PL: 25. KOLO Najava Nedjeljnih Susreta

Dobrodošli u drugi dio pregleda 25. kola PL, nedjeljnih susreta. Pregled tri subotnja susreta možete pregledati ovdje. Sada seciramo pet preostalih susreta u svakom od kojih će zaigrati po jedan kandidat za Titulu i Euro takmičenja. No prvo moramo raščistiti stvari koje nam čine prepreke.
 
Crveni Karton ide opet u glavni grad (koji niz!), ovaj put na Koševo. Našim čitaocima sa sjevera je to možda i promaklo, kako vidimo po oskudici medijskog pokrića sa istih prostora. Sramota i stid za državu, grad, Ligu i klub. U isto vrijeme bolni šamar i za nas, ljude koji religiozno volimo svoje sportove, ma gdje živili, koje god nacije ili vjere bili. Vijesti su stigle da je Koševo "suspendirano" (ali neznaju kako ?!?!) kako je zaključeno na vanrednoj sjednici Nogometnog Saveza BiH.
 
Žalosno je također vidjeti da sportski portali, odanici profesije do koje nam je stalo, koji slove za lidere u svojoj struci, posežu ignoriranju situacije i zatrpavanju naslovnih stranica sa apsurdnim člancima i jos apsurdnijim temama, koje preuzimaju pozor od naše jezive i jadne stvarnosti. Umjesto da osude na sva zvona praljudske hirove oni posežu za objavljivanjem navijačkih pisama idiotskoga sadrzaja u kojem ističu i to kvotiramo: "da su za jučerašnje incidente krivi neodogovrni pojedinci koji su svojim ponašanjem bacili mrlju na jučerašnju utakmicu" Pojedinci? Mrlju? Tko je u ovoj situaciji idiot, najdraža gospodo, oni koji su to napisali, oni koji su napisano objavili ili pak mi kojima je to namjenjeno? Drugi portali, tj njihovi neodgovorni novinari, koji pozivaju na disoluciju lige su podjednako smješni. Hoće li se pojedini klubovi moći priključiti ligama iz susjednih zemalja dok se ne stvori regionalna liga, ili ne smiju, samo zato što nekima ne ide od noge, a može se reći i od glave?   
 
Jedno je sigurno, da je nogometna legenda u čije ime je preimenovan Koševski stadion živ, Asim Ferhatović, popularni Hase, bi demantirao da se njegovo ime ne koristi u tu svrhu.       
 
Zadnji, niti malo manje zaslužen Crveni Karton ide sudcu Mostarskog derbija koji je nečasno podlegao propagandnom huškanju maligantnih medija. Njegova lakomislenost pri donošenju odluke, pri obnašanju rutinskoga dijela posla, je izazvala nepotrebnu brutalnost u sprovođenjeju iste od strane policije, koja je isto tako bila na ivici, žrtva iste propagande.
 
Molimo sviju za razum i nadamo se da će ova rubrika, Crveni Karton, ostati zaledjena na ovoj stranici za sva vremena. Sada natrag ljubavi našoj, mi se ne predajemo, evo tablice nakon 24. kola, praćene dvobojima 25. kola PL:
 
 
1
NK Željezničar 24 14 5 5 38:18   47
2
FK Borac 24 15 2 7 32:20   47
3
NK Široki Brijeg 24 11 6 7 35:23   39
4
HŠK Zrinjski 24 11 6 7 35:25   39
5
FK Sarajevo 24 11 6 7 30:21   39
6
FK Velež 24 11 4 9 39:25   37
7
FK Leotar 24 10 4 10 26:34   34
8
FK Olimpik 24 8 8 8 21:28   32
9
NK Travnik 24 8 6 10 30:34   30
10
Euro Sloboda 24 9 3 12 20:31   30
11
NK Zvijezda 24 9 3 12 24:36   30
12
FK Čelik 24 8 5 11 24:27   29
13
Slavija Capajebo 24 8 5 11 26:32   29
14
FK Rudar 24 8 4 12 19:24   28
15
FK Laktaši 24 7 4 13 29:36   25
16
FK Modriča 24 7 3 14 27:41   24
 
2.


FK Borac : 9.

NK Travnik
 
Prednost Borca se tjednima topila pred Željom, te uz poraz na Grbavici prerasla u deficit, ali jedan ćorak Sarajlija i Borac je natrag, rame uz rame, u borbi za Titulu. Željina slijedeća četiri protivnika Borac igra istm slijedom sa početkom za dva tjedna. U narednih šest Banjalučani će morati nadoknaditi osam golova razlike. Što se tiče ostatka pratioca, razlika je osam bodova sa šest utakmica do kraja, tj uz susret sa Modričom, pet. Ovaj tjedan igraju Travnik, koji je u gostima ove sezone drugi najgori klub sa samo dva boda. Veziri su to uspjeli uz negativnu gol razliku od 3:21. Ciklus susreta ovih klubova jos nije dozvolio gostu da odnese bodove, a susreti iz oba grada nose gol razliku 8:1 u korist domaćina.
 
Svih vremena:  Travnik 4:3 
 
 
3.

NK Široki Brijeg : 15.

