NK Široki do Europe može i “šetnjom”

Ždrijeb parova polufinala na programu je tek na proljeće, a nema nikakve sumnje da će sva tri premierligaša za protivnika priželjkivati Slogu, odnosno jedinog niželigaša u ovom društvu. Iako je kraj sezone daleko, malo tko sumnja da Željezničar plasman u Europu neće izboriti i preko prvenstva, zbog čega Kup puno veću važnost ima za Široki Brijeg i Zrinjski, budući da oni, što sugerira i ljestvica, ipak nisu "sigurni" kao aktualni osvajač dvostruke krune.

Zbog toga će ždrijeb Kupa biti od velike važnosti za Zrinjski i Široki Brijeg, a već sada je jasno da će u oba kluba isti čekati s jednakim željama - prva će biti za protivnika dobiti Slogu, a druga izbjeći Željezničar. Ovo drugo će im, zapravo, biti još važnije, ne toliko iz razloga što će im u tom slučaju vjerojatno biti lakše izboriti plasman u finale, nego zbog toga što bi izbjegavanje Željezničara vrlo lako moglo značiti i finale prije finala, odnosno - osiguravanje Europe!

Evo i zašto. Plavi su u srijedu izborili plasman u polufinale Kupa, a ljestvica sugerira i da je Željezničar uz Sarajevo vjerojatno jedini pretendent za naslov prvaka. U prijevodu, lako je moguće da klub s Grbavice i ove sezone osvoji dvostruku krunu, a to bi značilo da njihov protivnik u finalu također ide u Europu, bez obzira na plasman u prvenstvu. Istina, Široki Brijeg, Zrinjski i Sloga sami odlučuju o svojoj sudbini, zbog čega u ovim klubovima danas mogu reći da ih rasplet borbe za naslove ne zanima, ali nema nikakve sumnje da bi u Širokom Brijegu, Mostaru i Doboju navijali za Željezničar ako bi momčad Amara Osima bila njihov protivnik u finalu.
Vjerojatno vas i dalje zbunjuje naslov ovog teksta pa da i njega objasnimo. Naime, Široki Brijeg je plasman u osminu finala izborio eliminiravši prvoligaša Branitelj (2:0), do četvrtfinala je stigao preko drugoligaša Orašja (6:0, 1:0), a nakon nešto težeg posla u četvrtfinalu (Čelik), do finala bi mogao preko još jednog niželigaša, odnosno Sloge. Ukratko, lako je moguće da na putu do finala tri od četiri protivnika Širokog Brijega budu niželigaši, a već smo spomenuli da je isto tako lako moguće da bi plasman u finale ujedno mogao značiti i Europu, bez obzira na epilog tog finala.

Zrinjskom najteži put do polufinala

Najteži put do polufinala definitivno je imao Zrinjski, budući da su jedino Mostarci morali igrati protiv tri premierligaša (Rudar, Sarajevo, Zvijezda). Željezničar je imao nešto teži posao u osmini finala (Slavija) i četvrtfinalu (Olimpic), ali je zato krenuo protiv niželigaša (Sloboda Mrkonjić Grad), dok su najlakši posao imali Široki Brijeg (Branitelj, Orašje, Čelik) i Sloga (Tomislav, Sutjeska, GOŠK), bez obzira što je klub iz Doboja i sam niželigaš.

Nejasan propust NS-a BiH

U prošlosezonskom finalu Kupa su igrali Željezničar i Široki Brijeg, odnosno klubovi koji su u prvenstvu završili na pozicijama broj 1 i 2, no i danas je nejasno kako je NS BiH 20. travnja, odnosno uoči 23. kola, napravio veliki propust i izdao priopćenje u kojem je pisalo da finalist Kupa više ni prema jednom scenariju ne može u Europu.
- Nisu istinite informacije da je Komisija za normalizaciju donijela odluku prema kojoj finalist Kupa BiH, u slučaju da je pobjednik Kupa istovremeno i državni prvak, neće steći pravo nastupa u UEFA natjecanju, odnosno UEFA Europskoj ligi. Naime, radi se o odluci koju je donijela UEFA i objavila je 1. travnja 2011. godine, pisalo je u priopćenju Komisije za normalizaciju izdanom kao odgovor na priopćenje Širokog Brijega.

U tom trenutku se mislilo da NS BiH iznosi činjenice, no vrlo brzo je postalo jasno da su u Savezu, svjesno ili nesvjesno, bili u krivu, budući da je u svim članicama UEFA-e poraženi finalist nacionalnog Kupa išao u Europu ako bi osvajač Kupa bio i prvak, što je bio slučaj u Španjolskoj, Ukrajini, Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Švedskoj, Finskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Islandu, Walesu i Sjevernoj Irskoj.

Dnevni list