Nova afera u BiH nogometu: Suci iz Zenice namjestili susret Latvije i Bolivije

sudac, namještaljka, namještanje utakmica, NS BIH, NS BIH, suci, oliver kožul, ognjen valjić, suci, ručak, željko širić, HNS, uhićenje, domanovići, napad, sudac, nk sloga, napad, sudac
Spornu prijateljsku utakmicu između Latvije i Bolivije (2:1) u Turskoj, koju zbog sumnje u namještanje već desetak dana istražuje Međunarodna nogometna federacija (FIFA), vodila je sudačka trojka iz BiH!

Kako saznaje "Dnevni avaz", riječ je o Zeničanima Siniši Zrniću, Kenanu Bajramoviću i Rizahu Ridžaloviću, koji su se 9. veljače, na poziv jedne agencije, a bez odobrenja i znanja Nogometnog saveza BiH, zaputili u Antaliju kako bi vodili utakmicu.

Osim što su, kako FIFA sumnja, vjerovatnim učešćem u kladioničarskoj prevari (tri dosuđena penala) napunili džepove, Zrnić, Bajramović i Ridžalović usput su doveli svoju domovinu na međunarodni stub srama.

Za čin sudačke trojke Nogometni savez BiH saznao je iz FIFA-inog dopisa. Nakon toga, Komisija za suce odmah je suspendirala Zrnića, Bajramovića i Ridžalovića i proslijedila slučaj Disciplinskoj komisiji NSBiH.

Da nešto ne štima, svjedoči i to da su utakmicu Latvije i Bolivije prema prvobitnom planu trebali voditi arbitri iz Češke, ali su oni otkazali. Zbog kompletne zbrke koju je izazvala ova utakmica, Nogometni savez Bolivije otkazao je preostale dogovorene prijateljske utakmice u Antaliji, protiv Finske i Bugarske.
Za svoj postupak trojka koja je bacila ljagu na BiH, najvjerovatnije će biti kažnjena kao i ranije Novo Panić - doživotnom suspenzijom.

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Sulejman Čolaković izjavio nam je da mu je Zrnić priznao da je putovao u Tursku.

„Dali su izjave da su vodili tu utakmicu i da su za to dobili po 1.000 eura. To je dno dna! Sudija iz moje Zenice ne može voditi meč ni u Moštrama bez dozvole NSBiH, a kamoli da ide u Tursku da vodi internacionalnu utakmicu. Za ovo se odmah leti s liste".