NK Široki Brijeg: Napokon trener koji poznaje situaciju

Prošle sezone Mario Ćutuk je počeo pripreme, no trajao je samo dvije utakmice protiv Olimpije. Neslužbeno, s Pecare su se tu i tamo mogli čuti komentari kako se nije snašao, nije snimio situaciju. A riječ je o treneru koji je dosta radio u BiH, koji je uostalom prethodno vodio Široki, no konstantu u Premier ligi nije imao i vjerojatno bi mu da je ostao bilo sve teže i teže. Nakon njega doveden je Branko Karačić, kojem je bh. nogomet bio totalna nepoznanica. Situaciju je upoznavao u hodu, dobro ga je krenulo, no od kraja jeseni atmosfera i rezultati počeli su se kvariti i onda je početkom proljeća puklo.

Treći trener zaredom koji je doveden također se našao u neobranom grožđu. Marijan Bloudek je možda u prijeratnom razdoblju bio mladi trener Čelika, no današnji bh. nogomet i momčad Širokog bili su nešto što je morao dobro prostudirati..., iako je prethodno (vrlo kratko, za vrijeme jeseni 2010.) vodio Zrinjski, u koji je također doveden da spašava situaciju, što mu nije pošlo za rukom. Dobro je poznato da je bh. nogomet takav da su treneri u njemu na žalost potrošna roba, ali i to da malo kada dolaze u ‘čistu situaciju', kada mogu početi otpočetka. Slaven Musa je skoro pa došao u takvu priliku - jer Široki preuzima nakon četiri utakmice, što naravno nije idealno, ali bolje i to nego uskočiti nakon deset prvenstvenih kola. Riječ je o stručnjaku koji je da su se neke stvari poklopile, vjerojatno i sada radio u Zrinjskom. Jer Pod Bijelim brijegom je napravio vrlo dobar posao - posrnulu momčad je nanovo selektirao i organizirao tako da je njegov nasljednik Dragan Perić dobio odličnu bazu za nadogradnju. To što se nakon poraza od Veleža odlučio na moralni potez povlačenja nije bilo ništa drugo nego poštivanje ružnog trenda koji vlada u našem nogometu, a koji kaže - čim zapne, treba mijenjati trenera.
Široki je sada sigurno dobio trenera koji sjajno poznaje situaciju, ali i samu momčad, što ne garantira rezultate, ali vrlo je važno da su idealni preduvjeti za takvo što sada tu. Musin prvi cilj je što prije trgnuti momčad i u subotu ostvariti pobjedu nad Radnikom, a onda uz mir u kući pokušati propisati jednu dublju dijagnozu koja će pomoći u povratku među redovite konkurente za Europu.

Jasno, kako je sam rekao u izjavi za Dnevni list, ‘tek su dva kola iza nas, još ništa nije izgubljeno..., momčad ima potencijala'. Neće mu na početku rada olakšati situaciju što se nekoliko važnih igrača oporavlja od ozljeda (Bajano, Davor Landeka, Slavko Brekalo), ali to je zapravo trenerska svakodnevica.
I još nešto. Nikoga ne diskreditiramo, no Musa je vjerojatno bolje rješenje od Samira Toplaka, koji se sa Širokim bio dogovorio i onda nakon prospavane noći radi obiteljskih razloga izišao iz dogovora. Jer i on bio najprije morao duže vrijeme snimati situaciju...

Musa ponovno ‘smijenio' Bloudeka

Jedna se zanimljivost uvukla u ovu priču. Naime, Slaven Musa drugi put dolazi na poziciju koju je prethodno okupirao Marijan Bloudek. Prethodno dolasku u Široki, Bloudeka je naslijedio i u Zrinjskom. Tada je izjavio kako ‘ne možeš birati u kojoj situaciji i u kojim okolnostima ćeš preuzeti ekipu', što se itekako može primijeniti i na sadašnje vrijeme...

Dnevni list