Osim na sastanku s Dodikom, približeni stavovi

Ivica Osim, nogometni savez BIH, Ivica Osim, Milorad Dodik, nogometni savez BIH, Ivica Osim, NS BIH, Ivica Osim, Safet Sušić, Ivica Osim, BIH
Na sastanku su razmijenjena mišljenja o načinima prevazilaženja trenutne situacije, nakon suspenzije Saveza u FIFA-i i UEFA-i, te o mogućnostima približavanja suprostavljenih stavova i dolaska do rješenja.

Dodik je naglasio da treba postići rješenja koja će biti rezultat kompromisa i konsenzusa, onemogućiti majorizaciju, zadovoljiti standarde FIFA-e i UEFA-e, ali i uvažavati stavove predstavnika svih strana u NS/FSBiH, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Nogometnog/Fudbalskog saveza Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom saveza Miletom Kovačevićem, potpredsjednik Komiteta za normalizaciju NS/FS BiH Darko Ljubojević, ambasador NS/FS BiH pri FIFA-i i UEFA-i Duško Bajević i generalni sekretar NS/FSBiH Jasmin Baković.

Nakon što su predsjednik Komiteta za normalizaciju NS/FS BiH Ivica Osim i ostali učesnici sastanka upoznali Dodika sa situacijom u NS/FSBiH u izjavi novinarima prenesen je stav da je određen napredak postignut i da su stavovi približeni kada je riječ o prihvatanju novog statuta NS/FS BiH, kojim je predviđeno da Savezom rukovodi jedan predsjednik.

- Nogometni/Fudbalski savez RS-a traži da se njihova pozicija poboljša kada je riječ o načinu glasanja u Skupštini NS/FSBiH, te da se vrati sistem glasanja po ranijem sistemu, iz 2006.godine, rekao je Mile Kovačević u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

- Možemo se nadati i jednom predsjedniku i jednom rješenju na nivou NS/FS BiH, odnosno o tome bi trebalo da rješava Skupština FSRS-a. Spremni smo da je sazovemo, ali čekamo potez Komiteta, odnosno potez FIFA-e i UEFA-e da li dozvoliti ono što mi tražimo u unutrašnjoj organizaciji fudbala BiH", dodao je on.

Ivica Osmić je rekao da razgovor s Dodikom bio koristan i nije govorio o detaljima.

Najavio je i sastanke sa svima koji mogu uticati da dođe do napetka u stavovima u NS/FSBiH.

(Fena)