Pletikosa otvoreno priznao zašto je Vatrenima rekao zbogom

Stipe Pletikosa, Stipe Pletikosa, Stipe Pletikosa, oproštaj, Vatreni
"Znate kad sam osjetio sjetu? Tijekom turnira! Znao sam da su to posljednje utakmice, slušanje himne dolje na terenu, doživljaj specifičnog zanosa reprezentativnog nastupa i tabora Vatrenih. Iz današnjeg kuta gledanja, možda me i to sputavalo u iskazivanju nužne forme.

Mnogi su istaknuli kako Stipe na SP-u nije bio na razini, a takvu činjenicu priznaje i sam Pletikosa.

"Meni nitko ne mora odavati kakav sam bio jer sam sebi najstroži kritičar. Nisam nikako bio zadovoljan sobom, zato sam odmah nakon poraza od Meksika kazao novinarima u mix zoni da preuzimam svoje odgovornosti u rezultatskom podbačaju. Nisam bio pravi, sada možemo raspravljati nadugo i naširoko zašto je bilo tako, no činjenica je da nisam reprezentaciji donio obrane koje su joj bile potrebne na ovakvom turniru. Jako mi je krivo zbog toga, ali što mogu."

I što je tome bio razlog?

"Ha, milijun sam puta o tome razmišljao i nema nijednog određenog razloga. Rekoh vam, silno sam želio dobar rezultat pa da u najboljem ozračju zahvalim svima na podršci i prepustim 'jedinicu'. Možda me to blokiralo. Onako detaljnije, od šest primljenih gola imao sam ih četiri praktično na vršku prstiju, falilo je jedno ništa da neutraliziram te udarce, a eto ispalo je jako puno. Falila je reaktivnost baš protiv Meksika, kad je bilo najpotrebnije. Imam neku ideju o tome, ali sad se ionako to ne može promijeniti."

Je li se pogriješilo u pripremama?

"Pripreme su bile dobro odrađene. Puno smo, možda nikad kao ovom prilikom, radili na uigravanju linija, automatizmima akcija, šabloni, na prekidima. No, znate kako je to u nogometu, kad bi se sve dogodilo onako kako se unaprijed predvidi, onda bi bilo dosadno, ne bi se trebalo ni igrati. Ovako, i protivnik, i njegova kvaliteta utječu na ono što pokažeš, pa tvoje greške, pa izostanak doze sreće, pa sučevo zakinuće, pa ozljeda."

Nakon SP-a izbornik Kovač ima sve manju potporu u javnosti.

"Nisam puno čitao, ponavljam, otišao sam na Korčulu i u krugu obitelji punio ispražnjene baterije. Pričao sam i sa svojim krugom bliskih prijatelja, čije mi mišljenje puno znači jer znam da je iskreno. Nazreo sam da je atmosfera u javnosti izrazito negativna. No, nema tu jednog krivca za neuspješan nastup, bilo bi to najlakše. Svi smo mi odgovorni i zaslužujemo kritike", zaključio je Pletikosa u razgovoru za Sportske novosti.