Nizozemska izjednačila u završnici i Hrvatskoj osigurala status nositelja

Njemačka-Nizozemska, Nizozemska
Njemačka je povela pogocima Wernera (9) i Sanea (20), da bi Nizozemska do boda koji joj je osigurao prvo mjesto stigla u samoj završnici preko Promesa (85) i Van Dijka (90).

Nizozemska je osvojila prvo mjesto sa sedam bodova, kao i druga Francuska, ali je bila bolja u međusobnim susretima, dok je Njemačka ostala posljednja s dva boda te će u sljedećoj Ligi nacija igrati u Ligi B kao i Hrvatska.

Još ranije su završni turnir osigurali Portugal, Engleska i Švicarska.

Završni turnir će gotovo sigurno biti u Portugalu. U ožujku ove godine UEFA-i su kandidature za domaćinstvo priložili Portugal, Italija i Poljska, a kako su Portugalci u subotu navečer remijem kod Italije jedini osigurali Final Four, stekli su se uvjeti za domaćinstvo. UEFA to treba i službeno potvrditi. Portugal je prijavio Porto i Guimaraes. Polufinalni susreti igrat će se 5. i 6. lipnja 2019. godine, a finale i susret za treće mjesto 9. lipnja.

Remijem Njemačke i Nizozemske, Hrvatska je osigurala status nositelja na skorašnjem ždrijebu skupina za Europsko prvenstvo 2020. godine. Status nositelja imat će 10 najboljih od 12 sudionika elitnog razreda Lige nacija, a Hrvatska će s četiri osvojena boda biti sigurno ispred Njemačke s dva te Islanda koji je natjecanje završio bez bodova.

Ždrijeb za EURO održat će se 2. prosinca u Dublinu. U kvalifikacijama će sudjelovati 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u 10 skupina. U pet skupina igrat će po pet reprezentacija, a u pet skupina po šest ekipa. Plasman na EURO izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine.

Češka je izborila ostanak u Ligi B zahvaljujući 1-0 (1-0) domaćoj pobjedi protiv Slovačke u Pragu golom Schicka (32). Česi su natjecanje u skupini 1 završili na drugom mjestu sa šest bodova, tri manje od Ukrajine koja se plasirala u Ligu A, a tri više od Slovačke koja je ispala u Ligu C.

U Ligi B u sljedećem izdanju Lige nacija igrat će i Norveška koja je osigurala prvo mjesto u skupini 3 Lige C 2-0 (1-0) gostujućom pobjedom protiv Cipra. Norvežani su natjecanje okončali sa 13 bodova, dva više od druge Bugarske koja je u ponedjeljak igrala samo 1-1 (0-0) u Sofiji protiv Slovenije koja je još ranije ispala u Ligu D.

Makedonija je očekivano osigurala plasman u Ligu C rutinskom 3-0 (1-0) pobjedom protiv Gibraltara u Skoplju. Makedonci su natjecanje u skupini završili sa 15 bodova, pet više od druge Armenije./Hina/