Ovu priču još niste čuli: Hrvat može nastaviti bizarno prokletstvo

Banfica
Postoje dvije verzije ove priče, no ona najpopularnija glasi da je Guttmann, na svom odlasku iz kluba 1962. godine, rekao da Benfica "u narednih 100 godina neće osvojiti europski trofej". Druga verzija glasi da je rekao da nijedan portugalski klub neće ponoviti njegov uspjeh osvajanja dva uzastopna europska naslova, piše net.hr.

Razlog zbog kojeg je Guttmann napustio lisabonski klub je neisplaćeni bonus za osvajanje dvije europske krune, a to je, ukoliko vjerujete u urbane legende, očito velika pogreška koju je Benfica napravila. Naime, portugalski je klub nakon toga zaigrao u čak sedam finala (pet puta u Ligi prvaka i dva puta u UEFA Cupu) i svaki je put poražen!

Guttmann je, za one koji ne znaju, bio kontroverzna osoba, koja je obožavala biti u centru pažnje sa svojim izjavama bez imalo "dlake na jeziku". Mađar nikada nije provodio više od dvije godine u istom klubu, pa ih je tako u 22 godine svoje trenerske karijere promijenio čak 18!

Guttman je, spomenimo, ostao zapamćen po nekoliko bizarnih načina na koje je napuštao klubove u kojima mu se više nije svidjelo raditi. Primjerice, u rumunjskom Ciocanulu, gdje je Mađar umjesto plaće dobivao povrće kao kompenzaciju, predsjednik kluba je mislio da može utjecati na početni sastav momčadi na što mu je Guttmann odgovorio: "Imaš trenerske osnove. Sretno!" i potom napustio svlačionicu, te ujedno i klub.

U Kispestu, najvećem mađarskom klubu u razdoblju nakon II. Svjetskog rata, Guttmann se sukobio s legendarnim Ferencom Puskasem, čijeg je oca naslijedio na trenerskoj klupi. Puskasa su tada nagovarali da ignorira taktičke upute mađarskog stratega, nakon čega se Guttmann zaputio na tribine, odgledao susret do kraja, te nakon toga sjeo na tramvaj i nestao zauvijek.

Najbizarniji incident dogodio se 1955. godine u Milanu, koji ga je otpustio u trenutku kada je bio vodeći klub na prvenstvenoj ljestvici, te je igrao jedan od najljepših nogometa u svijetu. Guttmann je nakon otkaza izjavio: "Dobio sam otkaz iako nisam ni kriminalac, ni homoseksualac".

Foto: AFPGuttmann je preminuo prije gotovo 33 godine, no njegovo "prokletstvo" i dalje živi. Mogu li Jorge Jesus i Benfica ove srijede prekinuti to "prokletstvo" koje je na njih bacio Guttmann, te za čije se ukidanje na njegovom grobu molio i nedavno preminuli Eusebio?

Susret Benfice i Seville, koju će kao kapetan predvoditi naš Ivan Rakitić u Torinu započinje u srijedu u 20:45 sati.