo je sada Tužiteljstvu i interesantno tko su osobe koje su davale novac za namještanje utakmica, zbog čega se istraga i širi. Nekima su već upućeni pozivi za saslušanja, ali je upitno nakon iskaza u SIPA-i kakav će biti njihov status. Mnogi neće biti svjedoci.

Posebno je interesantno istražiteljima i nedavno javno priznanje čelnika jednog kluba koji je javno na TV-u priznao da je dao novac, uz opasku da je morao, kako ih ne bi uništili.


Sve prijavljeno


Sada će svi ti, kako saznajemo, morati u SIPA-i reći kome su i zašto davali novac i po čijim uputama. SIPA je već snimila sudce kako uzimaju mito, ali od prikrivenih istražitelja. Sada su na redu velike ribe. Pogotovo je zanimljiv iskaz sudce Živkovića. On je u detalje rekao što je i kako radio, ali i tko ga je štitio. Sve su znali u NSBiH i FBiH jer su im više puta stigle prijave za Živkovića i Bajraktarevića.

Uzeli 10.000 maraka

Prema tim dokumentima i službenim zabilješkama SIPA-e koji su nastali praćenjem osumnjičenih, nedavno smo objavili koje su točno utakmice sporne i tko je i gdje osumnjičenima dao novac kako bi pogodovali rezultatima.

Sudci Živković i Bajraktarević delegirao je Dominković, a kontrolirao Zahirović, uz aminovanje Bilješka. Oni su uzeli i podijelili od istražitelja SIPA-e 10.000 KM.