Nogometni blagdan u Kiseljaku: Široki Brijeg i Kiseljak prvi međusobni susret odigrali u finalu prvenstva Herceg - Bosne

hnk široki, Kiseljak

Nogometaši NK Široki Brijeg danas će u 16,30 sati odigrati prijateljsku utakmicu na Stadion Hrvatskih Branitelja Kiseljak u Kiseljaku protiv tamošnjeg kluba koji se natječe u Druga liga Federacije BiH - Zapad.

Nakon tri kola NK Kiseljak ima samo bod, a osvojio ga je u prošlom kolu protiv NK " SLOGA " Bosanska Otoka na domaćem terenu (1:1). Prije toga visoko je poražen na gostovanju kod FK “Rudar” Han Bila (0:5), dok utakmicu s Iskra Bugojno nije igrao jer gosti nisu došli u Kiseljak.

Bit će to prvo gostovanje Širokog Brijega u Kiseljaku nakon punih 19 godina. Posljednji put je naime u Lepeničkoj dolini Široki Brijeg gostovao 24. rujna 2000. godine i odigrao 0:0 protiv Kiseljaka utakmicu Premijer lige BiH. Završilo je 0:0. Prvi put su se Široki Brijeg i Kiseljak sreli u finalu prvenstva NS Herceg - Bosne 1995. godine. Na Pecari je bilo 2:0 za Široki Brijeg, a na uzvratu 1:0 za Široki Brijeg. Strijelac pobjedničkog pogotka koji je Širokobriježanima tada donio drugi naslov prvaka Herceg - Bosne (momčad na fotografiji, nap. a.) bio je Mario Bazina, koji je kasnije sjajnu karijeru napravio u GNK Dinamo Zagreb, te austrijskim klubovima GAK-u, SK Rapid Wien i FK Austria Wien.

Momčad Kiseljaka danas vodi Spomenko Bošnjak, nekadašnji nogometaš Širokog Brijega (13 nastupa u Premijer ligi BiH). Valja podsjetiti da su krajem prošloga stoljeća u Kiseljaku djelovala dva nogometna kluba, Kiseljak i Dragovoljac, oba su igrala u Prvoj ligi NS Herceg - Bosne, a kasnije su se spojili u jedan klub koji je mijenjao ime. Kiseljak je iznjedrio nekoliko poznatih nogometaša, prije rata najpoznatiji su bili Jedinko Perica koji je igrao za FK Rudar Kakanj i NK Olimpija Ljubljana, te Vlado Komšić koji je godinama bio standardni prvotimac FK Željezničar. Poslije rata najpoznatiji je višegodišnji igrač Širokog Brijega, a danas prvotimac NK Lokomotiva Zagreb Stipo Marković.

Posljednju međusobnu utakmicu Široki Brijeg i Kiseljak odigrali su 8. travnja 2001. godine na Stadion Pecara. Domaćin je pobijedio 4:1, a dres Širokog Brijega na toj utakmici nosio je današnji trener Denis Ćorić.

https://www.facebook.com/igraj.siroki/posts/3002483376448374