NJEMAČKI SAVEZ Pomjera se nogometna dobna granica?

Bundesliga
Arhiva/Hercegovina.info

Borussia je najprije pokrenula svu incijativu i priču oko toga da bi DFB trebao promijeniti pravilo prema kojem igrač mora imati 18 godina da debituje u Bundesligi i 2. Bundesligi ili da budu članovi U19 tima.

"Moramo da imamo i veliku odgovornost prema dječacima, kako bi bili dobri i u školi. O tome se također trebamo svi brinuti. Moramo biti oprezni. No, nešto se kreće u tom pravcu", kazao je Salihamidžić nakon jučerašnje utakmice Bayern - Schalke (5:0) nakon što je upitan je li vrijeme da mlađi igrači mogu da nastupaju u velikim utakmicama i za prve timove.

"Uvijek postoje mladi igrači koji su fizički jako daleko, ne samo u Dortmundu, već i općenito. Nogomet se promijenio, igrači se ranije fizički razvijaju i stoga su ranije spremni da postanu profesionalci", dodao je sportski direktor Bavaraca.

Promjena pravila zahtijeva odobrenje 36 klubova prve i druge lige u Njemačkoj, a naredni sastanak održat će se u martu i tada bi klubovi mogli da donesu konačnu odluku.

Kao neke od prednosti ovog pravila, Salihamidžić je naveo i to da se danas može izuzetno zaraditi i na osnovu talentiranih i mladih igrača, za koje danas bogati klubovi izdvajaju desetine milijuna eura.

U drugim ligama se dešavalo da igrači debitiraju i sa 16 godina, no Nijemci tek treba da promijene pravilo i daju šansu da dječaci koji ranije fizički i nogometno sazriju, dobiju priliku da igraju na velikoj sceni.