Premijer liga BiH: GOŠK duguje 4.860 KM, Sloboda u najvećim problemima

„Rok je 31. ožujka, odnosno do brifinga prije utakmica. Dakle, oni klubovi koji ne izmire obaveze iz pravosnažnih presuda bit će po odluci Disciplinske komisije N/FS BiH automatski suspendirani iz natjecanja", rekao je za SCsport.ba Jasmin Baković, generalni sekretar NS BiH.

I prvi operativac BiH nogometa naglasio je kako oprosta neće biti prema bilo kome.

„Čekat ćemo razvoj događa do petka, odnosno subote ujutro kada ćemo znati više stvari. Već su nam se neki klubovi javili i obećali da će platiti dugovanja do petka ili će nam dostaviti sporazume na koji način će otplatiti dugove u dogovoru sa „drugom stranom". Vidjet ćemo da li će to učiniti!? Ako ne urade do početka svojih utakmica neće ni igrati u 19. kolu, kazao je Baković, a na pitanje koji su klubovi obećali vratiti dugove, istaknuo je:

„Čelik, Leotar, GOŠK i Sarajevo, dok je sa Slobodom kako su me informirali iz Odjela za natjecanje NS BiH u najtežoj situaciji".

Džemal Čalija, tajnik natjecanja u NS BiH manje više je potvrdio je riječi svog šefa Bakovića.

„Zvali su nas iz Slobode. Navodno, posljednjih dana osigurali su pola para od oko 90.000 KM koje duguju bivšim igračima. Od njim nemamo čvrsto obećanje da će izmiriti sve dugove do 31. ožujka", pričao je Čalija i otkrio zanimljiv detalj:

„Sve se može dogovoriti, ako su obje strane voljne. Recimo, NK Čelik obeštećenje za Darija Purića uplatit će FK Modriča Maxima do petka u iznosu od 3.000 KM, a ostatak od cirka 2.900 KM za 20 dana. Na to su pristali Modričani i ako budemo imali sve na papiru za Zeničane neće biti problema".

Kako saznajemo, Slobodi je najveći problem Stefan Gavarić kojem su dužni 37.000 KM. Srpski nogometaš ne želi im oprostiti ni marku, kao ni pristati na reprogram duga.

Premijerligaš sa Tušnja dužan je po osnovu pravosnažnih presuda platiti bivšim igračima oko 90.000 KM, Sarajevo 20.000 KM (Branislav Arsenijević), Leotar 21.000 KM (Srđan Bajić, bivši trener), Čelik 5.937 KM (obeštećenje za Purića) i GOŠK 4.860 KM (dug službenim licima iz 2010. godine kada su igrali u Prvoj ligi F BiH).