Nogometaši iz Siverića: Žao nam je, nismo mi ubojice i luđaci, ali sudac je sve ‘zakuvao’

tučnjava, sudac, siverić
Naime, Luka i Mladen Bukarica, igrači ‘Rudara’, fizički su napali dvadesetdvogodišnjeg splitskog arbitra Tea Pavića. Mladim Siverićanima ‘prekipjelo' je nekoliko minuta prije kraja susreta, kod rezultata 3:3, kada splitski sudac nije dosudio očiti kazneni udarac nad Mladenom Bukaricom. Prezimenjaci su potpuno izgubili glavu i fizički nasrnuli na mladog suca koji je odnedavno na sudačkoj listi. Pavića je prvo nogom pa zatim šakom udario Luka Bukarica.

Dvaput ga je potom šakom, nakon što se otrgnuo predsjedniku kluba Mladenu Bukarici, udario i njegov imenjak i prezimenjak također Mladen Bukarica.

Pavić je ipak sve to izdržao, te je nakon isključenja napadača i konzultacija s pomoćnicima Dujom Pivčevićem iz Kaštel Gomilice i Ivanom Režićem iz Splita susret ipak priveo kraju. Međutim nije bio raspoložen za prisjećanje na taj incident.

- Sudački kodeks mi ne dopušta da govorim o ovom slučaju - istaknuo je sudac Pavić, dodavši:

- Žao mi je što je do toga došlo, ali život ipak ide dalje. Volio bih samo od sveg srca da se ovo više nikome nikad ne dogodi! - poželio je mladi splitski sudac koji će cijelog života pamtiti incident u Siveriću.

‘Vi koji dolazite ostavite ovdje svaku nadu', natpis je koji godinama upozorava protivnike na tamošnjem igralištu. Dodali bismo - i da ćete proći bez batina. I u prošlom kolu još jedan je igrač Rudara, Matić, zaradio isključenje nakon što je nogom udario solinskog suca Tonija Beškera, te dobio četiri utakmice kazne.

- U Siveriću je uvijek ratno stanje - rekao je Pavić, i tako još jednom naglasio brojne probleme s kojima se suci susreću u tom mjestu kao i općenito na susretima Rudara.

Na to su na žalost suci ne samo u Siveriću nego i na brojnim dalmatinskim niželigaškim terenima navikli. Gotovo da nema suca u Dalmaciji koji nije imao "vatreno krštenje". A kako to izgleda u praksi, kazao nam je Duje Pivčević, pomoćni sudac susreta u Siveriću:

- Nije bilo policije ni redarske službe. Dođu na utakmicu na početku, ali kako susret odmiče nestanu pa ih kada se nešto dogodi jednostavno nema. Bilo je to izvuci se kako znaš - kaže Pivčević.

VIDEO Pogledajte kakvo divljaštvo sudac mora trpiti u 4. HNL

Glavni vinovnici ružnih scena u Siveriću, nekoliko dana nakon incidenta, ‘hladne glave' pričaju o svemu:

- Nije ni sportski ni ljudski to što smo napravili. Neka nas kazne. Ali, treba strogo kazniti i suca Tea Pavića. On je sve i zakuhao. Cijelu utakmicu nas je zakidao. Bilo je devet spornih situacija. A nakon što nije dosudio penal koji je bio ‘kao kuća' više nisam mogao istrpjeti. Najgore od svega je što je sudac bio arogantan prema nama. Smijao mi se u lice, kada sam ga upitao zašto nije sudio penal. Da mi je rekao ‘oprosti, pogriješio sam' vjerojatno se ništa ne bi dogodilo - priča nam sedamnaestogodišnji Mladen Bukarica, koji je kao kadet nosio dresove Hajduka, Šibenika i Zadra iz kojeg se u rodni Siverić vratio zbog bolesti oca, koji je i preminuo u svibnju ove godine.

- Da mi je vratiti sat, nikada ne bih napravio ono što sam učinio u subotu. To je za svaku osudu. Pa ne igraju u Rudaru serijski ubojice i luđaci. Ali, nije u redu da Rudar sustavno kradu iz utakmice u utakmicu. Evo, samo u zadnje tri utakmice, tri puta smo drastično oštećeni - dodaje dvadesetogodišnji Luka Bukarica, koji u svojih osam godina bavljenja nogometom, do sada, nikada nije dobio crveni karton.

