Ove godine nema nijednog Hrvata među 100 najboljih nogometaša svijeta

najbolji nogometaš

Američka medijska kuća ESPN objavila je svoju godišnju listu 100 najboljih u nogometu na kojoj ove godine nema hrvatskih predstavnika. Zato je među 100 najboljih svoje mjesto našao Miralem Pjanić, dok Srbija u Dušanu Tadiću i Aleksandru Kolarevu ima dvojicu predstavnika među najboljima.

Lista je sastavljena od 10 dijelova sa po 10 igrača i trenera. Na listi dominiraju igrači Liverpoola i Manchester Cityja.

Podjela je napravljena u odnosu na pozicije igrača u momčadi (vratar, desni i lijevi branič, stoperi, zadnji vezni, ofanzivni vezni, krila, ofanzivac i središnji napadač), a rangirano je i 10 najboljih trenera prema mišljenju 40 ESPN-ovih stručnjaka iz cijelog svijeta.

Za najbolju 'jedinicu' je izabran vratar Liverpoola Brazilac Alisson, a Liverpoolova je i čitava zadnja linija - koju čine desni bek Alexander-Arnold, stoper Virgil van Dijk, te najbolji lijevi bek Andrew Robertson.

Najboljim zadnjim veznim proglašen je Francuz N'Golo Kante iz Chelsea, a ofanzivnim veznjakom Bernardo Silva iz Manchester Cityja.

Među krilima prvu poziciju drži Raheem Sterling iz Manchester Cityja.

Najbolji "ofanzivac" je Argentinac Lionel Messi (Barcelona) ispred Portugalca Cristiana Ronalda (Juventus), Francuza Kyliana Mbappea (PSG), Egipćanina Mohameda Salaha (Liverpool)...

Prvo mjesto na listi najboljih klasičnih napadača drži Argentinac Sergio Aguero (Manchester City), a iza njega su Englez Harry Kane (Tottenham) i Poljak Robert Lewandowski (Bayern).

Najbolji trener je Nijemac Jurgen Klopp koji je predvodio Liverpool do naslova europskog prvaka.