Prije točno 31 godinu, na današnji dan, rođen je jedan od najboljih veznih igrača u povijesti Hrvatske

ivan rakitic
Iako se Luka Modrić smatra najboljim hrvatskim veznjakom i možda i najboljih hrvatskim nogometašem svih vremena, važnu ulogu u hrvatskom, ali i svjetskom nogometu ima i Ivan Rakitić. Iako često zna biti u sjeni uspješnog Modrića, popularni Raketa sjajan je i uspješan igrač koji je već godinama neizostavni dio prve postave Barcelone.

Rakitić je rođen u Rheinfeldenu u Švicarskoj, nedaleko od puno poznatijeg Basela. Kao dijete igrao je u Möhlin-Riburgu prije nego što je došao u Basel u njihov omladinski pogon. Sa 17 godina zaigrao je u prvoj momčadi Basela protiv Širokog Brijega u Kupu Uefa. Godinu kasnije upisao je i prvi nastup u švicarskoj Super Ligi.

Još od njegovih juniorskih dana, njegov talent bio je prepoznatljiv i mnogi su mu predviđali sjajnu karijeru. Nije trebalo dugo da to prepoznaju i europski velikani. Nakon što je proveo dvije godine u Baselu, u ljeto 2007. godine za 5 milijuna eura prešao je u redove njemačkog velikana Schalkea.

Igre koje je pokazivao u Baselu privukle su Nijemce i za Schalke je u naredne tri i pol sezone odigrao 135 utakmica i postigao 16 pogodaka. Ipak, iako je u Njemačkoj pokazivao odlične igre, njegov pravi uspon počinje dolaskom u Španjolsku.

U redove Seville prešao je 2011. godine, a u tom klubu postao je veliko ime. Nakon dvije sezone, postao je klupski kapetan i u toj sezoni odveo momčad do naslova pobjednika Europske lige. Bio je izabran u momčad sezone u Europskoj ligi, a proglašen je i igračem finalne utakmice.

Sevilla je bila sjajan period, tamo je upoznao i svoju sadašnju suprugu Raquel, ali jasno da je osjetio priliku da još napreduje i dođe do vrhunca svoje karijere. Poziv je došao iz jednog od najvećih klubova na svijetu - Barcelone. Takav poziv ipak se ne odbija.

U redovima katalonske momčadi ostvario je svoj puni potencijal. Osvojio je tri naslova prvaka Španjolske (na pragu je i četvrtog), četiri Kupa kralja, dva Superkupa Španjolske, a 2015. godine okrunio se i titulom osvajača Lige prvaka. U tom finalu Rakitić je postigao i gol. Za Barcelonu je odigrao u pet sezona više od 250 utakmica, zabio gol 35 puta, a svakim danom pokazuje koliko je vrijedan igrač i praktički je nezamislivo gledati Barcelonu bez njega u prvoj postavi.

Za reprezentaciju Hrvatske, Rakitić nastupa od 2007. godine i do sada je zabilježio 101 nastup. Bio je jedan od tragičara na Europskom prvenstvu 2008. godine kada je nepotrebno išao u proigravanje protiv Turske u produžecima, ali se pokazao kao pravi vođa i nogometni velemajstor na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prošle godine.

Uz Modrića je bio najvažniji igrač Hrvatske, a njegovo rutinsko izvođenje jedanaesteraca pamtit će se i dalje. U posljednje vrijeme puno se priča o njegovom mogućem odlasku iz Barcelone, ali sigurno je jedno. Ostao u Španjolskoj ili ne, ostat će cijenjen kao vrhunski nogometaš sjajne tehnike, odličnog šuta i fantastičnog pregleda za igru. Uz Modrića definitivno čini sjajan tandem, hrvatsku verziju španjolskog tandema Xavi-Iniesta.