Potop Dinama u kišnom Salzburgu

NK Široki Brijeg, FK Sarajevo, NK Široki Brijeg, GNK Dinamo Zagreb, GNK Dinamo, Vukovar, NK Široki Brijeg, NK Osijek, Vukovar, Europska liga, GNK Dinamo Zagreb, Dinamo, Red Bull Salzburg, NK Široki Brijeg, fk drina
...na vodom natopljenom travnjaku u Salzburgu. Iako konačnih 4:2 u trećem kolu skupine D i ne zvuči strašno loše, dva gola modri su zabili kad je već sve bilo gotovo.

Zagrepčani su ovim debaklom bitno umanjili šanse da plasmanom među prve dvije momčadi skupine konačno dočekaju europsko proljeće. U drugoj utakmici ove skupine Celtic je u Glasgowu s 2:1 pobijedio rumunjsku Astru. Pogotke su za Škote dali Šćepović (73) i Johansen (79), dok je pogodak za Astru polučio Enache (81).

Dinamo je u gostima kod Red Bull Salzburga u sklopu trećega kola grupne faze Europske lige, u utakmici čije je odigravanje zbog lošeg terena bilo neizvjesno, doživio poraz 4:2, no sve do rezultata 4:0 prikazivali su Zagrepčani igru koja bi više odgovarala nekoj pionirskoj momčadi nego ozbiljnoj ekipi. Austrijanci su svoje prilike iskorištavali, a u njih su dolazili nevjerojatnom lakoćom, jer hrvatski prvaci su bili smušeni kao da igraju na votkom, a ne vodom natopljenom travnjaku.

Austrijanci su puno bolje ušli u utakmicu i već u 14. minuti obrana Dinama je svladana. S desne strane je ubacio Ankersen i precizno pronašao između Dinamovih stopera napadača Alana, čiji udarac glavom prolazi ispod ruke vratara Eduarda.

Dinamo je mogao izjednačiti u 18. minuti kada je Soudani s centra krenuo sam prema vratima Red Bulla, no njegov udarac je čudesno obranio vratar Gulasci. U 35. minuti udarac Brozovića je prošao pored vratnice u trenucima kada je Dinamo u zadnjih 15 minuta prvog dijela bio puno bolja momčad, no Red Bull je na samom isteku prvog dijela iskoristio i svoju drugu priliku za vodstvo 2:0. Slovenac Kampl je u kaznenom prostoru pronašao Brazilca Alana, koji se oslobodio braniča i ponovno "probio" vratara Eduarda.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme Dinamo je primio i treći zgoditak. Udarac s kuta je izveo Soriano, a brazilski branič Ramalho je glavom s tri metra neometan zakucao loptu u mrežu. Samo tri minute kasnije uslijedio je novi šok i nova kriminalna reakcija obrane hrvatskog prvaka. Junak dvoboja Brazilac Alan je lakoćom prošao iznimno lošeg Sigalija, potom i Šimunića, a slalom petercem Dinama okončao je neobranjivim šutom za 4:0.

U 56. minuti Eduardo je skinuo pokušaj udarca petom Soriana, a kako su se zaredali napadi Red Bulla trener Zoran Mamić je u 65. minuti uveo u igru Šimunovića i Vukojevića, te pojačao obranu. U 78. minuti upravo je Vukojević imao priliku za počasni pogodak, ali je pucao u austrijskog vratara. U 81. minuti Dinamo je konačno odigrao najljepšu akciju na utakmici, naposljetku je Henriquez petom proigrao Ademija, koji pogađa za 4:1. u zadnjim minutama Eduardo je u nekoliko navrata spašavao mrežu, da bi u 90. minuti Henriquez drugim pogotkom umanjio poraz.

U četvrtome kolu 6. studenoga Dinamo dočekuje Red Bull, a Astra Celtic.

hrt.hr