PL: 23. KOLO Najava

PL, nogomet, Zeljko L
 Štovanje dragi čitatelji i dobro nam došli u najavu dvadeset i trećeg kola nogometne Premijer Lige BiH. Zaključak utakmica Kupa BiH, pobjedama Borca i Željezničara, je otvorio četvrtu poziciju za ulazak u pred takmičenje Lige Uefe (koju će te iduće sezone imati priliku pratiti tjedno, ovdje na Herzu). Ostalo je još samo sedam kola, pored ovoga, do kraja nogometne sezone. Neki su nervozni radi lijepih snova, neki radi živog pijeska koji ih vuče, a mi, istinski ljubitelji nogometa, radi nogometnog pješčanog sata koji nam polako ističe. Ukoliko niste imali priliku pregledati borbe za Titulu i Europu ili raspored preostalih susreta, molimo vas uzmite tren za to, radi boljeg pregleda stanja i implikacija koje ovi susreti nose.
 
Po običaju prvo idemo sa tablicom nakon 22. kola:
 
1 NK Željezničar  22 13 5 4 34:15   44
2 FK Borac 22 14 2 6 29:16   44
3 NK Široki Brijeg 22 11 4 7 32:20   37
4 FK Sarajevo 22 11 4 7 29:20   37
5 FK Velež 22 11 3 8 38:23   36
6 HŠK Zrinjski 22 10 5 7 31:25   35
7 FK Leotar 22 9 3 10 21:31   30
8 NK Travnik 22 8 5 9 28:30   29
9 FK Čelik 22 8 4 10 24:25   28
10 FK Olimpik 22 7 7 8 18:26   28
11 Euro Sloboda 22 8 3 11 18:29   27
12 NK Zvijezda 22 8 3 11 22:34   27
13 Slavija Capajebo 22 7 5 10 24:29   26
14 FK Rudar 22 7 4 11 17:23   25
15 FK Laktaši 22 6 4 12 26:33   22
16 FK Modriča 22 6 3 13 25:37   21
  
 
1. NK Željezničar   : 2.   FK Borac
 
Dvoboj istih će uskoro sloviti za finale Kupa BiH. Ovaj put im dajemo pozornicu za premijerligaški susret koji će najvjerojatnije iznjedriti šampiona države. Željo je u očitoj prednosti, domaći teren i nepokoriv niz mu daju sve predispozicije potrebne za pobjedu. Borac je riješio probleme licenciranja za euro nastupe, a Europa mu nije daleko. Hoće li biti zadovoljan samim nastupom u prednatjecanjima ili će htjeti ući u iste na bijelom - šampionskom - konju? Jedno je sigurno, svim navijačima Borca stvori se "knedla" u grlu kada pomisle na susret sa Željeznicarom. Mitske je visine, kod Banjalučana, dosegao susret sa Sarajlijama iz prve sezone nakon ulaska u Jugoslovensku prvu ligu (predposljednja sezona lige). Prvoligaški status Borca je visio o koncu u tom, dva kola prije kraja, tada ne jos derbiju. Kažu svjedoci, cijela se Banja Luka tresla od skandiranja sa Borčevog stadiona. Odolijevao je Željo nasrtajima skoro do samoga kraja,i tada je došlo do erupcije vulkana sreće, slavlja i kompletne ekstaze. Gol je postignut i Borac je položio svoj prvi test i ostao u ligi (sljedeće je kolo gostovao u Osijeku). Mogu li i ovaj put skupiti toliko snage? Derbi kola.
 
Svih vremena: Željo 6:5 bez neriješenih
 
 
3.   NK Široki Brijeg : 10.    FK Olimpik
 
Širokom je ovaj susret melem na ranu. Niz razočarenja još uvijek žulja na Pecari. Pobjeda nad patetičnom Modričom nije bila dovoljna za popravku općeg dojma koji su ostavili nakon zimske stanke. Prošli tjedan su minimalno poraženi od Veleža, unatoč dosuđenom jedanaestercu, koji je Argentinac Wagner uspio promašiti, mada čestitati moramo vrataru istočnih Mostaraca koji je odradio svoj posao. Idući tjedan idu u goste Sarajevu gdje ce Euro status biti na stolu, stoga tri boda su ovdje imperativ. Može se reći da je utakmica protiv Sarajevskih podstanara zagrijavanje pred "main event".       
 
