Presuda za korupciju u nogometu

tajnik NK Karlovca, Neven Šprajcer, željko širić, Bivši dopredsjednik HNS-a, korupcija

Bivši tajnik NK Karlovca i Udruge prvoligaša Neven Šprajcer je, pak, zbog plaćanja takozvanog "poštenog suđenja" za svoj klub osuđen na 10 mjeseci uvjetne kazne

Bivši dopredsjednik HNS-a Željko Širić danas je zbog primanja mita nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora i osam godina zabrane rada u HNS-u. Bivši tajnik NK Karlovca i Udruge prvoligaša Neven Šprajcer je, pak, zbog plaćanja takozvanog "poštenog suđenja" za svoj klub osuđen na 10 mjeseci uvjetne kazne.

Presuda je donijeta nakon devet mjeseci suđenja, a na posljednjem ročištu Uskokov tužitelj Tonći Petković je za optužene, zbog sistemske korupcije, zatražio najstrože kazne, dok je obrana istaknula da ih treba osloboditi jer njihovim klijentima nije dokazana krivnja.

Iskaz bivšeg predsjednika Uprave Hajduka Hrvoja Maleša, koji je ranije na sudu posvjedočio da je u ulozi Uskokova pouzdanika Širiću platio 30 tisuća eura za »pošteno suđenje«, tužitelj je ocijenio logičnim, životnim i potkrijepljenim dokazima, dok je obrana ustvrdila da je Maleš prvi kontaktirao i na taj način poticao Širića. Također, tužiteljstvo smatra da tajno snimljeni razgovori potvrđuju da je Širić od Maleša tražio novac za koji bi on i bivši nogometni sudac i dužnosnik Stjepan Djedović osigurali Hajduku pošteno nogometno suđenje. Djedović je u ovom postupku također optužen, ali mu je postupak razdvojen nakon pretrpljenog moždanog udara.

Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije 'Offside' u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima. Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s USKOK-om, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica - bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.

Hina