Nova represija prema navijačima: NS BiH uvodi izvanredno stanje na bh. stadione

Nova represija prema navijačima: NS BiH uvodi izvanredno stanje na bh. stadione
- Objavljen je rat huliganima i nacionalistima, kojima ubuduće ne bi trebalo biti mjesta na bh. stadionima, poručili su iz NS BiH.

- Obzirom na složenu sigurnosnu situaciju u BiH i na izbore koji će biti održani u ovoj godini, odnosno usložnjenu i političku situaciju u državi, NS BiH donio je odluku o zabrani dolaska gostujućih navijača na stadione. Održali smo i niz sastanaka sa časnicima za sigurnost, kao i čelicima klubova kojima smo dali jasne upute o pojačanim mjerama sigurnosti na stadionima u nastavku Premijer lige BiH, rekao je za Anadolu Agency (AA) Žarko Laketa, predsjednik Odbora za stadione i sigurnost NS BiH, naglasivši:

„Svi klubovi morat će izvršiti detaljnu procjenu i angažirati dovoljan broj zaštitara na utakmicama. Osim toga, morat će napraviti i precizan plan organizacije utakmice, te obavijestiti policiju na vrijeme kako bi bio angažiran i dovoljan broj policajaca na stadionu".

Laketa je kazao i da su na sastanku sa predsjednicima i direktorima klubova Premijer lige BiH dužnosnici NS BiH jasno istaknuli i kako „svatko među svojim navijačima mora identificirati huligane i izgrednike iz ranijeg razdoblja, te sačinjene popise predati lokalnim policijskim postajama ili upravama".

- Moraju imati popis pojedinaca koji su do sada pravili nerede, konkretna imena trebaju dostaviti policijskim upravama i postajama. U ovisnosti od zakona o javnom okupljanju dva entiteta i županije, policija može pojedinim osobama može zabraniti ulazak na stadione, pojasnio je Laketa.

U NS BiH došli su do saznanja i da „pojedine grupacije žele zloupotrijebiti određene osobe iz navijačkih skupina kako bi zarad političkih ciljeva pravili određene probleme", što je bio povod za uvođenje „izvanrednog stanja na bh. stadione".

- Sve što smo radili proteklih dana i mjeseci na poboljšanju sigurnosti na stadionima radimo i radi veće razine poštovanja zakona u ovoj zemlji, kazao je Laketa, dodavši:

„Posebno pozornost obratit ćemo i na one koji ispoljavaju nacionalizam na bh. stadionima. U Pravilniku NS BiH piše da je zabranjeno nacionalističko istupanje, koje se u svakom slučaju neće tolerirati. Bude li takvih primjera sa velikim kaznama sankcionirat ćemo i klubove i pojedince".

I u klubovima su odlučni stadione „očistiti od izgrednika", što su predsjednici i direktori premijerligaša potvrdili na sastanku sa rukovodstvom NS BiH.

- Niz sastanaka i mjere koje je poduzeo NS BiH urađeni su isključivo zbog prevencije kako bi na stadionima do kraja sezone bilo što manje problema. Konkretno, svjesni smo donekle poremećene sigurnosne situacije u BiH, pa na ovaj način pokušavamo umanjiti mogućnost određenih incidenata na stadionima. Svi odbori Odjela za natjecanje rade u odličnoj koordinaciji i spremni dočekujemo nastavak prvenstva, ističe Elmir Pilav, direktor Odjela za natjecanje NS BiH.

Ipak, dođe li do problema na stadionima NS BiH je po uzoru na Europsku nogometnu asocijaciju (UEFA) odlučio formirati tzv. kriznu skupinu.

- Ako se dogodi privremeni prekid ili neki incident na stadionu će se organizirati Krizna skupina, koju će sačinjavati delegat utakmice, povjerenik za sigurnost, te predstavnici klubova i policije. Oni će zajednički u tom trenutku odlučiti o daljnjim koracima i ekspresno djelovati, govorio je Pilav za Anadolu Agency, uputivši apel svim navijačima da isključivo korektno i sportski bodre svoje klubove, ali i istaknuvši da su „odluku o zabrani dolaska gostujućih navijača na stadione u NS BiH nerado donijeli".

Disciplinski odbor NS BiH proteklih godina imao je pune ruke posla u Premijer ligi BiH. Izricali su broje kazne klubovima i pojedincima.

- Do sada, uglavnom, najveći problem imali smo zbog gostujućih navijača. Zabranom njihovog dolaska na utakmice mislim da nećemo imati toliko problema, ali vidjet ćemo... Disciplinski odbor radit će u suradnji sa ostalim natjecateljskim odborima, djelovat ćemo homogeno, i u skladu sa Pravilnikom NS BiH. To znači da oni koji i ako zasluže bit će adekvatno kažnjeni. Iskreno, nadam se da za kaznama nećemo morati puno posezati, rekao je Meho Alibašić, predsjednik Disciplinskog odbora NS BiH

Natjecanje u Premijer ligi BiH bit će nastavljeno susretima 20. kolu u subotu (1. ožujka) od 14:30 sati, a u kojima će se sastati Olimpic - Velež, Čelik - Sarajevo, Leotar - Rudar Prijedor, Zrinjski - Vitez i Radnik - Željezničar. Istog dana od 17 sati počet će utakmica u Banjaluci između domaćeg Borca i Mladosti iz Velike Obarske. U nedjelju, 2. ožujka, Široki Brijeg - Zvijezda (Gradačac) i Slavija - Travnik igraju od 14:30 sati.

Nakon 19. odigranih kola u Premijer ligi BiH na prvenstvenoj ljestvici vodi Željezničar sa 38 bodova. Na drugom mjestu je Sarajevo sa 36 bodova, a zatim slijede Široki Brijeg, Zrinjski i Borac sa po 34, dok je Olimpic skupio 32, te se sa popularnim sarajevskim „vukovima" zatvara krug pretendenata na Europu i potencijalnih kandidata za titulu prvaka. U preostalih 11 natjecateljskih kola vodit će se velika borba i za ostanak u društvu najboljih. Najugroženiji je posljednji, šesnaesti Leotar sa svega devet bodova. Travnik sa 14 bodova, kao i Rudar Prijedor sa 15, te Mladost i Slavija sa po 18 tražit će priliku za ostankom u bh. eliti, piše Anadolu Agency.