Svih vremena: Široki Brijeg 1:0
 
 
9. FK Čelik   : 4.   FK Sarajevo
 
Zeničani su se fino izvukli iz nezavidne pozicije u kojoj su bili na polusezoni. Malo po malo, ništa spektakularno, ali krajnje produktivno su stigli do devetog mjesta, a pobjedom nad Sarajevom mogu biti bliži europskoj poziciji no prvoj (drugoj) ligi. Počeli su sezonu sa dva domaća poraza od dva danas prvoplasirana kluba, pa su u četvrtom kolu izgubili od (sjedite ako stojite) Olimpika. Bolno. Bordo klub sa druge strane može poslagati činbenike u svoju korist i spremiti se da čekira svoju euro iskaznicu idući tjedan. Ove polusezone nisu impresionirali nikoga, ali su opstali u samom vrhu. Oni su utjelovljenje izreke "ružno, al' se broji".
  
Svih vremena: Sarajevo  8:4  i  3 remija
 
 
12.
  NK Zvijezda : 5.   FK Velež
 
Zijezda je uradila u zadnja četiri kola sve što je bilo potrebno za opstanak. Pobijedili su dva kandidata za ispadanje i remizirali sa trećim, ali nikako da se odlijepe od začelja. U goste im nakon Veleža, za dva tjedna dolazi Sarajevo, a dva naredna gostovanja su im kod potencijalnih drugoligaša, Olimpika i Laktaša. S tim u vidu, možemo reći da je ovo kolo možda naj lakši i naj važniji susret u tom ciklusu. Velež se nada euro nastupu, ukolio mogu izdržati ostatak izazova. Raspored im je koliko toliko prolazan, a misli su im već, priznali oni to ili ne, na idućem kolu i gradskom derbiju sa Zrinjskim. Velež je izgubio prvi susret protiv zvijezde sa 2:0, pa im se potom više no osvetio u naredna dva sa kombiniranom gol razlikom od 9:3.  
 
Svih vremena: Velež  2:1

 
6.
  HŠK Zrinjski : 16.   FK Modriča
 
Kao što smo dijagnozirali susret Širokog, glede utakmice koja im je melem na rani, isto stoji i za Zrinjski. Lađa Plemića je naišla na valovite vode. Bure pušu iz skoro svih smjerova, mada, djelimično nam se to čini opasnije no što jeste. Panika je kulminirala ispadanjem iz kupa. No nije sve crno kao što to pesimisti vide, Europa je tu, dva mjesta, dva boda i tri gola ispred. Nije tajna da će se sezona Zrinjskog svesti na gostovanja u Vrapčićima i Koševu. Po bod sa oba bi im utrostručio europske šanse, a trica sa jednog od dva bi skoro garantirala plasman. U slučaju gdje niti jedno od dva navedena gostovanja ne urodi plodom, sve snage će se morati baciti na Pecaru i susret posljednjega kola Premijer Lige.
 
Što se susreta tiče, Modriča praktički nema šanse. U šest gostovanja pod Bijelim Brijegom, Uljari još nisu postigli niti jedan ygoditak. Modriča trči svoj oproštajni krug, a mi im želimo što brži oporavak i povratak u PL.   
 
Svih vremena: Zrinjski  6:5 i  2 remija 
 
 
7.   FK Leotar : 15.    FK Laktaši
 
Nama simpatični Laktaši su su trebali već vaskrsnuti, kako smo mi to ovdje predvidili. Nisu to postigli unatoč nizu od šest utakmica bez poraza, četiri pobjede i dvije neriješene. Nama dragi radi simpatičnog imena, karizmatičnog trenera i komično rečeno Nazareta Republike Srpske, oni se bore kao lavovi. Ovo će biti jedini susret na ćirilici ovaj tjedan i najvjerovatniji zicer gosta.
 
Svih vremena: Leotar  3:2 bez remija

 
14.
 FK Rudar : 8.   NK Travnik
 
Rudari se teturaju na samoj ivici provalije, neočekivano nakon solidnog plasmana i rezultata na kraju prvog polugodišta. Ovaj susret moraju dobiti po svaku cijenu, a srećom Travnik je kralj Pirote i klaun svugdje drugdje. Veziri su osvojili gordih dva boda u jedanaest gostovanja.
  
Svih vremena: Travnik  1:0

 
13.
  Slavija Capajebo : 11.   Euro Sloboda
 
Slavijine aspiracije su potonule, makar za ovu sezonu. Braća iz Banja Luke su im opljačkali snove u Kupu BiH. Sada u goste dolaze "Slani" kojima ce morati "zabiberiti" ako ne zele neugodnu završnicu sezone, blago rečeno. Sloboda ih je preskočila pobijedivši Zrinjski koji je bio oslabljen isključenjem svoga najboljeg strijelca svih vremena. Niti jedan klub nije odigrao sezonu vrijednu hvale, Slavija je ipak nijansu bolja.  
 
Svih vremena: Euro Sloboda  6:4 i  jedna neriješena.
 
 
Željko L