PORAŽAVAJUĆE Zrinjski i Velež dosad od grada dobili po 57 tisuća

Ova dva simbola grada, ne samo u sportu, nego i općenito, od mostarskih vlasti dobivaju svega po 7500 tisuća maraka mjesečno. Time ne mogu pokriti ni najosnovnije troškove, pa stoga lošiji sportski uspjesi u ovoj godini i ne čude. Velež je predzadnji, a Zrinjski samo stepenicu više.

Teška situacija u gradu


- Da, istina je. Ove godine su prepolovljena sredstva. I to iz razloga što iz proračuna u odnosu na prošlu godinu dobivamo oko 300.000 maraka manje. Od traženih 1,260.000, dobit ćemo 930.000 tisuća. Znam da su Zrinjski i Velež simboli grada, ali što se nas tiče, mi smo i u našem programu tražili da sredstva za njih ostanu ista, i da, kao i prethodnih godina, dobivaju po 15 tisuća mjesečno. Međutim, nismo uspjeli, kaže Hasan Šišić, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara. Objašnjava nam kako ni predviđena sredstva za Zrinjski i Velež nisu redovita i da su dosad dobili novac za prvih šest mjeseci.

- To znači po 45, plus po još 12 tisuća za kotizaciju, što je ukupno po 57 tisuća maraka za Zrinjski i Velež, govori Šišić. Svjestan je da su ta dva kluba nezadovoljna smanjenjem, ali situacija u gradu Mostaru, što se tiče punjenja proračuna za ovu godinu, u najmanju ruku je katastrofalna.
- Sad je čak postalo upitno i ovo što dobivaju, budući da slijedi rebalans gradskog proračuna. Strahujemo da nam se pri rebalansu još ne smanje sredstva. Najveći problemi saveza su naše ugovorene obveze prema dvoranama, a kotizacije smo ispoštovali i bar na taj način pomogli klubovima. Sad što će i kako dalje biti, to više nitko živ ne zna. Vršimo pritisak na gradske vlasti, ustvari, ja gotovo svakodnevno razgovaram s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i načelnikom Odjela za društvene djelatnosti Božom Ćorićem o toj temi. No, situacija je jako teška, skeptičan je prvi čovjek sporta u Gradu Mostaru.

Da nije par zaljubljenika...


Što mogu Zrinjski i Velež sa 7500 maraka mjesečno? Ništa! To je stoti dio onoga koliko, na primjer, Dinamo dobiva od Grada Zagreba. Istina, ta dva pojma se ne mogu usporediti, jer glavni grad susjedne Hrvatske ima godišnji proračun od milijardu eura, a Mostar koju tisućicu više od 60 milijuna, i to maraka. Ali, kada se uzme podatak koliko u postotcima izdvaja Zagreb, a koliko Mostar, onda je jasno da je sport u ovom gradu doveden u katastrofalno stanje. Kada se još zna da i privatnici sve manje sredstava ulažu u sport, preplašeni financijskom krizom, i jednostavno bježe od sponzoriranja, onda se postavlja pravo pitanje kako mostarski premieligaši uopće i funkcioniraju. Da im još nije par istinskih zaljubljenika u sport i pravih navijača, koji iz svoga džepa, bez obzira na krizu, daju za klubove, ne možemo ni pomisliti u kakvoj situaciji bi se nalazili mostarski premierligaši.

Županija nema nimalo sluha za sport


I dok je Grad Mostar bar ranije pokazivao zanimanje za sportom i davao novac, to se ne može reći za županijske vlasti. Njihov odnos prema sportu općenito je u najmanju ruku bio maćehinski. Apsolutno nemaju nimalo sluha za sport, niti su to ikada i pokazivali. Više se vodilo računa oko politiziranja i stranačkih interesa. Takav je odnos bio godinama, a ništa se nije mijenjalo ni ove. Da je sport u velikom smislu zanemaren u HNŽ-u, najbolje svjedoči podatak kako je iz proračuna za 2010. godinu, koji iznosi 187,129.700 maraka, izdvojeno svega 150 tisuća maraka. Od toga, po 50 tisuća maraka ide mostarskim premierligašima Zrinjskom i Veležu dok će preostalih 50 tisuća većinom biti izdvojeno za Sportski savez u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Piše: Dalibor Drlje / dnevni-list.ba