Payet spektakularnim golom donio pobjedu Francuzima

Francuska, Rumunjska, Europsko prvenstvo 2016, Europsko prvenstvo
...na Stade de Franceu u pariškom predgrađu Saint-Denis, završila je pobjedom domaćina 2-1 (0-0).

Pred 80.000 gledatelja na ispunjenom Stade de Franceu Francuzi su poveli u 57. minuti pogotkom Oliviera Girouda koji je glavom svladao rumunjskog vratara Tatarusanua nakon ubačaja Dimitrija Payeta s desne strane.

Rumunji su do izjednačenja došli u 65. minuti kad je Bogdan Stancu realizirao kazneni udarac koji dosuđen zbog prekršaja koji je na njemu načinio Patrice Evra.

Najbolji igrač utakmice Dimitri Payet u 89. minuti je postigao prekrasan pobjednički pogodak. Njegov udarac lijevom nogom s 18 metara završio je u gornjem desnom kutu rumunjskih vrata.

Utakmicu je sudio Mađar Viktor Kassai koji je podijelio tri žuta kartona Rumunjima Chirichesu, Ratu i Popi te Giroudu u francuskoj reprezentaciji.

A šareno, rasplesano, veselo i - brzopotezno. Osam minuta trajao je show program otvaranje Europskog prvenstva, domaćin se dosta potrudio kako bi program „Dobrodošli u Francusku" bio dostojan uvod u 15. nogometno prvenstvo Europe.

Baš kako je u najavama umjetnička direktorica programa Julie Brassard i istakla, bilo je to poveznica francuske kulturne baštine, spoj tradicije i modernog uz isticanje zajedništva u sportu. Način na koji su i tribine sudjelovale sa svojim kartonima na kojima su posložene bile zastave sudionika prvenstva.

Spektakl otvorenja posvećen je bio Francuskoj, domaćinu, i započeo je taktovima can-cana francuskoj plesa poznatog u cijelom svijetu, na travnjaku je na samom otvaranju bilo 400 izvođača koji su se raširili po travnjaku i pozivali u svom zaraznom ritmu gledatelja na Sant Denisu na sudjelovanje.

Ovacije publike zaradio je svjetski poznati francuski DJ David Guetta koji je prišao miks pultu na centru kako bi uz pomoć švedske pjevačice Zare Larsson izveo himnu prvenstva Eura "This one is for you". U zaraznom plesnom ritmu, te posljednjim taktovima himne sa centra se razvio veliki transparent Eiffelovog tornja prekrio je dio tribine, ujedno simnola Francuske i poziva na zajedništvo svih sudionika i gostiju prvenstva.

Akrobatska skupina francuskog ratnog zrakoplovstva u formaciji je svojim preletom preko Stade de France i obojala nebo u bojama francuske trobojnice što je bio znak da prema centru krenu i nogometne momčadi Francuske i Rumunjske, te da i službeno započne Europsko prvenstvo.

slobodna dalmacija