Otvoreno pismo Torcide Hercegovina Upravi HNK Hajduk

Torcida, Hajduk, Torcida, Hajduk, NK Hajduk, Torcida, Torcida, Hrvatska, Gruzija, bojkot, Hajduk, Dinamo, gledanost, Hajduk, inter, Europska liga, Hajduk, kazna, UEFA, Torcida, rođendan, Torcida, HNS, Hajduk, torcida hajduk, Torcida, Hajduk, hajduk split torcida, everton, Poljud, Hajduk, Hajduk, Dinamo

Vjerojatno znate da u Čapljini, Mostaru, Neumu, Čitluku i ostatku Hercegovine tradicionalno postoji veliki broj navijača koji prate Hajduk na gotovo svim utakmicama, kako u Hrvatskoj, tako i na inozemnim gostovanjima. Primjerice, transparent Torcida Čapljina bio je istaknut i na pripremama u nekoliko desetaka tisuća kilometara udaljenom Hong Kongu.  Hajduk je Hercegovcima u srcu i baš zato nas smeta i boli činjenica da Hajdukova prva momčad zaobilazi Hercegovinu već godinama, unatoč brojnim pozivima Hercegovaca te svim objektivnim mogućnostima koje Hercegovina pruža

  Hajduk redovito odlazi na pripreme i pripremne utakmice u inozemstvo, a na listi su mu Slovenija, Turska, Austrija, Hong Kong, zemlje koje imaju znatno manje navijača Hajduka, skuplje su i ne nude ništa bolje uvjete od hercegovačkih terena. Slovenija je najčešća destinacija kluba, a zemlja je to u kojoj, uz dužno poštovanje velikim Hajdukovcima iz slovenskih gradova, Hajduk ipak ima puno manje prijatelja nego među Hercegovcima. Također, Hajdukovi su navijači na tim utakmicama izloženi maltretiranju slovenske policije, često nisu dobrodošli, nailaze na razne oblike nerazumijevanja i neugodnosti. Zašto je, primjerice, međugorski kamp dobar velikom broju hrvatskih i BiH prvoligaša, koristi ga i reprezentacija BiH, a Hajduk ga već godinama ne uzima u obzir?

 Podsjećamo, nadalje, da se u nedavno završenoj privatizaciji, dionice Kluba nisu mogle kupiti u Hercegovini, kao ni u mnogim hrvatskim gradovima niti bilo gdje u inozemstvu. Veliki dio navijača osjeća se prevarenim, ali prije svega razočaranim, obzirom da se preko interneta moglo učlaniti u Klub i tako «rezervirati» svoje dionice, ali kad je došlo vrijeme za kupovinu, ostali smo bez te mogućnosti.

Najviše nas ipak boli to što Hajduk već godinama izbjegava dolazak na međunarodni memorijalni turnir «Andrija Anković», u mjestu Gabela pokraj Čapljine. Ono što posebno smeta u izostanku našeg Hajduka jest činjenica da turnir nosi ime Andrije Ankovića, klupske legende splitskih Bilih, za koje je naš Andrija odigrao 326 utakmica i postigao 250 golova! Turniru se redovito odaziva zagrebački Dinamo, a Hajduka nema da izrazi poštovanje svojoj hercegovačkoj legendi.Sve ovo govori o odnosu Kluba prema svojim postojećim navijačima i klupskim legendama, ali i o efikasnosti klupskog marketinga u animiranju novih navijača Hajduka. Ni jedna uprava ne smije zaboraviti da su sve klupske strukture ipak tu radi navijača te Vas pozivamo da ispravite pogreške dosadašnjeg vodstva Kluba i pokušate opet približiti Hajduk ljudima koji ga vole.

Pokušajte organizirati pripreme ili barem neke pripremne utakmice u Hercegovini i mi ćemo biti neizmjerno sretni, a Vi ćete na svakom koraku osjetiti iskrenu dobrodošlicu i toplinu. Dođite ovdje i probudite hajdučko srce, aktivirajte opet bijelu Hercegovinu. Nemojte dopustiti da se stvara slika da je Hercegovina plava - Nije, niti će ikad biti! Vaš posjet bio bi nam idealan povod da organiziramo toliko željenu Hajdukovu «Bilu noć» u Hercegovini, a ako tim potezom učlanimo i jednog novog Hajdukovca, napravili smo zajedno veliki posao.Ovaj poziv pripremljen je u dogovoru i suradnji s Klubom navijača Hajduka  te Vas molimo da Vaš odgovor bude adresiran na  «Povjerenstvo za Hercegovinu», Klub navijača Hajduka «Torcida» Split, Zrinsko-Frankopanska 17, 21000 Split. Uz srdačnu dobrodošlicu, unaprijed se zahvaljujemo i željno očekujemo službeni odgovor Kluba u što skorijem roku. veljači 2009-e, u najboljoj namjeri da potaknemo tadašnju upravu na čelu s g.Matom Perošom kako bi brojni Hajdukovi navijači iz Hercegovine konačno dočekali barem jedno gostovanje najdražeg nam kluba.

Ne samo da se nitko od nadležnih već preko godinu dana nije našao dostojnim niti odgovoriti na naše zamolbe, već se stanje dolaskom nove uprave pod predsjedanjem g.Joška Svaguše još i pogoršalo. Jer kako drugačije protumačiti činjenicu da je Hajduk i ove godine otišao na pripreme u Španjolsku i da po povratku kući, prije nastavka prvenstva, zbog lošeg vremena u Dalmaciji nije imao gdje trenirati, a da se nitko iz uprave kluba nije sjetio obližnje Hercegovine, u čijem bi se ambijentu Hajdukovi igrači osjećali kao kod kuće.

 

Da apsurd bude još veći, dok istovremeno svjesno ignorirate tisuće svojih vjernih navijača iz Hercegovine, s druge strane ste za 99-i rođendan našeg Hajduka od svih klubova na svijetu na proslavu pozvali i ugostili FK Željezničar, klub čiji su navijači zapalili službenu hrvatsku zastavu a vi ste ih počastili besplatnim ulaznicama !

Stoga Vas još jednom pozivamo da ispravite nepravedan odnos dosadašnjih uprava spram vjernih navijača iz Hercegovine na način da u skoroj budućnosti postanemo ponosni domaćini našeg Hajduka.  

U nadi kako ćete imati barem toliko dostojanstva i obzira da nam na gore navedeni dopis pošaljete službeni odgovor, srdačno Vas pozdravljamo.

 

                                  TORCIDA HERCEGOVINA