FK Laktaši
 
Nakon za dlaku izbjegnutog debakla protiv dojučerašnjeg drugoligaša, Široki se lijepo iskupio na "pomahnitalom" Koševu. Počelo je sa lošim predznakom, ranim golom Ihtijarevića nakon izvedenog kornera. Taj rezultat su domaćini odnijeli u svlačionicu, ali ga nisu dugo zadržali nakon povratka na teren. Već u pedestoj minuti vidimo kako se lucidne investicije isplaćuju. Najveće pojačanje Premijer lige u zimskom periodu je jednim prodorom i centaršutom opravdao dato povjerenje. Wagner je Hrgovićev pas glavom pospremio za gostujući bod, što ga djelomično iskupljuje za promašeni kazneni udarac iz Vrapčića, koji bi realiziran isto donio gostujući bod. Do kraja je Široki mogao možda i po sva tri boda nakon što su Sarajlije ostali sa igračem manje petnaest minuta prije kraja, ali nije. Konzervativni bod u ovom stadiju sezone vrijedi vise no kocka za sva tri. 
 
Laktašima ističe vrijeme. Ovaj susret će biti iznimno težak, ali kako su dvoje Sarajlija pokazali ove sezone, poduhvat nije nemoguć. Široki je na Pecari ranjiv. Dodatni podatak koji ulijeva nadu je da su oba kluba protiv drugoga pobijedili po jedno gostovanje.  
 
Svih vremena: Laktaši  3:2
 
 
4.

HŠK Zrinjski : 8.

FK Olimpik
 
Kako bure mjenjaju smjer, užitak je gledati: od potencijalnog raspada sistema i sopstvenog skalpiranja, do sustizanja Euro plasmana, sa prednošću domaćeg terena, sve u par tjedana. Mostarski temperament je bio žrtva šale, a sada natrag u "ozbilju". Zrinja je prestigao Velež i Sarajevo iza kojih je bio na polusezoni, dok je samo dva zgoditka iza Širokog brijega koji im je tada bježao 7 bodova i 11 golova (10 bodova i 14 golova kolo prije nakon sto ih je Zrinjski pobijedio 4:1 u 15. kolu). Malo je reći da se lađa Plemića stabilizirala i da plovi ka zacrtanoj destinaciji. Pouke su naučene, nitko nije pao sa palube, plove naprijed svi ko' jedan.
 
Prvi povjesni susret ovih klubova je završen minimalnom pobjedom domaćih podstanara od 1:0. Tada je to bilo pomalo stidno razočarenje sa strane Bijelih, ali skoro pet šestina sezone docnije možemo reći neopravdano. Olimpik je pokazao svoju, ako ne kvalitetu, onda premijerligaško srce i požrtvovanost. Drago nam je da su tu i vjerujemo da će ostati u ovoj ligi duži period ako ovako nastave. Možda je pred nama novi Gospodski Sarajevski klub? Jedno je sigurno, jos nisu doživili izgred od bilo koga sa svoje strane, kojeg su se morali stiditi. Želimo im sreću i prosperitet, ali ne ovaj vikend. Prije trijumfa nad Zvijezdom odigrali su 6 utakmica bez pobjede. Da je susret na Pecari anomalija pokazuje interesantna statistika gdje osim golijade na Pecari (2 gola), Olimpik nije postigao više od jednog zgoditka u posljednjih petnaest susreta kod kuće i na strani, dok u 7 susreta nije nikako zatresao mreže. (8 golova u 15 utakmica). Zrinjskom jedan gol u nedjelju daje 55+ šanse, a dva 100%.  


Svih vremena: Olimpik  1:0
 
 
11.

NK Zvijezda : 5.

FK Sarajevo
 
Odbijamo vjerovati da ekipa Sarajeva gleda ravnodušno na izgrede iz srijede. Za vrijeme pećinarskih divljanja na Koševu ponijeli su se fer i korektno, zbrinuvši kolege iz Širokog Brijega, kako svjedoce iz tabora plavih. Držeci to u vidu igrat će olovnih nogu ostatak sezone. Ovaj tjedan će u Gradačcu probati uraditi nesto pozitivno, ali domaćin nema vremena za pravljenje grešaka. Pet su bodova iznad crne rupe. Imali su Zvijezdaši u isto vrijeme par enigmatičnih predstava na svom terenu, poraze od: Slavije 2:3, Olimpika 3:4 i Modriče 0:1, pa nije ništa garantirano. Sljedeće kolo igraju u Laktašima, pa bi poraz ovaj tjedan, praćen porazom idućeg tjedna dao rezultat ispadanja.        
 
Svih vremena: Sarajevo  2:1
 
 
13.


Slavija Capajebo : 6.

FK Velež
 
Velež se nadao profitabilnijem izlasku iz gradskog derbija, ne govorimo o zaradi od ulaznica. Jedan bod je malo računajući dva boda zaostatka za trojkom koju prate. Velež igra prvo u kod Slavije, pa  prima Željeznicar u Vrapčiće, tako da možemo slobodno reći: ima identične šanse u oba susreta, osim u slučaju kiksa Borca. Slavija sa druge strane ne putuje izvan grada naredna tri susreta mada mora ići u kod podstanara u Sarajevo prije no što ugosti Sarajevo u Capajeby. Blesavo zvuči kao i situacija u koju su se dovukli - četiri boda ispred Laktaša koje igraju po prvom izlasku iz grada. Od svih tu navedenih klubova, Slavija, mozemo reći ima najteži niz pred nogama i toga radi će biti najžilaviji takmac.    
 
Svih vremena:  Slavija 4:2 i jedna neriješena
 
 
Željko L