Niko Kranjčar donio pobjedu u Belgiji

Hrvatska vatreni, Hrvatska, Niko Kovač, niko kranjčar, ozljeda, Hrvatska nogometna reprezentacija

Vatreni su novi ciklus priprema za EP 2012. godine otvorili u novom ruhu, baš kako je i obećao izbornik Slaven Bilić. U sustavu 3-5-2, obranu su držali Križanac, Šimunić i Ćorluka, a u napadu je umjesto Eduarda, započeo Mate Bilić.

Osim nekoliko bezopasnih pokušaja na obje strane, prvih dvadesetak minuta nije punudilo mnogo. Hrvoje Čale je u 12. minuti izborio korner, Srna provukao jednu parabolu u sam centar peterca, ali majstor za takve situacije - Eduardo - bio je na klupi.

A onda prva velika prilika na utakmici, u režiji majstora Nike Kranjčara. Modrić i Niko pokušavali su na rubu šesnaesterca izigrati duplim pasevima desnu stranu zgusnute obrane Belgijanaca, a Kranjčar se okrenuo, i maestralno servirao loptu Hrvoju čali. Lijevi bek Trabzonspora se našao oči u oči s belgijskim vratarom, no, umjesto da puca, pokušao je podvaliti loptu Ivici Oliću, koji između dva igrača nije mogao učiniti previše.

Mlada zvijezda Belgije Belgije, 16-godišnji ljubimac nacije Romelu Lukaku, pokazao je na svojoj je premijeri da će jednog dana vjerojatno biti vođa te reprezentacije. Dječarac u vrhu napada je dio svog znanja pokazao u 36. minuti kada je zamalo nadmudrio Šimunića i Križanca. Odlično je ispred samog Runje prsima štopao oštri ubačaj s lijeve strane, ali iskusni dvojac u našoj obrani uspio mu je nekako izbiti loptu.

  • Ivica Olić se opet borio i vozio 'bicikle', ali lopta u mrežu nije htjela
Na kraju prvog dijela Hrvatska je imala drugu veliku priliku. Lijevi bek Belgije se spotaknuo i ostavio loptu Modriću, ovaj je probio do gol-crte, pronašao Bilića na prvoj stativi, ali napadač Sportinga je pucao pored gola.

Uzbuđenja u drugom dijelu počela su u 53. minuti. Prvo je Van Damme s pet metara pucao pored Runjinog gola, nakon što mu je Van Damme glavom spustio loptu za stopostotnu priliku, a minutu poslije, Modrić je s desetak metara, neometan, zapucao čisti zicer. Srna mu je s desne strane servirao loptu kao na pladnju, ali Luka ju je napucao visoko iznad gola.

I kad se već pomalo činilo da su mreže uklete, Kranjčar je pokazao zašto ga u Tottenhamu toliko hvale. Niko je sam povukao do ruba šesnaesterca, oslobodio si prostor za udarac, i s dvadesetak metara poslao takvu bombu pod rašlje, da vratar Bailly jednostavno nije stigao skupiti ruke i spasiti gol.

Bio je to znak za buđenje domaćina, koji su prvo zaprijetili iz slobdnog udarca u 70. minuti. Hazard je sa oko 25 metara od gola,. malo s desna, pogodio mjesto gdje se spajaju prečka i stativa, a nekoliko minuta kasnije, Ćorluka je u zadnji čas blokirao brzi kontra napad Belgijanaca.

Hrvatska je uzvratila preko Eduarda, Pranjića i Mandžukića, koji su ušli sredinom drugog dijela velikom prilikom koju je bilo teže promašiti nego zabiti.

Dudu je povukao kontru sve do šesnaesterca, dodao Pranjiću koji je izbio sam pred Bailyja i pucao nekoliko centometara izvan gola. Belgijski vratar malo je skrenuo loptu prstima, a Mandžukiću su na drugoj stativi nedostajali centimetri da ju stigne i gurne u mrežu.

Nažalost, kraj utakmice obilježila je ozljeda Darija Srne, koji je nakon jednog starta Buffela iznesen s terena na nosilima, držeći se za koljena.

Navijači u Bruxellesu izrekli jasno 'NE' regionalnoj ligi!

Hrvatsku je u Belgiji pratilo nekoliko stotina vjernih navijača. Kao i obično, 'kockasti' je dio tribine bio glasan tijekom cijelog susreta, a početkom susreta istaknuti su transparenti koji su trebali jasno dati do znanja stav navijača o regionalnoj ligi o kojoj se šaputa u posljednje vrijeme na našim prostorima.

Net.hr/ljutarnji list