Oko sokolovo otkrio istinu o Dinamovom ‘penalu godine’

...e za Sportski.net prokomentirao suđenje Ivana Bebeka i sporni penal zbog kojeg je Dinamo na kraju slavio 2:1.

"Tek u ponedjeljak sam stigao pogledati cijelu utakmicu i izvaditi sve sporne detalje. U trećoj minuti nije sviran očigledan prekršaj nad Sammirom, u 12. minuti očigledan prekršaj nad Neretljakom, i taj detalj je jako važan za usporedbu kriterija s penalom u 82. minuti. Bio je to čisti prekršaj na štetu Hajduka, ali nije suđen, a Badelj se nakon njega našao u stopostotnoj šansi", započeo je Mateo Beusan.

Dakle, to je po kriteriju dosuđenog penala trebao biti prekršaj...

"Tako je. I to je bio puno jači prekršaj nego onaj u 82. minuti. Idemo dalje. U 26. minuti ispravno je zbog baklje u terenu išlo verbalno upozorenje putem razglasa i pauza od dvije-tri minute, mislim da je to sve ispravno. Općenito, Bebek je prvo poluvrijeme dobro odsudio, bilo je 15 prekršaja i to je zaderbije u Hrvatskoj izvanredno. Nadalje, u 54. minuti nije suđen očigledan prekršaj nad Ozobićem, Leko je 56. dobio opravdani žuti karton. Međutim 58. minuta - Lima je sasvim neopravdano dobio žuti karton, za to nema šanse da se dobije žuti karton, nisam čak siguran je li bio prekršaj, to je ona situacija oko centra. Ali treba reći i da sam ja to gledao dva-tri puta, a sudac to nije mogao."

To je već druga situacija gdje se u procjeni kriterija ide na štetu Hajduka...
Tako je. I onda u 62. minuti imamo prekid u kojem sudac povlači igrače u svlačionicu zbog bakljade na tribini. E sad, ako je to njemu naređeno, onda je u redu, ali ja postavljam pitanje, što bi bilo da je za 10 minuta palo nekoliko bengalki u teren? Znači li to da bi utakmica bila sasvim prekinuta? Jer treći put nema drugog rješenja... Što bi se dogodilo u Marseilleu kad Olympique igra Ligu prvaka i južna tribina ne da je preplavljena bakljama, nego sve gori? Tu sudac treba primijeniti zdrav razum. Ja sam uvijek govorio, sudac ne provodi pravila, nego primjenjuje pravila i mora se prilagoditi situaciji na terenu. Kad bi sudac provodio pravila, pola utakmica ne bi bilo završeno. Mene sad samo zanima što će se dogoditi na idućem derbiju u Splitu... Naravno, ako baklja padne u teren, to je već nešto drugo. Ali na kraju moram reći oko ovoga, ako je sudac dobio izričitu naredbu od HNS-a za takav postupak, onda je on to morao primijeniti", objasnio je Beusan sporni prekid, te se okrenuo situaciji koja je podignula najviše prašine - spornom penalu u 82. minuti.

"Gledao sam to više puta i nitko na temelju ove snimke ne može reći je li to kazneni udarac ili nije. O prekršaju rukom nema govora, ako je bio prekršaj, bio je nogom. Međutim to je po snimci nemoguće vidjeti, a sudac je bio udaljen samo tri metra. Ali ponovno govorim, ako u 12. minuti nije suđen prekršaj na Neretljaku, onda ni ovo ne može biti penal. Ja mislim da bi sudac tu puno manje pogriješio da nije sudio penal, ne bi mu nitko riječ rekao", zaključio je Beusan.