NK Širokom danas kazna zbog nacističke zastave?

hnk široki, FK Sarajevo, NK Široki Brijeg, zastava, kazna

...tog tima u utakmici protiv Sarajeva odigranoj na Pecari u nedjelju, držali nacističku zastavu sa kukastim križem.

Kako za "San" kaže Džemal Čalija, tajnik natjecanja Premijer lige, komisija će nakon pročitanog izvješća odlučiti da li će suspendirati stadion, kazniti domaćina ili će igrati nekoliko utakmica bez publike. Naravno, tu slijedi i novčana kazna.

Čalija nije htio da prejudicira za koju kaznu će se odlučiti Natjecateljska komisija, ni da li će delegat utakmice Široki -Sarajevo Milan Vuksan iz Banja Luke, biti suspenditran. Naime, Vuksan je prema mišljenju mnogih iz Saveza mogao ovaj problem riješiti u samom startu te da zbog nepravovremenog reagiranja mora biti također kažnjen, piše San.

Kako su nam kazali izvori u Savezu, zastava među navijačima Širokog, odnosno Škriparima, je bila vidljiva iz aviona, zbog čega je delegat Vuksan automatski morao ili zahtijevati od policije da reagira i izbaci te navijače, oduzeti zastavu ili da on prekine utakmicu.


'Škripari su trn u oku zbog hrvatskih, a ne nacističkih zastava! '

''Zna se da su pravila UEFA-e i FIFA- e da u ovakvim i sličnim situacijama utakmica mora biti prekinuta''- kazali su nam u Savezu i podvukli da Vuksan nije poštovao pravila.

A, sam Vuksan za "San" tvrdi da je zastavu vidio kasnije, šta god to značilo. Uputio nas je na Novaka Damjanovića, zaduženog za sigurnost utakmice, koji je ispred NS BiH poslat u Široki Brijeg, da stupi u kontakt s policijom i s njima riješi pitanja oko sigurnosti utakmice.

''On je trebao da riješi pitanja sigurnosti na utakmici'' - rekao je kratko Vuksan.

Prozvani Damjanović se ni po kojem osnovu ne osjeća krivim. Naprotiv, on tvrdi za "San" da je na utakmicama Premijer lige u BiH onaj koji odlučuje delegat utakmice, u ovom slučaju Vuksan.

''Delegati moraju poduzeti sve radnje prije početka utakmice da vide ima li transparenata uvredljivog sadržaja, ali i svaki drugi način nasilja mora biti uklonjen ili se prekida utakmica. Osobno sam očekivao da Vuksan poduzme mjere, da upozori odnosno da pozove sudiju da prekine meč dok se ne ukloni prepreka ili ako se ne ukloni, onda se ide do najnepopularnijeg rješenja, prekida utakmice. Zastava je stajala naspram njega. On je morao da reagira, a to stoji i u Pravilniku Saveza''- objasnio je Damjanović, istaknuvši da je on odradio svoj posao. Utvrdio je da je domaćin poduzeo sve radnje, ali da u ovom slučaju i policija igra ključnu ulogu.

''Domaćin jeste poduzeo sve radnje za utakmicu, ali policija radi kako hoće. Ja vam garantiram da ima još utakmica sa sličnim ili identičnim simbolima koje nisu propratile kamere i nikom ništa, jer neko to zataška''- tvrdi on.

Policija i zaštitari

Damir Čutura, glasnogovornik Uprave policije MUP- a ZHŽ kaže za "San" da su ga novinari upoznali sa aktuAlnom situacijom u Širokom, jer je on na seminaru u Zagrebu, ali da će policija svakako vidjeti kakve su mjere poduzete na stadionu i sačiniti izvješće. Nezvanično saznajemo da će policija u svom izvješću svu odgovornost prebaciti na zaštitare koji su trebali da reagiraju na nacističku zastavu.

Nacistička zastava na Pecari je samo još jedan od primjera koliko je neophodno usvojiti Zakon o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija i njihovih obilježja na državnom nivou.

Podnošenje izvještaja

Novak Damjanović tvrdi da u BiH obično Disciplinska komisija ne završi svoj dio posla, kada treba kazniti nekoga. ''Mi podnosimo izvještće nadležnim, ali u tom procesu uvijek negdje zapne. Ne znam da li će iko biti kažnjen u ovom slučaju, ali što se mene tiče, trebali bi svi biti kažnjeni koji ne rade svoj posao''- kaže on.

Široki osuđuje

Nogometni klub Široki Brijeg najoštrije osuđuje sve stvari koje nemaju veze sa sportom pa tako i isticanje zastave s nacističkim simbolom. Osoba ili osobe koje se bave takvim stvarima nisu i ne mogu biti navijači NK Široki Brijeg, niti žele dobro našem klubu ni gradu pa pozivamo i ovom prigodom nadležne institucije da rade svoj posao odnosno da sukladno njihovim ovlastima, sankcioniraju ponašanje kakvom nema mjesta na sportskim borilištima, kao ni u modernom društvu uopće, stoji u saopćenju Širokog.