Oko 300 pripadnika Torcide probilo se u St.Etienne, žele izazvati nerede kako bi izbacili Hrvatsku!

torcida
... planiraju izazvati nerede za vrijeme utakmice u Francuskoj, oglasila se policija koja tvrdi da su poduzeli sve "potrebne mjere" i radnje iz nadležnosti rada policije prvenstveno s ciljem utvrđivanja vjerodostojnosti same informacije, otkrivanja i sprečavanja eventualnih pripremnih radnji te samog pronalaženja i sankcioniranja planera i mogućih izvršitelja takvih djela.

Navodno je Torcida iskoristila dobre relacije s navijačima Saint Etiennea te su im ovi nabavili ulaznice za utakmicu, vjerojatno ih i "opremili" u skladu s namjerama da se izazovu neredi i eventualan prekid. Takve indicije već neko vrijeme kolaju navijačkim krugovima i internetskim forumima, piše Jutarnji.hr.

Na sve ovo oglasio se i Hrvatski helsinški odbor, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj u središtu je pozornosti javnosti. Hrvatsku javnost nakon posljednje uspješne utakmice s reprezentacijom Turske posebno uznemiruju vijesti o tome da se na utakmici u St. Etienneu između Hrvatske i Češke u petak u 18 sati očekuju neredi koje će navodno izazvati pripadnici navijačke skupine „Torcida", ali i ne samo oni.

Predstavnici navijačke skupine „Uvijek vjerni" već su upozorili na činjenicu da dio navijača priprema prekid utakmice u St. Etienneu kako bi Hrvatska bila izbačena ne samo s europskoga prvenstva nego i europskoga nogometa na određen broj godina. O tome su bile vođene i rasprave u hrvatskoj javnosti. Napominjemo da su tijekom posljednje godine dana Hrvatski nogometni savez (HNS) i Hrvatska nogometna reprezentacija kažnjeni s pet utakmica igranja bez publike. Osim huliganizma, divljaštva i piromanije međunarodne nogometne institucije posebno iritira stalna pojava fašističke retorike na utakmicama hrvatske državne vrste.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) u sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja" smatra svojom obvezom obavijestiti javnost o informacijama koje posjeduje. Prema provjerenim informacijama kojima raspolaže HHO u St. Etienneu se nalazi 300-tinjak pripadnika Torcide koji su tamo doputovali iz Hrvatske. Dio njih je zadržan na granici na graničnim prelazima „Pasjak" i „Rupe" budući je kod njih pronađena oprema za maskiranje i određena količina droge te se nad njima provodi kriminalistička obrada. Hrvatske vlasti su u direktnom kontaktu s francuskim vlastima i surađuju u pokušaju prevencije nereda na stadionu. Navijači Torcide, ali i pripadnici drugih navijačkih skupina iz Hrvatske pribavili su ulaznice preko navijača St. Etiennea na drugo ime. Upravo stoga hrvatska strana inzistira na tome da predstavnici francuskih vlasti, ali i organizatora, prilikom ulaska na stadion provjeravaju ulaznice personalizacijom uz predočenje osobnih isprava temeljem kojih se utvrđuje identitet donositelja ulaznice.

I ne samo to, francuske vlasti razmatraju mogućnost zabrane ulaska u grad na određeni rok pripadnicima navijačkih skupina, što je u skladu s francuskim zakonima. To može učiniti i gradonačelnik dekretom. Isto se dogodilo i prilikom gostovanja Dinama u Parizu 2012. godine kada su francuske vlasti prije utakmice PSG - Dinamo zabranile ulazak hrvatskim navijačima, koji su ipak u Parizu izazvali veće incidente. Jednako tako, 2013. prilikom utakmice PSV - Dinamo gradolnačelnik Eindhovena dekretom je zabranio ulazak navijača bez personaliziranih ulaznica.

Ovaj puta nitko neće moći, kao što je uobičajeno, optuživati HNS da je kriv i odgovoran za javno sramoćenje Hrvatske kroz Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, kao što je bilo u slučaju sramotne svastike prilikom utakmice Hrvatska - Italija u Splitu. Ovaj puta organizaciju utakmice ima francuska strana kojoj pomaže i određeni dio predstavnika MUP-a RH koji se nalaze u Francuskoj.

Neosporno je da se u situaciji političke nestabilnosti u zemlji i lošeg ozračja u društvu te brojnih podjela nogometni uspjeh Hrvatske doživljava kao kohezivni faktor nacije koji vraća nadu i radost cijelom društvu. To nekima smeta, ali to još više razobličuje krajnje ciljeve jedne ili više prepoznatljivih grupa te je jasno da ova akcija nije slučaj ili nestašluk, nego „projekt". Ne radi se samo o hrvatskom nogometu i Hrvatskom nogometnom savezu. Krajnji cilj ove akcije je daljnja destabilizacija hrvatskoga društva i javno sramoćenje Hrvatske države i Hrvata kao političkog naroda u svijetu."