Javio nam se i Dragan Ivić, donedavni trener ‘Rudara':

- Još na početku prvenstva upozorio sam predsjednika da ću otići, jer neću moći otrpjeti nepravdu i da ću nekoga udariti. A zaista se ne bih bez razloga želio povlačiti po policiji, sudovima... Po ‘Rudaru' svi udaraju, jer smo najveća sirotinja - kazao je Ivić.

Unatoč kroničnoj besparici, entuzijasti u Siveriću silno se trude da klub koji dogodine slavi osamdeseti rođendan nastavi djelovati. Jedan od njih je i Mladen Bukarica, alfa i omega ‘Rudara', koji je i u subotu ‘gasio vatru' među usijanim glavama na igralištu.

- Silno me boli način na koji je lokalna zadarska televizija oblatila i naše mjesto i klub. Zamjeram i povjereniku lige Milivoju Dujeli, koji nas je pozvao, a zatim izbacio sa sastanka održanog u Šibeniku, a na kojem se raspravljalo o utakmici - zaključio je predsjednik kluba.

KREŠIMIR GULIN FRANE VULAS SNIMIO NIKŠA STIPANIČEV / CROPIX
Policija: Nemamo prijava

Šibenska policija nije zaprimila nikakve prijave vezane za utakmicu u Siveriću. Međutim, na temelju materijala objavljenih u medijima, policija je počela prikupljati obavijesti o tom događaju - kazala nam je Marica Kosor, glasnogovornica šibenske policije.K.G.
Kazniti igrače i suca

Bez obzira na to kakvo je bilo suđenje, ružno je i za svaku osudu to što se dogodilo u Siveriću. Držim da igrači moraju snositi posljedice, ali da treba kazniti i suca, koji očito nije dobro odradio svoj posao, što je iziritiralo igrače. Napominjem kako je klub bio nemoćan i da pojedinci snose svu odgovornost - misli Hrvoje Kulušić, iz Nogometnog saveza Šibensko-kninske županije. K.G.
‘Disciplinac': Čekam izvješća

Zlatko Nakić, disciplinski sudac: ‘Još nisam dobio pismena izvješća sudaca, kada kompletiram predmet donijet ću odluku'.I. G.
Povjerenik Milivoj Dujela: Domaćini istjerali delegata iz službenih prostorija

U Šibeniku su se sastali članovi Povjerenstva lige: Milivoj Dujela, Ante Kušeta, Zlatko Nakić i Miroslav Knežević, te su pogledali video zapis i snimku zadarske televizije Vox. Evo što nam je rekao Milivoj Dujela, Povjerenik lige, koji je meritoran:

- U 87. minuti sudac nije dosudio očevidan i klasičan kazneni udarac za Rudar. Igrači domaćina nezadovoljni tom odlukom trče prema sucu, udaraju ga i nogama i rukama i to igrači br. 3. i br. 7., Luka i Mladen Bukarica. Sudac im je pokazao crvene kartone, kad je došao sebi. Konzultirao se sa svojim pomoćnicima i nastavio suditi te priveo utakmicu kraju. Ako sudac osjeća da može suditi, to se ne kosi sa Pravilom nogometne igre.

Nakon završetka utakmice pri pisanju zapisnika domaćini nisu službenim osobama dozvolili pisati zapisnik nego su našli nekoga tko je bio neovlašten. Istjerali su delegata koji zbog toga nije napisao taj zapisnik, nego netko koga je klub izabrao. Tko je to bio, još se nije saznalo. Iz tog zapisnika nije vidljivo da je sudac udaren. No, delegat i suci su pisali dopunsko izvješće i tu je sve opisano, a njihovo viđenje se podudara sa snimkom.

Nakon toga sam sazvao Povjerenstvo i žurno smo djelovali, te smo na sastanku u Šibeniku odlučili da povjerenik za disciplinu Zlatko Nakić donose sam odluku o ovom nemilom događaju na utakmici, jer je to njegova ingerencija.

I. GJERGJA

izvor: slobodna dalmacija