Prođe još jedan gradski derbi

Travnjak stadiona HŠK Zrinjski
Travnjak stadiona HŠK Zrinjski

Proteklih godina ovaj derbi ''zabrinjavao'' je sportsku i političku javnost grada Mostara. Gotovo uvijek ovaj gradski derbi donosio je krv, suze (od velikog broja suzavca op.a.)... Ovaj put na radost svih gradski derbi manje više protekao je u sportskom ozracju.

Ipak, iako je njihova momčad ponovno bila bolja od nogometaša Veleža, dan poslije, navijači Zrinjskog ne kriju razočarenje. Ne zbog rezultata, nego zbog ponašanja kako Grada Mostara, Uprave Zrinjskog, tako i MUP-a HNŽ-a.

Naime, proteklih godina procedura je bila da se navijači gostujućeg tima svoj dolazak moraju najaviti sedam dana prije utakmice. Jucer je to izostalo, jer su predstavnici MUP-a jutro prije obavjestili javnost da nemaju informacije o dolasku gostujucih navijača.

Ipak, navijači Veleža su se pojavili na utakmici u pratnji MUP-a. Sezonu ranije to nije bio slucaj pa je za očekivati isti tretman navijača Zrinjskog naredne godine na uzvratu u Vrapčićima.

Također, članovi Uprave Zrinjskog prijašnjih godina imali su izuzetno loš tretman u Vrapčićima. Ovaj put Uprava Veleža imala je sav konfort pod Bijelim brijegom pa je za očekivati slično u Vrapčićima na uzvratu.

Navijači Zrinjskog su placali ulaznice po cijeni od 10 KM iz svoga djepa na protekloj utakmici u Vrapčićima, a ulaznice za sinocnju utakmicu navijačima Veleža navodno je kupio Sportski savez Grada Mostara. Tako vjerujemo da će i u Vrapčićima navijači Zrinjskog uštedjeti po 10 KM.

Da napomenemo da stadion u Vrapčićima ima tri tribine isto koliko i stadion HŠK Zrinjski. Navijači Veleža sinoć su bili smješteni na odvojenoj (gornjoj op.a.) tribini pa je za očekivati da navijači Zrinjskog narednu utakmicu u Vrapčićima pogledaju sa normalne tribine, a ne sa skele što je bilo redovito prijašnjih godina.

Također za očekivati je da će navijači Zrinjskog na narednoj utakmici moći pogledati barem 90% utakmice, jer su navijači Veleža sinoć pogledali gotovo cijelu utakmicu. Nisu ''Rođeni'' izbačeni sinoć ni nakon paljenja baklje, pa je za očekivati da naredni put MUP bude tolerantni nego prijašnjih godina kada baklje pale navijači Zrinjskog u Vrapčićima.

Sve u svemu iz ovoga vidimo koliko samo tolerancije imaju organi MUP-a kada se radi o navijačima Veleža, a protekli derbi u Vrapčićima vidjeli smo predstavnike MUP-a kako se surovo iživljavaju na pojedinim navijačima Zrinjskog. Da napomenemo da su Vrapčićima navijači Zrinjskog bili surovo izbaćeni već nakon 15 minuta utakmice.

Ovo sve govori da predstavnici MUP-a mogu organizirati utakmicu da prođe bez incidenata u zapadnom Mostaru gdje je većinsko Hrvatsko stanovništo, dok se u istočnom Mostaru (većinsko Bošnjačko stanovništvo opa.a) navijači Zrinjskog osjećaju nesigurno.

Žalosno je što navijači Veleža gotovo cijelu utakmicu vrijeđaju Hrvate (kostitutivni narod BIH) , a organi MUP-a na to gledaju kao sasvim normalnu stvar i dopuštaju ispade tzv. navijača Veleža. 

Navijači Zrinjskog su jučer pokazali kako se navija za svoj klub i grad. Ni u jednoj pjesmi nismo čuli vrijeđanje druga dva naroda koja žive u BiH, a sve pjesme su se svodile na podršku svome klubu.

Također, za pohvalu je i reakcija šefa struke Veleža Hotića koji je na primjeren način kaznio igrača Veleža Durakovića koji je pokušao na neprimjeren način komunicirati sa gledateljima (pokazavši srednji prst op.a.) koji su se nalazili na zapadnoj tribini. Doduše ponašanje pojedinih igrača Velež-a kroz prolazak Mostarom (Rondo op.a.) ne treba komentirati, jer je to prije svega kućni odgoj na kojem Uprava Veleža, uz pomoć roditelja treba posvetiti posebnu pažnju.

Zrinjski.info