Obala Bjelokosti u samo dvije minute preokrenula utakmicu i svladala Japan

japan, obala bjelokosti, SP Brazil
Japan je poveo preko Keisukea Honde (16), a preokret su donijeli Wilfried Bony (64) i Gervinho (66).

Iako je susret afričke i azijske reprezentacije u Recifeu započeo po jakom pljusku, od samoga početka igralo se u jakom tempu, akcije su se izmjenjivale na oba kraja terena, a do prednosti je prvi stigao Japan.

Nagatomo je lijepo pronašao Hondu u kaznenom prostoru, a ovaj je nakon smirivanja lopte desnom nogom ljevicom neobranjivo zakucao loptu pod gredu u bliži kut Barryja koji nije stigao reagirati.

Samo pet minuta kasnije Japan je imao odličnu priliku povećati prednost, Uchida se odlično probio po desnoj strani, ali njegov udarac iskosa Barry je uspio neutralizirati.

Do kraja prvog poluvremena Obala Bjelokosti je bila opasniji suparnik, a najčešće je prijetio Boka, no sva tri njegova pokušaja, dva iz daljine, a jedan iz kaznenog prostora, obranio je Kawashima.

Preokret je uslijedio u posljednjih pola sata, a ključnim se pokazao ulazak karizmatičnog napadača "slonova" Didiera Drogbe koji je stupio na travnjak u 62. minuti. Odmah u svom prvom dodiru s loptom Drogba je petom uposlio Gervinha, no Kawashima je u toj situaciji uspio sačuvati svoju mrežu.

No, u 64. minuti japanski je vratar morao priznati kapitulaciju. Aurier je odlično ubacio s desne strane na pet metara, a tamo je Bony snažnim udarcem glavom pogodio za poravnanje.

Dvije minute potom Obala Bjelokosti je gotovo na isti način stigla i do prednosti, opet je Aurier ubacio s desne strane, ovoga puta na prvu vratnicu gdje je Gervinho u padu pogodio za potpuni preokret. Dojam je kako je u toj situaciji Kawashima morao bolje reagirati, ali lopta mu je skliznula kroz rukavice.

Iako je do stigao u rezultatski zaostatak, Japan do kraja susreta nije uspio ozbiljnije zaprijetiti. Bjelokošćani su zagospodarili terenom, te su mogli i povećati svoje vodstvo. Slobodni udarac Drogbe u 83. minuti Kawashima je uspio obraniti, da bi samo dvije minute potom novi pokušaj Drogbe uspio blokirati japanski branič.

Ovo je treći nastup Obale Bjelokosti na svjetskim prvenstvima, a ovom pobjedom napravila je veliki korak ka tome da prvi puta izbori plasman u osminu finala.

U prvom susretu u ovoj skupini Kolumbija je svladala Grčku sa 3-0 (1-0). Strijelci za Kolumbiju bili su Pablo Armero (5), Teofilo Gutierrez (58) i James Rodriguez (90+3).

Parovi 2. kola (19. lipnja) su Kolumbija - Obala Bjelokosti i Japan - Grčka, dok će u 3. kolu (24. lipnja) igrati Japan - Kolumbija i Grčka - Obala Bjelokosti.


OBALA BJELOKOSTI: Barry - Aurier, Zokora, Bamba, Boka (Djakpa, 75) - Tiote, Y. Toure, Die (Drogba, 62) - Kalou, Bony (Ya Konan, 78), Gervinho

JAPAN: Kawashima - Uchida, Yoshida, Morishige, Nagatomo - Yamaguchi, Hasebe - Okazaki, Honda, Kagawa (Kakitani, 86) - Osako (Okubo, 67)

STRIJELCI: 0-1 Keisuke Honda (16), 1-1 Wilfried Bony (64), 2-1 Gervinho (66)

SUDAC: Osses (Čile)

STADION: Arena Pernambuco

GLEDATELJA: 42,000

sportske novosti