NS BiH: Komitet za normalizaciju nije sporio pravo NK „Široki Brijeg“

Komitet za normalizaciju nije sporio pravo NK „Široki Brijeg“ da pozove ostale klubove da zatraže sastanak sa rukovodstvom NS/FS BiH u cilju rješavanja „nagomilanih problema“, niti su članovi Komiteta u javnosti iznosili stavove o tome. Naprotiv, kao što je već poznato, Komitet je inicirao formiranje Udruženja premijerligaša i na tu temu zakazao i organizovao nekoliko sastanaka, s tim što je na posljednjem sastanku u Sarajevu, 10. 04. 2012. godine, dogovoreno i osnivanje Inicijativnog odbora za formiranje tog Udruženja, u okviru kojeg bi klubovi ostvarivali sva prava i interese. Nažalost, na navedenim, kao i brojnim prethodnim sastancima, iako su uredno pozivani, nisu bili prisutni predsjednici pojedinih klubova, pa ni predsjednik NK „Široki Brijeg“.

Što se tiče navoda o „sukobu interesa“ pojedinih članova Komiteta za normalizaciju javnost je upoznata da je ovaj Komitet imenovan odlukom FIFA. Isto tako sportskoj javnosti u BiH bilo bi zanilmljivo da je predsjednik NK „Široki Brijeg“ Zlatan-Mijo Jelić pominjao sukob interesa u vrijeme kada je obavljao funkciju člana Izvršnog odbora NS/FS BiH i kada je tu poziciju prepustio glavnom tajniku NK „Široki Brijeg.

Također, sportskoj javnosti je poznato da u periodu kada su predstavnici NK „Široki Brijeg“ bili članovi Izvšnog odbora nisu bili uobičajeni sastanci Izvršnog odbora sa predsjednicimna klubova, iako je u tom periodu evidentirano mnogo više problema u radu Saveza, a posebno sudačke organizacije.

Nadležni komiteti NS/FS BiH su samostalni u svom radu, ali odgovaraju Komitetu za normalizaciju koji je dobio mandat FIFA i UEFA da unaprijedi stanje u BH nogometu/fudbalu.

Komitet za normalizaciju NS/FS BiH, na sastanku održanom 18. 04. 2012. godine, donio je odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv odgovornih osoba NK „Široki Brijeg“, ali ne, kako je istaknuto na press konferenciji ovoga kluba, zbog „pisma klubovima u kojem se traži potpora drugih klubova za sastanak sa Komitetom za normalizaciju“, nego zbog prethodnog saopćenja NK „Široki Brijeg“ u kojem se navodi da su pojedini članovi Komiteta za normalizaciju direktno uticali na rad komisija saveza, a u kontekstu utakmice 22. Kola Premijer lige BiH FK „Slavija“ – NK „Široki Brijeg“ 2:0, nakon koje su predstavnici NK „Široki Brijeg“ čestitali domaćinu na zasluženoj pobjedi (šef Stručnog stožera NK „Široki Brijeg“ Marin Bloudek je izjavio da je ekipa „Slavije“ nadigrala njegov tim u svim elementima nogometne igre), da bi poslije toga NK „Široki Brijeg“ u saopćenju objavljenom 16. 04. 2012. godine, suđenje na ovoj utakmici okarakterizirao „skandaloznim“ i „tendencioznim“.

Komitet za normalizaciju NS/FS BiH redovno je analizirao rad nadležnih organa NS/FS BIH, pa tako i Komiteta za suce i suđenje, a posljednja analiza izvršena je za prvih pet kola u proljetnoj polusezoni, 12. 04. 2012. godine, kada je Komitet usvojio izvještaj Komiteta za suce i suđenje, uz određene zaključke u cilju daljeg unaprijeđenja kvaliteta suđenja. Ovdje treba istaći da je Komitet za normalizaciju, za razliku od prethodnog rukovodstva, u cjelosti podržao UEFA Konvenciju o organizovanju suđenja, te se potpisivanje ove Konvencije očekuje uskoro.

U vezi sa primjedbama koje se odnose na odluku Komiteta za normalizaciju NS/FS BiH o naknadama za treniranje igrača, a koju je primijenio Komitet za status igrača u slučaju prelaska igrača iz NK „Široki Brijeg“ u HŠK „Zrinjski“, na temelju pravnog mišljenja Komiteta za propise NS/FS BIH, NK „Široki Brijeg“ ima mogućnost ulaganja žalbe Apelacijskoj komisiji NS/FS BIH, koja će u tom slučaju donijeti konačnu odluku.
Nisu istinite informacije da je Komitet za normalizaciju donio odluku prema kojoj finalista Kupa BiH, u slučaju da je pobjednik Kupa istovremeno i državni prvak, neće steći pravo nastupa u UEFA natjecanju, odnosno UEFA Ligi Europe. Naime, radi se o odluci koju je donijela UEFA i objavila 01. 04. 2011. godine.

Komitet za normalizaciju je svjestan određenih problema, kao i pojedinačnih propusta, ali je spreman da i dalje aktivno radi na pozitivnim promjenama u BH fudbalu/nogometu.

NS BIH