'Potpisali smo podršku Mamiću iz straha da će šikanirati djecu'

Zdravko Mamić, Dinamo, braća mamić, Dinamo, zdravko mamić dinamo, Zdravko Mamić, mamić, Eduardo da Silva, gadafi, HNS, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, GNK Dinamo, BBB Dinamo, Hrvoje Maleš, Zdravko Mamić, Dinamo, zadar, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, Dinamo, Zdravko Mamić, Dinamo, BBB, BBB, Dinamo, kaznena prijava, Zdravko Mamić, Domagoj Vida, Dinamo, nogomet, Zdravko Mamić, zdravko mamić dinamo, omalovažavanje, vrijeđati, sramotiti, klevetati, Zdravko Mamić, klevetanje , Zdravko Mamić,  Ivica Crnić, odvjetnik

Neka se čuje glas nas običnih ljudi koji ga, unatoč svima, podržavamo.

Tako otprilike glasi sažetak pisma koje je pred roditeljima okupljenim u salonu na maksimirskom stadionu pročitao zaposlenik kluba Zdravka Mamića i direktor Dinamove omladinske škole, Romeo Jozak, prije desetak dana, penosi jutarnji list.

Pročitali im pismo

Nakon čitanja Jozak je roditeljima rekao da se, ako žele, mogu potpisati pod pismo u znak potpore Zdravku Mamiću, ali da to nisu obavezni učiniti. Većina je u nevjerici to i učinila, prepričavaju neki od uzrujanih i zabrinutih roditelja koji su se jučer javili u redakciju Jutarnjeg lista. Pismo im je pročitano, ali nitko od pozvanih nije dobio svoj primjerak pa potpuni sadržaj ostaje nepoznat.

Neki roditelji, a bilo ih je oko 250, vratili su se s godišnjeg odmora kako bi nazočili sastanku. Nisu imali imali pojma što ih očekuje.

- Okupili smo se u velikoj dvorani očekujući da će nas direktor obavijestiti o početku priprema za sezonu i tehnikalijama poput nabave dresova i datumima turnira. Umjesto toga, Jozak je pročitao pismo te gospođe. Rekao je kako shvaća da je pismo nekima zazvučalo patetično jer je nabijeno emocijama, ali da svatko od nas odluči hoće li ga ili neće potpisati. Mislim da je samo pet roditelja odbilo to učiniti, a ostali su stavili svoj potpis.

Nije bila riječ o klasičnoj peticiji, ali mnogi su ga, uključujući i mene, potpisali jer su se, iskreno govoreći, bojali posljedica ako to ne učine - prepričao je jedan od roditelja tijek sastanka.

‘Nema konzekvenci’

Jozak je izjavio da je ta majka sama od sebe došla na ideju da napiše pismo te da je sastanak sazvao isključivo na njezinu inicijativu.

- Neće biti konsekvenca, svatko neka odluči za sebe - navodno je rekao Jozak.

- To nam se učinilo kao pokušaj odgovora na bojkot Bad Blue Boysa i neprijateljsku atmosferu javnosti prema Mamiću - naveli su roditelji koji žele ostati anonimni jer ne žele probleme za svoju djecu.

Medijski trik

Nogometnu školu Dinamo pohađa gotovo 200 dječaka podijeljenih u devet dobnih kategorija - od najmlađih koji se sa sedam godina upisuju u Zagiće do 18-godišnjaka u juniorima. Mjesečna članarina za jedno dijete iznosi oko 400 kuna, što je 4800 kuna godišnje, a tome treba dodati novac za dresove u iznosu od 300 kuna i ostalu opremu od 600 kuna pa naviše.

- Novac dajemo ljudima u školi na ruke, a nikad nismo dobili uplatnicu ni račun. Moram priznati da je Jozak bio iznimno korektan na sastanku i činilo se kao da mu je malo neugodno što mora obaviti taj zadatak s pismom, ali bojim se što bi mi bilo s djetetom da sam odbio potpisati. Pritiska nije bilo, ali šikaniranja bi poslije moglo biti - dodao je jedan otac.

Navodno su roditelji šutke potpisali peticiju, ali poslije su u nevjerici, a neki i s podsmjehom, komentirali da je riječ o Mamićevu medijskom triku. Neki su se bojali za sudbinu djece. Romeo Jozak objasnio je da službeno ne može komentirati slučaj jer se u klubu još nisu dogovorili hoće li inicijativu uopće predstaviti u javnosti. Ipak, neslužbeno doznajemo da su tvrdnje roditelja istinite, ali se čeka pravi trenutak da se podrška javno obznani na jednoj od konferencija za novinare tijekom sljedećih pet dana.

Autor: Tomislav Novak