NOGOMETNA POVIJEST HERCEGOVINE Zrinjski i Široki su pod prijetnjom granata igrali za prvaka Herceg-Bosne

HŠK Zrinjski - NK Široki Brijeg
Miljenko Karačić

Susretom između Šujice i Mladost Dubinta iz Širokog Brijega (današnji NK Široki Brijeg) na stadionu Zgona u Livnu 20. travnja 1994. godine započela je prva sezona Nogometne lige Herceg-Bosne.

Sudjelovalo je 17 klubova podijeljenih u dvije skupine, a nakon jednokružnog natjecanja svatko sa svakim, pobjednici dviju skupina odlučivali su o prvaku.

U Sjevernoj skupini igrali su: Mladost Dubint (Široki Brijeg), Tomislav (Tomislavgrad), Bekija (Grude), Livno, Rama (Prozor), Posušje, Sloga (Uskoplje), Šujica i Rakitno, a u Južnoj skupini: Zrinjski (Mostar), Stolac, Ljubuški, GOŠK (Gabela), Ljuti Dolac, Čapljina, Brotnjo (Čitluk) i Hrvatski graničar (Ravno).

U finalu su se sreli pobjednik Sjeverne skupine, Mladost Dubint, i pobjednik Južne skupine, Zrinjski iz Mostara. Ždrijebom je odlučeno da se prvi susret za prvaka Herceg-Bosne igra u Mostaru, a uzvrat u Širokom Brijegu. U Mostaru nije bilo pobjednika. Završilo je 0:0, a zbog ozljede, Mladost Dubint je na uzvratu ostala bez Anđelka Kvesića.

No, na uzvratu je sastav Žarka Barbarića ostvario 1:0 pobjedu i postao prvi prvak Herceg-Bosne. Oba susreta ostat će zapamćeni po iznimno korektnoj igri i pravome sportskom ozračju na tribinama. I pod Bijelim Brijegom i na Pecari navijalo se za svoj tim, ali i poštovalo suparnika.

Na prvome susretu svi akteri i okupljeni gledatelji pokazali su iznimnu hrabrost dolaskom na utakmicu, jer su na Mostar s brda istočno od grada još uvijek znale padati granate. No, nogometaši i njihovi navijači dolaskom na utakmicu iskazali su svojevrsni bunt, rekli su: "Dosta je rata!".

Na uzvratnoj utakmici na Pecari ljudi iz Širokog Brijega priredili su spektakularnu organizaciju utakmice. Na južnu tribinu, tada još nedovršenog stadiona Pecara, stiglo je blizu 4.000 gledatelja. Uživali su u vrhunskom nogometu.

Domaćin je bio pod velikim imperativom, pod pritiskom uloge favorita i domaćim travnjakom. Zrinjski je igrao rasterećeno i rastrčano.

Ni kad je Široki Brijeg poveo koprodukcijskim pogotkom dvojice Marija, asistenta Prskala i strijelca Marušića, utakmica nije bila riješena.

Blaž Slišković i Mario Ivanković slali su prave projektile ispod ili iznad grede domaćih vratara. No, Vladimir Vasilj akrobatskim obranama spasio je mrežu Širokog Brijega i na Pecari je nastalo neopisivo slavlje.

Kapetan Zoran Bubalo ispred razdraganih suigrača visoko je u zrak podignuo prvi pobjednički pehar nogometnog prvaka Herceg-Bosne, povijesni trofej, koji je nogometnu povijest Širokoga Brijega usmjerio europskim dosezima, navodi Miljenko Karačić u svojoj knjizi „Zlatne godine – Šest desetljeća nogometa u Širokom Brijegu“.

Akteri finalnih utakmica bili su:

ZRINJSKI 0-0 MLADOST DUBINT
Mostar, 26. lipnja 1994. Stadion Pod Bijelim Brijegom.
Vrijeme sunčano. Teren dobar za igru. Gledatelja oko 4.000. Sudac: Tomo Sušac (Mostar).

ZRINJSKI: Bokšić, Skoko, Musa, Akmadžić, Kordić, Tabak, Bogdan, Slišković, Šoše, Cvitanović, Ivanković.
Trener: Miroslav Kordić.

MLADOST DUBINT: Vasilj, Prusina, Lončar, Slišković, Banožić, Bubalo, Kvesić (Tomić), Ačkar, M. Marušić
(A. Marušić), Prskalo, Zovko. Trener: Žarko Barbarić.

Igrač utakmice: Zoran Bubalo.

MLADOST DUBINT 1:0 (0:0) ZRINJSKI
Široki Brijeg, 3. srpnja 1994. Stadion Pecara. Vrijeme sunčano. Teren dobar za igru. Gledatelja oko 4.000.
Sudac: Vidak Raspudić (Čapljina). Strijelac: 1:0-M.Marušić (75).

MLADOST DUBINT: Vasilj, Prusina, Lončar, Slišković, Banožić, Bubalo, A. Marušić, Ačkar, M. Marušić (Tomić), Prskalo, Zovko. Trener: Žarko Barbarić.

ZRINJSKI: Bokšić, Skoko, Musa, Akmadžić, Kordić, Tabak, Cvitanović, Slišković, Šoše (Buhovac), Bogdan,
Ivanković. Trener: Miroslav Kordić.

Igrač utakmice: Mario Prskalo.