Poljska i Grčka otvorili EURO podjelom bodova!

Iako se svi mi nismo nadali lijepom nogometu i tolikom uzbuđenju u ovoj prvoj skupini koja ne posjeduje neka veća reprezentativna imena, ipak smo u tom opovrgnuti. Jedan veliki spektakl koji je trajao 90 minuta nagovjestio je jedno veličanstveno prvenstvo.

Suci iz Španjolske su imali pune ruke posla, no i oni su bili dijelom zaslužni za sva uzbuđenja koja su se odvijala na terenu Nacionalnog stadiona u poljskoj prijestolnici Varšavi.

Utakmica je počela tradicionalnim odmjeravanjem snaga na samoj sredini terena. Ono je trajalo 17 minuta, kada je bljesnula akcija dvaju dortmundskih igrača. Lukascz Piszczek dodaje loptu svom napadaču Robertu Lewandowskom koji rutinirano, onako kako je naučio u Borussiji, pogađa u mrežu Chalkiasa i pravi veliku ludnicu na Nacionalnom stadionu.

Do kraja prvog dijela Grci su preko Theofanisa Gekasa i Kostasa Katsouranisa imali svoje prilike za izjednačenje, dok je Poljska preko igrača Sochauxa, Perquisa mogla i podebljati svoje vodstvo.

Španjolski djelitelj pravde pred kraj prvog poluvremena dodijelio drugi žuti, time i crveni karton Grku Papasthatopoulusu, te je Fernando Santos na odmoru bio na velikim mukama kako do kraja posložiti svoje Hellase. Uveo je iskusno, htirog, brzog napadača, PAOK-ovog središnjeg napadača, Dimitrisa Salpingidisa, te mu se to već u šestoj minuti nastavka isplatilo. Szeszny nije uspio adekvatno reagirati na Salpijevu loptu te brojčano oštećeni Grci slave veliko izjednačenje. Grčka je od tog trenutka eksplodirala unatoč igraču manje, no na svu sreću brojnih domaćih navijača nisu uspjeli doći u vodstvo.

Ključni detalj susreta dogodio se u 69. minuti kada Arsenalov vratar Wojciecz Szeszny pravi prekršaj u kaznenom prostoru nakon naivne reakcije zadnje linije poljske obrane, te je Vallesco Callebro dosudio jedanaesterac za Grke. Novi vratar Przemyslaw Tyton, nezagrijan, neiskusan uspio je obraniti kazneni udarac Giogriosa Karagounisa te sačuvao domaće nade za prolaz dalje.
Do kraja je Poljska htjela novo vodstvo i konačan prijelom utakmice, u tome je posebno uporan bio Lewandowski, no napadi nisu bili toliko dobri i kvalitetni da su mogli završiti pogotkom.

U konačnici je Poljska bila bolja po svim statističkim segmentima, imali su čak 14 napada više od Grka, no Grci su bili ti koji su imali šanse zrelije za gol, i koji nisu imali sreće pri jedanaestercu 20 minuta prije kraja.
Ova utakmica samo je nagovjestila uzbuđenja na Euru i u ovoj skupini koju ne krasi nijedno veliko ime, no i u tome se moće naći čar nogometa kao i danas.
U Varšavi na Nacionalnom poljskom stadionu remi Poljske i Grčke na otvaranju od 1:1.

Euro 2012. Skupina A, 1.kolo
Poljska - Grčka 1:1 (Lewandowski 17. / Salpingidis 51.)
Crveni kartoni: Papasthatopolous 43. / Szeszny 69.

 HercegSport.info