PL: 21. KOLO Najava

Ovim susretima počinje zadnja trećina nogometne sezone Premijer lige BiH. Od sada, svaki bod i svaki gol je od ogromne važnosti. Par klubova su kvalitetnim nizom skoro utabali put u Europu, dok se četvorica (+ Slavija u Kupu BiH) bore za zadnja dva mjesta. Modriča i Laktaši su u zoni ispadanja, prvi bez pulsa, a potonji sa trenerskim/igračkim kadrom kojim bi se ponosili klubovi sa gornjeg dijela tablice. Sredina je neobjašnjiv miks.
 
Sada se moramo osvrnuti na probleme, koji nam ne daju naprijed. FK Modriča je najavila mogućnost odstupanja od daljnjeg natjecanja, što mi vidimo kao nesportski akt. U čast nevinosti duha sportskih nadmetanja, trebaju zaključiti sezonu, pa makar sa pionirima u sastavu.

Drugi, još gori, problem je uporno lobiranje i plakanje uprave FK Sarajevo koja još uvjek gura za nepoštena tri boda protiv Slobode. I dalje se obraćaju UEFI. Još ćemo im jednom poslati poruku u ime svih ljubitelja nogometa: "Prestanite i spasite obraz. Izgubili ste dva puta više nego pošteno, bodove vam nije poklonio niti Bog niti narod (FK Sloboda), pa neće ni UEFA. Mi vam samo iz ovog razloga želimo neispunjavanje zacrtanih ciljeva. Vi ste to i više no zasluzili svojom pohlepom i manjkom postenja,obraza i etike." Mizerno!

Treći i najgori slučaj je napad divljaka na golmana Slavije u noćnom susretu prošlog kola na Grbavici (popraćen odgovarajućim skandiranjem sa tribina, kao što je to bilo u slučaju paljenja zastave Republike Hrvatske). Tu nije potreban komentar. Vezano uz to crveni karton ide i Nogometnom Savezu koji je taj pećinarski akt nagradio kaznom od samo 8000 KM. Sreća da nam liga nema imućnijih klubova, pa da nitko ne dolazi u situaciju gdje bi mogli baciti stotinjak tisuća da cijeli gostujući tim dobije malo batina, a ne samo vratar. To bi bila istinska prednost domaćeg terena!

 Opet apeliramo za promjene na svim nivoima !

 

Dajemo se sada pozitivnim stvarima, prvo tablica, pa susreti:
  
1   FK Borac 20 13 2 5 26:12   41
2   FK Željezničar 20 11 5 4 30:15   38
3   NK Široki Brijeg  20 10 4 6 30:19   34
4   FK Sarajevo 20 10 4 6 25:18   34
5   FK Velež  20 10 3 7 36:21   33
6   HŠK Zrinjski 20 9 5 6 28:23   32
7   FK Trebinje 20 9 2 9 21:28   29
8   NK Travnik 20 8 4 8 26:26   28
9   FK Olimpik  20 7 5 8 18:26   26
10   FK Rudar 20 7 4 9 17:19   25
11   FK Čelik 20 7 3 10 22:24   24
12   Slavija Capajebo 20 6 5 9 21:26   23
13   NK Zvijezda  20 7 2 11 19:32   23
14   FK Sloboda 20 7 2 11 14:27   23
15   FK Modriča  20 6 3 11 25:34   21
16   FK Laktaši  20 5 3 12 22:30   18
 

6.   HŠK Zrinjski
: 1.   FK Borac
 

Domaćini dočekuju prvoplasirani Borac kada su im bodovi najpotrebniji, a istovremeno kada se součavaju sa mini krizom identiteta. Stanje prouzrokovano unutarnjom politikom hijerarhije Zrinjskog je malo manje napeto no što je to bio slučaj tijekom tjedna, budući da su se neke stvari izglačale, stvari koje, ako bi ste nas pitali, nisu nikako smjele doći pod upitnik, a još manje u trenutku kad se to desilo. U svakom slučaju, vjerujemo da je sudbina konzultirala pravdu i logiku prije no što je donijela odluku, tako da jedan od najtrofejnijih trenera kratke povjesti ove lige ostaje na kormilu Mostarskog kluba. Ne ponovilo se! 

Ovi bodovi su, bez daljnjeg, potrebniji Zrinjskome nego Borcu. Plemići su trenutno skliznuli jedno mjesto, na šestu poziciju, ustupivši svoje mjesto svojim istocnim susjedima. Kada se slegla prašina, nakon 20. kola PL, ni sami nisu mogli vjerovati da su sa samo tri boda više mogli biti na trećem mjestu, za volanom u europskoj utrci. No, to nije ni tu ni tamo, zbilja kazuje da dva kluba koji su odmah ispred Zrinje (Sarajevo i Velež) gostuju kod klubova koji igraju bez prava na kiks (Čelik i pogotovo Laktaši) što daje Mostarcima automatski popravni. Borac je izašao bez bodova, pod Bijelim Brijegom, iz svih pet dosadašnjih susreta. Derbi tjedna.

 

Svih vremena: Zrinjski 7:4


2.   NK Željezničar : 8.   FK Travnik


Željo je pokazao sve svoje kvalitete sa 25 osvojenih bodova u zadnjih 10 utakmica, tj 1 poraz i 2 nerješene. Sada im dolazi Travnik, strah i trepet klubova kojim dolaze u goste. Naime, u 85 gostovanja od začetka Premijer Lige Travnik je pobijedio čak 3 susreta, zadnji put prije 27 gostovanja protiv današnjeg drugoligaša, a prije toga šest godina unatrag. Treba li nam Nikola Tesla za točan odgovor ?

