Odlična startna pozicija nogometaša Čapljine za proljetni dio sezone

Treba tu uračunati i ipak teži raspored momčadi trenera Zlatka Križanovića spram njihovih konkurenata, a na osnovi čega se može zaključiti kako pred proljetnu utrku Čapljina ima najbolju startnu poziciju.

Čapljinci će na proljeće jednu utakmicu više biti domaćini, gostovat će "fenjerašu" UNIS-u i u slučaju da se odluče na konačni iskorak, teško će im bilo tko moći parirati.
''Mislim da bi u Premier ligu mogli bez većih problema, međutim, potrebno je prije toga u zimskoj stanci uskladiti naše želje s financijskim mogućnostima. Ukoliko uspijemo, započet ćemo drugi dio s ciljem da napravimo iskorak. Zasad igračima čestitam na uspješnoj jeseni.'' - izjavio je trener Čapljine Zlatko Križanović.

Momčad je u 15 utakmica osvojila ukupno 27 bodova što je 2 boda više spram istog razdoblja prošle sezone, koju su inače okončali kao doprvaci.

Kako je to njihova publika naviknula, Čapljinci su u prvom dijelu prvenstva bili uvjerljivi na svom terenu sa svih 7 pobjeda (gol razlika 21:6), dok su na gostovanjima ostvarili 1 pobjedu, 3 remija i 4 poraza. Tako su se svrstali u skupinu od šest ekipa koje su osvojile 6 bodova u gostima (najbolja gostujuća momčad Lige je inače Vitez sa 7 bodova).

Iako su kroz ljetošnje pripreme dobrim dijelom bili u problemima zbog odlazaka važnih veznih igrača Sanina Ortaša i Geronima Viscovicha, a potom i previranjima u Upravi kluba, Čapljinci su spremni dočekali prvenstvo, a momčad za kratko vrijeme dokazala da neće biti daleko od sastava koji je prošle sezone osvojio titulu doprvaka Prve lige FBiH. Dovođenjem Admira Salihovića, veznjaka koji je debitirao u 5. kolu protiv Krajine, Čapljina je dobila kvalitetu više u sredini terena. Momčad je potom dosta lakše dobivala domaće utakmice, a svi protivnici (osim Bratstva u posljednjem kolu) ispraćeni su s Bjelava uz najmanje dva pogotka razlike.

Gabelski GOŠK je prošle natjecateljske godine Prvu ligu FBiH osvojio s ukupno 56 bodova (druga Čapljina je imala 48). S obzirom na osvojenih 27 bodova u težem jesenskom rasporedu, Čapljinci su zasad na dobrom putu.

Neumoljivi kući, nemoćni na strani
Od ulaska u Prvu ligu FBiH prije godinu i pol dana Čapljina je na svom stadionu Bjelave upisala 21 pobjedu i 1 remi (u posljednjem kolu prošle sezone s GOŠK-om je bilo 0:0). Kao i u slučaju svakog drugog federalnog prvoligaškog kluba, sasvim drukčija priča je na gostovanjima gdje su za isto razdoblje ostvarili 2 pobjede, 5 remija i 16 poraza.

Neravnopravni uvjeti nadmetanja za takmace u Prvoj ligi FBiH uzrok su velikih rezultatskih oscilacija svih klubova u susretima odigranim kući i na strani, a ovakve nerazmjerne kriterije Čapljinci su ove jeseni drastično imali priliku iskusiti u Velikoj Kladuši i Mionici.

Vila i Jusufbašić najučinkovitiji
Muamer Vila i Sabahudin Jusufbašić su bili najučinkovitiji strijelci Čapljine minule jeseni s po 5 pogodaka. Kapetan Damir Obad je pogodio 4 puta, dok su u 2 navrata mrežu protivnika tresli Aldin Kukić, Ilija Rajič, Mario Benić i Davor Marković. Po jednom su se u listu strijelaca upisali Nermin Bećirović, Tomislav Bošnjak i Admir Salihović.

U korist Čapljine dosuđena su 4 jedanaesterca, a realizirali su ih Marković (2), Jusufbašić (1) i Obad (1).

Ersan Bijedić | Dnevni list