FOTO/VIDEO  Prije točno 23 godine Torcida zapalila zastavu Jugoslavije na Poljudu

Narančaste spitke, zastave na kopljima i mnogo, mnogo bengalki i dimnih kutija. Utakmica kao utakmica. 25. minuta utakmice i prvi prekid. Sudac Bujić prekida utakmicu zbog stotina bengalki koje je upalila Torcida, a nemali broj ih završava na terenu. Gusti dim obavio je Poljud, a igrači su strpljivo čekali nastavak utakmice, piše NavijackaTribina.net.

U svečanoj loži Franci Rupret koji je sve bilježio u svoj notes. Nakon par minuta utakmica ponovno kreće. Do poluvremena Partizan bolji, ali sjever ne posustaje. Pjesme, bengalke, zastave, šalovi... Nakon poluvremena sudačka trojka se gađa raznoraznim tvrdim predmetima. Nije pošteđen član uprave Hajduka Petar Lovrić. Kukuruzi, polomljeni kišobran... sve leti prema Lovriću i sudačkoj trojci.

Utakmica kreće, Partizan nadmoćni. U 71. minuti 2:0 za Partizan, a u 73. minuti pripadnici Torcide preskaču ogradu i utrčavaju u teren. Nogometaši Partizana bježe prema svlačionicama, a pojedini igrači Hajduka ometaju članove Torcide koji se žele obračunati sa nogometašima Partizana, ali i dosta lošim sucima utakmice.

Tadašnja milicija dosta pasivna. Navijači hodaju po terenu, a onda kreće dio navijača koji je ostao na sjeveru. Povici skini je, skini je...Nekoliko Torcidaša skida zastavu tadašnje države uz povike Šimi Đodanu tadašnjem junaku koji je nakon nekoliko sezona "svrgnuo" Stipu Šuvara s pozicije heroja ulice u borbi protiv - kako bi se to reklo - jugosrpskog hegemonizma spaljuje je i podiže na jarbol hrvatsku trobojniucu uz podršku cijelog stadiona.!

Najviše je pohvala dobio Goran Pavlov jer je "intervenirao da policija ne intervenira", a dao je i svečanu izjavu kako "Split nije Belfast"! Ujedno, povijest će pokazati kako je Torcida u tom slučaju bila - u pravu i nikoga više nije bilo briga ni za nogomet ni za prekid, ni što će Hajduk morati iseliti iz Splita, ni što je od Partizana derbi izgubio 0:3 bez borbe. Rat, pravi rat je bio na vidiku, a barut je već odavna mirisao u zraku.

Neovisnost Hrvatske se rađala i kroz takve muke, pa neka će ubrzo i hrvatska neovisna stvarnost pokazati kako će se serija raznovrsnih incidenata uokolo Hajduka - od prilike do prilike i s različitim sociološkim predznakom - nastaviti!