Nogometni savez BiH se raspada?

NS BIH, Safet Sušić, NS BIH, KUP BIH, nogomet, NS BIH, raspad, NS BIH, tučnjava, FK Radnik, FK Željezničar, bh nogometna reprezentacija, igranje, Široki Brijeg, Mostar, nogometni savez BIH, Premijer liga BiH, snijeg, odgoda, NS BIH, kazne, bodovi, NS BIH, kazne, Premijer Liga BiH pregled, NS BIH, NK Široki Brijeg, FK Velež, premijer liga BIH natjecanje, NS BIH, kazne, eufa, Premijer Liga BiH pregled, nogomet
Nakon otrovnih strelica iz manjeg bh.entiteta, kojeg personificira SNSD, pa i izjava Rajka Vasića «da jedan predsjednik NSBiH nikada neće dobiti potporu iz RS-a, da su svi Srbi u bh. savezu dužni braniti neovisnost FSRS i da je formiranje reprezentacije Republike Srpske nužnost, jer je bh. selekcija jednonacionalna»!?

Dominković: Rajko se (ne)šali

Predsjednik NSBiH Sulejman Čolaković po običaju nije želio ili znao da prokomentira.

Pročitao sam i neću da na jedno zlo dodajem i drugo. Pogotovo pred ovako važnu posjetu delegacije FIFA-e i UEFA-e. Sankcije prema našem savezu su gotova stvar, stupile su na snagu, ne vjerujem da se može nešto promjeniti! - kaže Čolaković za «San».

Nešto lakši na riječima bio je njegov zamjenik iz «reda Hrvata», Iljo Dominković.

- Prepričali su mi izjavu Rajka Vasića i vidim da se čovjek ne šali, da govori u ime vladajuće stranke U RS-u.

Vasićeve riječi doljevaju ulje na vatru, ali imaju veliku težinu. Ipak je u pitanju jedan od značajnijih političara u RS-u, ali njegove prijetnje su nam samo opomena da ne treba riješenja tražiti od politike u BiH. Doduše, ne možemo je ni isključiti, pogotovo nakon najava da će zvaničnici FIFA-e, UEFA-e obići značajnije političke stranke i upoznati ih sa izmjenama Statuta NSBiH - rekao je Dominković za «San».

Generalni tajnik NSBiH Jasmin Baković mišljenja je da će trebati puno mudrosti i nadljudski napori oko riješavanja ključnog pitajna za opstanak bh.nogometa.

Ne mogu shvatiti da pojedinci iz RS-a ne žele dobro bh. savezu. Ako potone NSBiH, potonuti će i oni - rezonuje Baković.

Za zvaničnike FSRS nema dilema, problemi za njih kao i da ne postoje...

Čeko: Sve je to glupost!

Jasni smo i jedinstveni, mora ostati tročlano predsjedništvo! To nije ništa novo i jednoglasno je podržano u NSBiH, čak i od županijskih saveza na sjednici u lipnju. Nemamo namjeru odvajati se i sabotirati bilo šta, čak smo i spašavali bh. nogomet od propadanja. Ali nije mi jasno zašto Europljani ne daju da oformimo reprezentaciju Republike Srpske, ali koja bi igrala pod zastavom BiH protiv drugih selekcija. Možda je baš to jedini način da promjenimo razmišljanje 97 posto naših koji ne navijaju za BiH - kaže Mile Kovačević.

Slične Kovačevićevim stavovima ima i Rodoljub Petković, generalni tajnik FSRS.

Neću komentirati Vasića, ali znam da je on zaljubljenik u nogomet, tako da zna što govori. Stavovi FSRS potpuno se poklapaju sa stavovima Izvršnog Odbora NSBiH, ali ne možemo dozvoliti da se sve što je naše minimizira i prezentuje FIFA-a i UEFA-i u negativnom smislu. Čudi nas da tako brzo, dolazi respektabilna delegacija FIFA-e, na čelu sa potpredsjednikom Tompsonom, pogotovo što nam je već priopćeno da smo uslovno suspendovani počev od ožujka.

Imamo i mi njima šta reći, naročito Tompsonu koji nije dovoljno upoznat sa nekim stvarima, recimo kako se ovdje sastavljaju reprezentacije. Svi nam stavljaju na teret da moramo ispraviti neke svoje stavove, neki mediji sotaniziraju Srbe, naše stavove i odluke. Nije FSRS odbio promjene Statuta i nije ključni problem jedan predsjednik, nego financijski problemi. Treba postaviti pitanje zašto delegati iz Federacije u NSBiH usaglase jedan stav, a onda ga promjene u sasvim nešto drugo? - podsjetio je Petković.

Bogdan Čeko, predsjednik NSBiH je žurio na sastanak, ali je i bez postavljenog pitanja rekao da je sve  to glupost!

Na šta je mislio gospodin Čeko ostaje misterija.