Objavljen izvještaj skauta Barcelone koji je pratio Diega Maradonu 1978. godine

maradona

Maradona je u svojoj karijeri skoro osvojio sve što se moglo osvojiti, a o njegovim majstorijama će se pričati još dugo. On je ponikao u dresu Argentinos Juniorsa, ali slavu je stekao igrajući za Bocu Juniors.

Početkom 1982. godine odlučio je da se okuša u Europi i potpisao je za Barcelonu. Ipak, u katalonskom klubu proveo je samo dvije godine i na 36 mečeva dao je 22 gola.

Barca ga je kasnije prodala Napoliju gdje je postao vječna legenda. U javnosti se pojavio i izvještaj skauta Barcelone koji je Maratonu pratio još četiri godine prije nego što je stigao u klub.

Skaut Barce tada je bio Cesar Luis Menotti koji je gledao meč Boce Juniors i Argentinos Juniorsa u kojem je tada 17-godišnji Maradona još uvijek igrao. Izvještaj Barceloninog skauta je jasan dokaz da se već tada znalo o kakvom dragulju se radi, prenosi sportsport.ba.

Izvještaj: Diego Armando Maradona

Ocjena: Vrlo dobar, izvanredan. Brzina 9.5, s loptom 9.1, bez lopte 9.5, agilnost 9.5, skok 8.

Psihološki aspekti: Mentalna snaga 10, Otpornost na prekršaje 10, Koncentracija 10, Sebičnost 0, Karakter 10

Općenita tehnika: Nepobjediv

Precizna tehnika: Izvanredan, zastrašujuće efikasan dribler. Jak, hrabar, ima sjajan udarac i odličan pas. Maksimalno precizan, besprijekorna vizija. Prosječna igra glavo. Odličan vođa, zna sačuvati loptu.

Individualna taktika: Kompletna fudbalska inteligencija. Kompletan osjećaj za fudbal.

Općeniti zaključak: Mlad, rođen 30.10.1960. Ima nevjerojatnu tehniku i dribling na najvišoj razini. Uvijek ide okomito prema golu, ali zna kada se mora riješiti lopte i dodati suigraču. Ima sjajne reflekse, a njegova dodavanja i udarci su čudo", pisalo je u izvještaju Barceloninog skauta.