Pletikosa: Moj san bili su Hajduk i Hrvatska, Tottenham je samo bonus

Stipe Pletikosa, Stipe Pletikosa, Celtic
Splitski vratar neće premijerni susret pamtiti zbog rezultata, momčad trenera Harryja Redknappa je uvjerljivo nakon produžetaka poražena na White Hart Laneu 1:4, no debi u kojem je svoj posao obavljao sasvim solidno će uvijek imati posebno mjesto u njegovom sjećanju.

Pogotovo nakon duge kalvarije zbog ozljede koja je prolongirala Pletikosin dolazak na ‘Otok’ sve do kraja kolovoza ove godine.
- Sve je bilo super osim rezultata. Ambijent je bio fenomenalan, stadioni su u Engleskoj građeni posebno za nogomet, bez atletskih staza. Da Hajduk ima stadion poput ovog, teško bi itko slavio u Splitu - rekao nam je Pletikosa kojem se konačno ispunila želja da zaigra u Engleskoj.

- Kao dječaku san mi je bio bio zaigrati za Hajduk i Hrvatsku i to mi se ostvarilo, a ovo je nagrada za sav moj rad i trud. Prošao sam kalvariju s ozljedom u posljednjih godinu dana koju je teško opisati, kalvariju koju sam svaki dan iznova proživljavao. Nisam dugo branio, a iako Liga kup na papiru možda nekima ima manju važnost i prigodu dobijaju igrači koji manje nastupaju, u pitanju je bio najveći gradski derbi, kao da igraju Hajduk i Dinamo. Nastupio je sastav koja nikada nije igrao zajedno, a protiv Arsenala je izrazito teško igrati, takve momčadi to iskorištavaju.

Posudba s opcijom produžetka

Dugo je trajala sapunica oko Pletikosinog odlaska u Tottenham. Trebao je otići još prošlog ljeta, no na posljednjem treningu u moskovskom Spartaku ozlijedio je koljeno i transfer je propao. O mogućem prelasku pričalo se i zimus, no u Tottenhamu su pričekali da se Pletikosa potpuno oporavi pa je transfer kompletiran na kraju ovoljetnog prijelaznog roka.

Dogovorena je jednosezonska posudba, a bude li sve u redu dogovoren je i ostanak u Londonu na još tri godine plus mogućnost produženja ugovora za još godinu uz odštetu Spartaku.  
- Redknapp je veliki stručnjak i glavni razlog zbog kojeg sam došao, dugo me želio angažirati. Redknapp je u prošlosti vodio mnogo Hrvata i svi su na njega ostavili odličan dojam, od Prosinečkog, Štimca, Bilića... Nikada nisam vidio trenera koji toliko voli Hrvate!
Pletikosu u Tottenhamu očekuje veliki izazov, uz Heurelha Gomesa koji se uskoro vraća treninzima nakon ozljede tu je i Carlo Cudicini, iskusni 37-godišnji Talijan.

- Kod nas vratara je situacija specifična, ali u klubu su zadovoljni mojim radom. Bez obzira na Gomesa i Cudicinija ovo mi je veliki izazov, a rad u jakoj konkurenciji može me učiniti samo boljim. Premiership je najbolja liga svijeta, izazov je za svakoga pokušati se dokazati među najboljima. Još je pedesetak utakmica do kraja sezone i nadam se kako ću opet dobiti priliku. Sve ovo što sam prošao s ozljedama učinilo me psihološki jačim.

Ovo bi mogla biti najava i Pletikosinog povratka reprezentaciju.
- Teško je sada nešto očekivati bez kontinuiteta u klubu, ali odlično se osjećam i nadam se da ću uskoro imati i ozbiljniju ulogu u reprezentaciji.



FRANE VULAS/slobodna dalmacija