PL: Tempus fugit, non autem memoria

PL, nogomet, premijer liga BIH natjecanje, Zeljko L

Jučer smo pregledali začelje i borbe za opstanak, a danas gledamo borbu na suprotnoj strani ljestvice. U utrci za Titulu Premijer Lige BiH su ostala samo dva kluba, Borac i Željezničar. Između istih klubova je u tijeku i borba za titulu Kupa BiH koja se igra za dva dana, sa prednošću domaćeg terena Sarajlija, jer je Borac predao tu prednsot u Banjaluci prije dva tjedna (1:1). Interesantno je da sa dvije utakmice do kraja, dva kluba imaju šansu da se okite sa dvije titule. Jednostavnije: oba mogu do duple krune! U svakom slučaju jedan od njih će se po prvi put pridružiti listi dosadašnjih šampiona, sa kojom ćemo početi pregled:
 
2009        HŠK Zrinjski
2008        FK Modriča
2007        FK Sarajevo
2006        NK Široki Brijeg
2005        HŠK Zrinjski
2004        NK Široki Brijeg
2003        FK Leotar
 
Sa četiri boda prednosti i dva kola do kraja Željo je sve, samo ne, zaključio pohod ka tituli. Ostao je Želji domaći susret sa Laktašima i gostovanje kod Leotara. "Mili Milini" se koprcaju na dnu i ako bi htjeli opstati, ginut' će na Grbavici. Moguli li prevagnuti, to je već druga stvar. Leotar je dobar na Policama, ali nije nepobijediv, dokazao je to i Zrinjski pobjedom prošloga tjedna 2:3 , a Široki i Velež su isto odnijeli pun plijen identičnim rezultatom od 0:1. Čak je i Olimpik nosio bodove kući (0:0). Tako da Željo ima dvije set meč lopte, obje gdje slovi za favorita, neovisno o terenu.
 
 Borac mora pobijediti oba preostala susreta da bi imao mršavu šansu za titulu. U goste ovaj tjedan primaju Podstanare iz Sarajeva. Njihova sezona je pun pogodak, opstanak u PL nakon plasiranja u istu, a ovaj tjedan vjerujemo da su malo preraspoloženi, u negativnom smislu, da bi uzrujali Borca. Stoga, ukoliko Laktaši iznenade na Grbavici, Borac će igrati za sve klikere na Koševu uz nadu da će im braća iz Trebinja donijeti Titulu. Kombinacije bi bile: poraz od Laktaša i poraz ili neriješeno u Trebinju, isto kao i obje neriješene za Želju, uz šesticu Borca Titula se seli u Banjaluku.         

Međusobno su podijelili pobjede, svatko sa pobjedom na svom terenu, sa istim  gol kontom 4:4, mada Borac ima prednost postignuvši dva gola u porazu na Grbavici (4:2). Željo nije uspio probiti zid Banjalučana na Gradskom stadionu (2:0). Evo kako to sve izgleda:  
 

1        NK Željezničar    57    ili    0    treba    3    D    G
2        FK Borac    53    ili    -4    treba    6    D    G


 
Ova tablica pokazuje koliko klubovi imaju bodova na tablici ili koliko imaju u odnosu na vodećeg koji ima nula bodova. Treća kolumna nosi broj bodova potreban za titulu ukoliko klubovi iznad ne ispune svoju potrebnu kvotu. Na kraju je preostali raspored svakoga kluba, "G" stoji za gostovanje, a "D" za domaću utakmicu.

Sutra na rasporedu imamo, ovdje na Herzu, borbu za kvalifikacije za Ligu Europe. Isto mjesto, isto vrijeme! 

Željko L