Nogometaši HNK ''Čapljina'' jedva izvukli živu glavu nakon gostovanja u Hrasnici !

počinje priču Zlatko Križanović - Vukas, trener čapljinskog federalnog nogometnog prvoligaša HNK Čapljina, nakon nemilih scena po završetku  prvenstvene utakmice  5. kola Prve lige FBIH između Radnika i Čapljine.

Iako je sama utakmica bila izuzetno korektna i uz dobro suđenje, malo je tko mogao i pomisliti na ono što će se čapljincima dogoditi nakon posljednjeg sučeva zvižduka.

Izjednačujući pogodak Čapljine bio je inicijalna kapsula za domaće, koji su nošeni nekorektnim, ili bolje reći rasističkim „navijanjem“ nekolicine svojih simpatizera, krenuli s grubostima i prljavštinama koje nemaju baš ništa zajedničko sa sportom. To divljaštvo se nastavilo i nakon što je hrabri sudac Kožul odsvirao kraj, a tad je uz nogometaše Čapljine i on postao meta kako pojedinih nogometaša Radnika (najžešći su bili Fejzić, Herbaš, Marić….) tako i nekih čelnika tog kluba (navodno se radi o službenom predstavniku Ekremu Tufi i predsjedniku kluba).

Ova priča je završila tako što je skupina navijača Radnika, koja se cijelu utakmicu isticala vrijeđanjem i psovanjem , kako Čapljinaca tako i nekih vjerskih (katoličkih) svetinja, preskočila ogradu i pred svlačionicom napala nogometaše Čapljine. Tu je jedna osoba u civilu (nižeg rasta i navodno se radi o čelniku Radnika), s leđa u glavu udarila Jusufbašića, a kad je ovome prišao Coronel da mu pomogne i on je bio napadnut od Fejzića, isto kao i Miočević i Džananović od Herbaša. Ovoj dvojici „boksača“ Radnika  svesrdno je pomagala i skupina od desetak „navijača“, koji su se, preskočivši ogradu, našli na ulazu u svlačionicu. 

'' Nažalost, već je normalno da navijači ubacuju u terene kamenje ili neke predmete. No, kada su na naše igrače fizički nasrnuli i njihovi igrači i redari, a onda i navijači, to je nešto što je zaista skandalozno. Pa  pred mojim su očima nasrnuli na našeg igrača Miočevića koji je išao prema svlačionici i uopće nije davao nikakvog povoda za napad. Više od deset  navijača i redara, pa i domaćih igrača uzeli su pravdu u svoje ruke te Miočevića napali s leđa, a netko ga je šakom udario u glavu te mu raskrvario usta. Isto su uradili i našim drugim igračima, Jusufbašiću, Dženanoviću…pa su svi na kraju jedva izvukli živu glavu. “ - nastavlja trener Križanović i dodaje jedan podatak koji cijelom slučaju daje posebnu težinu.

“ Naš je igrač Dženanović, inače dečko iz Sarajeva, krenuo prema tribinama da pozdravi svoje roditelje koji su ga došli gledati, a njihovi su ga navijači napali kao da je crni vrag. Zar tome treba ikakav komentar. Njihov trener Beća bio je iznenađen i da nam nije bilo njegove pomoći stvari bi bile još gore.“ - dodaje Križanović.

Kapetan HNK Čapljina Damir Obad morao je spašavati, kako svoju tako i glave kolega, koji su se šokirali kada su vidjeli da preko ograde u teren ulijeću navijači domaćeg Radnika, a u svim tim nasilničkim postupcima obilato im pomažu domaći igrači, pa čak i redari na utakmici.

“ Uz zaštitu nekih dobrih ljudi nekolicina nas je imala kakvu takvu zaštitu na putu prema svlačionici, ali su stradavali drugi naši suigrači. Posebno Miočević kojeg su iznenadili i brutalno nasrnuli na njega. Okomili su se i na  našeg Džerija (argentinac Geronimo Viskovich u redovima HNK Čapljina; op.a) i na druge igrače koje sam savjetovao da šute i da ne uzvraćaju na sve uvrede i napade, sve kako bi smirili situaciju i tako se izvukli  sa terena. Policija je došla tek za 10 - ak minuta i onda smo se nekako izvukli iz Hrasnice. Ipak, u svoj toj frci nakon utakmice bilo je i nekoliko korektnih predstavnika domaćina koji su nas štitili od invazije nasilnika. “ -ističe kapetan Obad.

Tek nakon što je policajcima koji su bili na osiguranju utakmice pristiglo pojačanja strasti su se malo smirile, a policajci su zapisali nekoliko izgrednika i rastjerali okupljenu rulju.

Kako smo doznali, službene osobe na ovoj utakmici su podnijele prijave protiv pojedinaca iz Radnika koji su ih fizički napali, a lako je moguće da će prijave kao i tužbe uslijediti i od nogometaša Čapljine, koji su nakon utakmice u Hrasnici bili izloženi linču osoba koje ni po kojem osnovu nisu mogle biti na mjestu gdje su se nalazile.

Iz „mraka“ momčadi Radnika treba izdvojiti njihovog trenera (Amir Beća ) koji je i nakon utakmice čestitao Čapljincima, ali i nakon svega smogao snage da se ispriča svojim kolegama iz HNK Čapljina.    

Frano Matić | Večernji list/čaportal