Porto i Braga u finalu Europa lige

Očekivano, gledat ćemo portugalsko finale Europske lige u Dublinu. No, ono što je ipak neočekivano, protivnik Portu će biti Braga koja je minimalno pobijedila Benficu i došla do ogromnog uspjeha.

Braga - Benfica 1:0
(Custodio 19')

Sami početak dvoboja je bio dosta rastrgan, bez pravih prigoda i s dosta prekršaja. Prva je zaprijetila Braga, ali je u 11. minuti neprecizan bio Meyong. Gosti su ubrzo uzvratili iz prekida preko Martinsa. Benfica nije uspjela iz prekida, ali Braga jest. U 19. minuti udarca iz kuta je odlično izveo Hugo Viana, a još je bolje glavom u sami kut vrata pogodio Custodio. Vratar gostiju Roberto je bio nemoćan.

Do kraja prvog dijela Benfica je bila opasnija, a najbliži pogotku su bili u 42. minuti. Na ubacivanje Cardoza s lijeve strane iz blizine je pucao Saviola, međutim lopta je završila na vratnici.

Benfica je sve više stiskala obruč oko Braginih vrata, dok su se domaći nogometaši orijentirali na čvrstu obranu i standardno odugovlačenje igre. U 62. minuti je samo nekoliko centimetara dijelilo Bragu od povećanja vodstva, ali je Mossoro bio prekratak. Domaćin je opasno živio u 79. i 80. minuti. Prvo je Bragin vratar Artur odlično obranio udarac Gaitana, a nakon udarca iz kuta i pokušaja glavom Luisaa, s dva metra loptu u mrežu nije uspio poslati opet Gaitan.

Do kraja dvoboja posjed lopte je u velikoj mjeri bio na strani Benfice, ali bez velike prilike za izjednačenje. Mogla je i Braga doći do drugog pogotka, ali sigurno se neće s time zamarati jer su došli do najvećeg uspjeha u povijesti kluba.

Villarreal - Porto 3:2
(Cani 17', Capdevilla 75', Rossi 80' - 11 m; Hulk 40', Falcao 48')

Kao što je i bilo za očekivati, domaći su nogometaši krenuli vrlo ofenzivno u uzvratnu utakmicu. U samom otvaranju dvoboja u dobroj se situaciji našao Cani, ali je uspješniji bio vratar Porta Helton. Villarreal je poveo u 18. minuti. Cani je ovog puta, nakon asistencije Rubena, bio precizniji te s desetak metara pospremio loptu u mrežu. Portugalci su umalo uzvratili u idućem napadu, ali se Guarin nije dobro snašao.

Veliku priliku za povećanje vodstva i kompliciranje situacije je u 32. minuti propustio Rossi, da bi Porto sedam minuta kasnije izjednačio, i to prilično sretno. Hulk je uputio udarac s otprilike 25 metara, lopta se odbila od braniča domaćih Musacchia i završila u mreži. Do kraja prvog dijela u dobrim su se prigodama našli Nilmar s jedne i Hulk s druge strane.

Kraj svih nada za one nepopravljive optimiste među navijačima Villarreala je stigao u 47. minuti. Falcao je morao dati svoj doprinos. Nakon jedne kontre je ostao sam u kaznenom prostoru domaćih i mirno poentirao kraj Diega Lopeza. U 64. minuti, Freddy Guarin, Kolumbijac koji je poznat po snažnom udarcu je iz slobodnog udarca s 40 metara uzdrmao gredu!

Domaćin je ipak bolje odigrao posljednju dionicu utakmice, te uspio doći do oproštajne pobjede. Prvo je u 75. minuti izjednačio Capdevilla, a pet minuta kasnije iz jedanaesterca je precizan bio Giuseppe Rossi.

izvor: hrsport.net