Odvilo se već puno 'šarenih transfer-priča'

transferi

Trajat će relativno kratko, do 15. veljače. Svi premijerligaši već su "duboko" u pripremama. Većina je već pokupovala ono što im treba i što nudi tržište ili prodala prekobrojne. No, do početka prvenstva (23./24. veljače, kada se igra 20. kolo) sigurno će biti još zanimljivosti.

Više od 100 imena u opticaju

Zimski je prijelazni rok manje atraktivan nego ljeti, ali nije siromašan brojem nogometaša koji mijenjaju klub u potrazi za nogometnim kruhom. Više od 100 imena bit će u opticaju - u odlasku i dolasku.

Treći će ići na posudbu. Nemamo prostora obraditi ih sve pojedinačno pa ćemo spomenuti samo nekoliko karakterističnih slučajeva. Puno se pisalo o odlasku Nemanje Bilbije u Južnu Koreju i Ognjena Todorovića u Tursku. No, ništa manje nisu atraktivni odlasci Tonija Jovića, koji se skrasio u njemačkom trećeligašu Sportfreunde Lotte, za koji je već nastupio.

Još veću pozornost izazvao je potpis Nevena Laštre, također bivšega člana Zrinjskog te Travnika, Širokog, Osijeka, Mladosti D/K... On je sklopio "egzotični" ugovor s vijetnamskim prvoligašem Than Quiang Ninhom. U komentarima na internetu neupućeni se pitaju: "Zar se u Vijetnamu uopće igra nogomet", ali Frano Hrkać, kondicijski trener s bogatim azijskim iskustvima (Japan, Bahrein, Kina, Južna Koreja, Tajland...), rekao nam je kako brojne azijske zemlje ulažu golem novac u razvoj nogometa.

Vijetnam (uz Tajland, Indiju, Indoneziju...) je jedan od najupornijih. Široki Brijeg zimus (do sada) nije nikoga prodao na Bliski ili Daleki istok, ali je zato doveo "srednjaka" Ivana Enina, Rusa, čak iz latvijskog prvaka Rige... Mediji su "odšarafili bombu" još sredinom prosinca, objavivši kako će Gošk kupiti bivšu Hajdukovu zvjezdicu Antu Vukušića, koji je za nekoliko milijuna eura prodan u (tada prvoligašku) Pescaru, ali se sinjski "centarfor" nije snašao, pa je lutao po Švicarskoj, Belgiji, Rusiji, Poljslkoj te jesenas u Sloveniji (Krško).

Kada su se novine i portali "nahranili" priča o Vukušiću u Gabeli, objavili su kako od svega nema ništa. Tuzla City riješila je pitanje viška stranaca tako što je "sredila" papire Ivanu Kostiću i Voji Ubiparipu, koji su dobili bh. državljanstvo. Čelik je po običaju najavio bogatu žetvu pojačanja. Zeničani su već u Antalyji, ali malobrojni, bez "sigurnih" pojačanja kao Darko Mišić (Mladost) i Ljubiša Pecelj (Zvijezda G).

Čini se da od svega neće biti ništa. Zvijezda ne želi pustiti Pecelja baš besplatno, a što je još zanimljivije, ni aktualni vratar Branislav Ružić neće u Tursku dok mu Čelik ne isplati dugovanja. Alternativa je ispisnica - jer Ružić ne želi igrati besplatno u zeničkom klubu.

Gužva na treningu Krupe

Krupa je počela pripreme s 32 nogometaša (!), ali još uvijek traži pojačanja, prije nego nastavi pripreme u Medulinu. Radnik je ostao bez dva ponajbolja igrača! Kapetan Darko Martinović odlučio je prekinuti karijeru, obilježenu nizom ozljeda, dok je Domagoj Franjić, hrvatski internacionalac, napustio Bijeljinu zbog "stanja u klubu i gradu" (hm, ne znamo o čemu je riječ...).

Željezničar je vratio u svlačionicu Jadranka Bogičevića, ali Ivan Ćurjurić, Miloš Bakrač, Jovan Blagojević i nestašni Filip Arežina dobili su otkaz. Arežina se vratio u Mladost, gdje je bio standardan, što u Željezničaru nije bio.

Čini se kako najbolji posao trenutačno radi Sarajevo. Od pojačanja novi je samo Srbin Dejan Lazić, ali su zato Benjamin Tatar i Krste Velkoski produljili ugovor.

Večernji list BiH