Potpora reprezentaciji i Daliću dolazi i iz Tuzle, Sarajeva, Banje Luke…

Hrvatska, Argentina, argentina-hrvatska, Hrvatska, reprezentacija
Za razliku od nekih ranijih prvenstava, kada su nastupi hrvatske i drugih reprezentacija iz regije bili povod za svađe, uvrede, pa čak i fizičke sukobe, pobjednički put vatrenih u Rusiji prati se s neskrivenim simpatijama u svim dijelovima BiH. Triler protiv Danske najvatrenije se doživljavao u većinski hrvatskim sredinama, ali otvoreno se navijalo i podržavalo "susjede" i na većini javnih mjesta u drugim gradovima gdje se organizirano prati Svjetsko prvenstvo. Sarajevo, Tuzla, Zenica, Banja Luka, neki su od gradova iz kojih su, ponajprije preko društvenih mreža, stigle na stotine čestitki hrvatskoj reprezentaciji nakon plasmana među osam najboljih na svijetu. Među javnim osobama koje su snažno podržale vatrene je i TV voditeljica Hana Hadžiavdagić-Tabaković koja je preko društvenih mreža, obučena u kockasti dres, poslala poruku da kao dijete ratnog Sarajeva svim srcem navija za Hrvatsku jer "život je lijep onoliko koliko si dobar komšija ili vam ga susjed". Simpatije prema Hrvatskoj nije skrivao ni komentator utakmice na BHT-u, a i svi važniji mediji u BiH pohvalno se očituju o karakteru Dalićeve momčadi. Ovaj put im ne smeta ni što Hrvati u BiH, uz nacionalna obilježja, slave pobjede na ulicama Kiseljaka, Mostara, Čapljine, Viteza...

Dobronamjerni komentari

Čak su i komentari posjetitelja na web-portalima, koji su redovito mjesto iskazivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti, ovaj put preplavljeni pozitivnim porukama. Naravno, ne nedostaje ni govora mržnje, ali čestitke i želje za novim pobjedama dominiraju na "internetskoj pričaonici".

Za nadati je se da će tako ostati i do kraja nastupa hrvatske reprezentacije u Rusiji, a mnogi u BiH, i to ne samo Hrvati, vjeruju da to znači do finala. Imajući u vidu da je mnogo hrvatskih nogometaša rođeno ili vodi podrijetlo iz BiH te da je i izbornik Zlatko Dalić Livnjak, mogu s čuti komentari kako je njihov uspjeh zapravo i uspjeh BiH. Upravo riječi koje je o svom podrijetlu i vezi s rodnim krajem na ovogodišnjem Večernjakovu pečatu izgovorio izbornik Dalić, mnogi su jučer izvlačili kao dodatni argument zašto iskreno svi u BiH trebaju navijati za vatrene. Ne nedostaje ni šaljivih, ali dobronamjernih komentara, poput onog na Facebooku: "Eto što ti znači kad karijeru započneš u Premijer ligi BiH", koji je očita aluzija na Luku Modrića, nekadašnjeg nogometaša Zrinjskoga.

Večernji.list