Svih vremena: Željo 6:4 sa 1 nerješenom, a na Grbavici Željo sa perfektnih 5:0


3.    NK Široki Brijeg : 15.    FK Modriča

Modriča vesla li vesla, ali vodopad ih vuče sve bliže i bliže. Čuje se zaglušujuća b(r)uka slapova druge lige. Od prvaka do ponora, možda i disolucije, sve u par sezona, žalosna priča FK Modriče. Nakon odigrane utakmice, prošli tjedan, njihov trener je digao ruke od kluba. Šteta što će morati podnijeti desetotjednu "golgotu" na izlasku iz lige. Uljari su bili simpatičan klub u vremenu kada više (političke) sile moraju biti umješane da bi odrzale plovak na površini. Aludiramo na departiranog g'dina Jelića čiji se nedostatak dokayao nenadoknadivim. A sad adio, i tko zna gdje, i tko zna kad.

Na Pecari će se ovog ljeta igrati Euro nogomet, garantirano. Samo, ako vam je promaklo, to možda neće biti Široki Brijeg. Zbunjeni ste? Široki Brijeg je stigao do sporazuma sa Borcem da im ustupi svoj već licencirani stadion kao domaći teren ukoliko Borac uđe u Europu. Podsjetimo se, Europa je prošle godine preskočila Borac radi nedostataka njegovog stadiona (i svih drugih u tom entitetu), grijeha koji UEFA ne prašta. Ovaj akt džentlmenstva sa Pecare je vrijedan hvale u vremenima pohlepe, zavisti i mržnje. Razmislite o tome dobro, Široki bi mogao biti istisnut iz Europe ovim potezom, dok su baš zahvaljujući tom pravilu  prošle godine ušli u Europu. Što se tiče subotnjeg susreta, to je vec fait accompli. 

 Svih vremena: Široki 9:5 i 3 remija


16.
  FK Laktaši : 4.   FK Sarajevo

Od početka drugog dijela ove sezone Željo ima najviše bodova. To nije iznenađujuće. Na drugom mjestu su ocekivano Borac i, naši i vaši, Laktaši (Travnik također) sa samo jednim porazom , to već jeste iznenađujuce. Laktaši su taj poraz podnijeli od strane Borca, u Banjaluci sa minimalnih 1:0. Mi smo to tada okarakterizirali kao slabu predstavu domaćina, dok četiri kola docnije moramo ispraviti tu konstataciju, ovako: Borac je jedini, zahvaljujući domaćoj prednosti uspio savladati odlične Laktaše (smijulji se Mile). Sarajevo sa druge strane je u istom vremenskom periodu uspjelo pobjediti samo dvije, a izgubiti tri. Ove sezone su u gostima pobijedili prva dva tima sa tablice. Prije toga moramo ići unatrag skoro dvadeset gostovanja dok naiđemo na još jednu gostujuću pobjedu (protiv Posušja). Laktaši će nam sve reći ovdje, i o sebi i o Sarajlijama. Čekamo odgovor.

Svih vremena: Sarajevo 4:1


11.
  FK Čelik : 5.   FK Velež


Čelik se lijepo otrijeznio i igra shodno svojoj prvoligaškoj reputaciji. Odskočili su korak od podruma i mogu samo naprijed. U Zenici ih je Velež iznenadio samo jednom prije no se oprostio od Premijer Lige. Velez ce morati poduzeti nesto na gostovanjima, jer iako je "domaci Kolosus" u goste mu dolaze Zrinja, Siroki, Borac i Zeljo, te zadnje kolo Modrica. Bodovi na strani su imperativ, prevencije radi, ako slucajno koncentracija popusti kod kuce. 

Svih vremena: Velež 5:3 sa jednim remijem


7. FK Leotar   : 9.    FK Olimp

Leotar zuji po sredini tablice i ne posustaje. Trudom se doveo do tri boda zaostatka za "Euro" čoporom. Olimpik to nemože reći. Oni su slabiji no pozicija svjedoči, ali odličnim predstavama na strani drže zavidnu poziciju. Hercegovci i ako ne stignu Europu, ipak se imaju čemu nadati, dok si Sarajevski "podstanari", ovim gostovanjem, mogu zaključiti opstanak u društvu najboljih. 

Svih vremena: Olimpik 1:0


10.
  FK Rudar : 12.   Slavija Capajebo


Rudar lagano klizi, ali se ne da, makar ne u svom rudniku. Jucer smo vam rekli da su Rudari na svom terenu, uz Siroki, najbolji obrambeni klub. Pokazali su to proslo kolo pobjedivsi aktuelnog Sampiona koji nije uspio ispaliti ni metka. Ostaje nam zakljuciti da se sveta Barbara ne voli udaljavati sa Gradskog stadiona u Prijedoru. Slavija je utakmicu od prve (druge) lige samo na papiru. Europa je predaleko, a ispadanja nece biti. Svi ce predstojeci ishodi ovisiti o osobnoj motivaciji njihovih igraca. Mozemo ih mozda racunati kao "zamrznute" do rasplitanja situacije u Kupu BiH, gdje gaje Euro nade. Vidit cemo tko ce izaci ziv iz rudnika. 

Svih vremena: Rudar 1:0


13.
   NK Zvijezda
: 14.   FK Sloboda

Gradačac dočekuje sviju podjednako oštro, a pogotovo kada imaju šanse dočekati "istinski europski klub". Derbi začelja.

Svih vremena: Sloboda 2:1, a domaćin sva tri puta

 

Željko L