Obitelj preminulog Torcidaša: Tužit ćemo policiju!

...te je, razočarana današnjom izjavom ministra RH Ranka Ostojića kako je umro prirodnom smrću, odlučila pravdu potražiti na sudu i podići tužbu protiv policije, najavio je u Županji Vjekomir Azapović, Markov brat.

Ministar Ostojić izvijestio je danas na konferenciji za novinare kako je unutarnja kontrola MUP-a utvrdila da su medijski napisi po kojima je Marko Azapović umro od posljedica premlaćivanja u policijskoj postaji u Županji neutemeljeni te da je mladić umro od zastoja srca zbog poremećenoga srčanog ritma.

Članovi obitelji Azapović - majka i otac te dvojica Markove braće - danas su u Županijskome državnom odvjetništvu u Vukovaru dali iskaze o kojima novinarima nisu htjeli govoriti. "Nema su tu više što reći. Policija je rekla svoje, a mi tvrdimo i imamo dokaze da je Marko umro od posljedica premlaćivanja kojima je bio izložen u županjskoj policiji", rekao je brat Vjekomir, dodajući kako će obitelj podići tužbu protiv policije i na sudu potražiti pravdu.

Po riječima majke Ane, nije istina da je Marko bio narkoman i problematično dijete. "Kada se vratio iz policije nije govorio da ga je itko tukao, niti se žalio na ozljede", rekla je Ana Azapović i dodala kako ni 17 dana nakon sinove smrti ne nalazi mir ni utjehu. Objašnjavajući navode po kojima je Marko navodno otuđio određenu svotu novca tetki, njegov otac Nikola rekao je kako to nije istina jer je novac "obiteljski".

"Ne mogu tvrditi da je ubijen zbog brutalnosti policije, ali pretpostavke postoje", rekao je Nikola Azapović, koji je sinu nosio i hranu dok je bio u pritvoru u policiji, ali ga tada, kako je dodao, nije vidio jer mu policija to nije dopustila. "Policajac me već dočekao na stepenicama zgrade policije i dalje me nije pustio. Rečeno mi je da će Marko biti zadržan 24 sata, a on se kući vratio nakon tri dana", rekao je Nikola Azapović.

Po riječima Ivana Tota, Markova prijatelja koji ga je vozio u bolnicu na pregled, već se dulje zna da se u županjskoj policiji "događaju brutalna premlaćivanja za koja nitko ne odgovara". "Ovaj slučaj nije jedini, samo se dosta ljudi boji govoriti jer su im prijetili", ustvrdio je Tot.

Obitelj je novinarima pokazala i nalaz iz vinkovačke Opće bolnice u kojoj je Marko pregledan 20. ožujka, a u kojem je navedeno kako se 18-godišnjak žalio da su ga u policiji "šamarali, držali za vrat, udarali nogom u prsni koš, tjerali da kleči i radi sklekove". Po liječničkom nalazu, mladić je imao hematome na vratu, manji hematom na koljenu, dva natučena rebra i natečen vrat.

Ravnateljica vukovarske Opće bolnice, u kojoj je obavljena obdukcija, izjavila je novinarima kako ne može govoriti o rezultatima nalaza obudkcije. Dodala je kako je zatražena toksikološka analiza čiji se rezultati očekuju idući tjedan. Neslužbeno je, međutim, iz bolnice potvrđeno kako rezultati obdukcije ne upućuju na to da su ozljede na mladićevu tijelu uzrok njegove smrti.

Županjska policija uhitila je Marka Azapovića 19. ožujka, a nakon dva dana odveden je i pred suca istrage u Vukovar, koji ga pustio da se brani sa slobode. Mladić je umro u svojem domu 21. travnja, oko mjesec dana nakon ispitivanja u policiji jer je navodno dulje potkradao svoju tetku. Njegova obitelj, međutim, u medijima je izrazila sumnju da je umro od posljedica policijskog premlaćivanja.

Hina