Počinje oporezivanje nogometnih transfera: Odzvonilo Mamiću i sličnima

Od milijunskih zarada koje su prodajom svojih igrača u inozemstvo ostvarili hrvatski nogometni klubovi država nije dobila gotovo ni lipe poreza. Zakon o sportu klubovima omogućava da, registrirani kao udruge građana, ne plaćaju porez na dobit, dok Zakon o porezu na dodanu vrijednost nije predvidio oporezivanje nogometnih transfera PDV-om. Za te privilegije već godinama dobro znaju i vladajući i oporba, no ništa se ne poduzima kako bi i klubovi preuzeli svoj dio poreznog tereta po istim kriterijima kao i svi ostali hrvatski građani i poduzetnici, piše globus.

Dinamov porez bio bi jednak mjesečnom kriznom porezu svih građana

O kojim se iznosima radi, svjedoči podatak da bi NK Dinamo, da plaća porez, na 100 milijuna eura zarađenih izvozom igrača platio 20 posto poreza na dobit. Naime, Dinamov izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić se prije nekoliko mjeseci pohvalio da je u EU izvezao hravtske igrače upravo u toj vrijednosti.

U državnu blagajnu bi se tako slilo 20 milijuna eura ili oko 150 milijuna kuna, što odgovara iznosu koji svi hrvatski porezni obveznici zajedno svaki mjesec iz svojih plaća izdvoje za krizni porez, piše Globus.

Kosor: Prodaja igrača iz hrvatskog u inozemni klub oporezuje se u inozemstvu

Na pitanje SDP-ovog zastupnika Arsena Bauka koliki je porez Zdravko Mamić platio na transfere igrača u inozemstvo, premijerka Kosor mu je odgovorila da po Zakonu o porezu na dobit, udruge, poput sportskih klubova, nisu obveznici tog poreza. Porezna uprava iznimno će, ako udruge obavljaju gospodarsku djelatnost čije bi neoporezivanje dovelo do neopravdanih povlastica na tržištu, rješenjem utvrditi da je udruga ipak obveznik poreza na dobit

"Na transfere igrača iz tuzemnih u inozemne klubove prema odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost ne postoji obveza plaćanja PDV u Hrvatskoj”, navodi se u odgovoru Jadranke Kosor, uz pojašnjenje da se usluga prelaska igrača iz hrvatskog u inozemni klub, u kojem sudjeluju poduzetnici, oporezuje u inozemstvu.

Ako ovakav zakon zaživi, nogometni menadžeri i klubovi prestali bi uživati dosadašnju privilegiju neplaćanja poreza, već bi, poput ostatka građana, bili primorani sudjelovati u spašavanju državnog proračuna.