Osveta njemačkog sakupljača lopti Diegu Maradoni

Pa neću sjediti sa skupljačem lopti! - rekao je Diego Armando Maradona prije nekoliko mjeseci uoči prijateljske utakmice Argentine i Njemačke pokazujući na Thomasa Müllera (20). Veliki Diego nasmijavao je novinare i konstatacijom kako njemačkog napadač nije prepoznao. Mladi Müller samo je stajao po strani kao da je znao da će doći dan kada će velikom Diegu uzvratiti pljusku. I onda je već u trećoj minuti glavom pospremio loptu iza Romerovih leđa za vodstvo Elfa i otvorio put do polufinala SP-a, piše večernji list.

Kloseov 100. nastup

Bio je to 200. pogodak njemačke reprezentacije na Svjetskim prvenstvima, a četvrti Müllerov na turniru u JAR-u. Bila je to najlošija utakmica Gauča u posljednjih nekoliko godina. Messi, Higuain i društvo bili su nevidljivi, nemoćni, a svaki njihov napada razbijao se na dvadesetak metara od njemačkih vratiju. Argentinci su izgledali kao da je Diego noć ranije organizirao razularenu zabavu do sitnih sati.

A uvjerljiva njemačka 4:0 pobjeda označila je sumrak južnoameričkog nogometa odnosno novi nogometni poredak. Veliki posao odrađivali su Khedira i Schweinsteiger, dvojac njemačkih zadnjih veznih igrača koji se kod svakog argentinskog napada vraćao na svojih dvadesetak metara.

Najbolje suđenje

Iz jednog jedinog udarca u okvir vratiju Nijemci su u matu cijelu utakmicu držali Argentince. A gotovo cijelo Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj republici pričalo se o lošem suđenju. A ono što je jučer odradio uzbekistanski djeljitelj pravde Ravshan Irmatov bilo je daleko najbolje na turniru. Suprotno očekivanjima Maradona niti na poluvremenu nije mijenjao taktičke postavke igre svoje momčadi koja se i u nastavku mučila. Mnoge je iznenadila činjenica što je Verona ostavio na klupi za pričuve. A sva nemoć u Argentinskoj igri izišla je na vidjelo u 68. minuti kada je Müller u padu oduzeo loptu i proigrao Podolskog koji je ubacio loptu na pet metara gdje ju je u prazna vrata ugurao Klose.

Bio je to njegov 13. pogodak na Svjetskim prvenstvima. Izjednačio se na ljestvici s Fontaineom. Gerd Müller ima 14, a najbolji, Ronaldo petnaest. Točku na i postavio je Friedrich koji je u 74. minuti postavio konačan omjer svojim prvim pogotkom za Elf u 75. nastupu. U završnici susreta Klose je dodao još jedan pogodak i došao korak od Ronald.