FOTO/VIDEO  Nesportsko guranje prsta, kazna tri utakmice

 Gonzalo Jara , Edinson Cavani, Copa America

Branič čileanske reprezentacije Gonzalo Jara propustit će ostatak Južnoameričkog nogometnog prvenstva nakon što je za nesportsko guranje prsta u Urugvajca Edisona Cavanija u četvrtfinalnom dvoboju kažnjen s tri utakmice neigranja.

Jara je svojim potezom isprovocirao rekaciju urugvajskog napadača koji ga je lagano odgurnuo, ali je Čileanac uvjerljivo odglumio pad nakon kontakta na što je nasjeo sudac koji je Cavaniju pokazao drugi žuti karton i isključio ga. Čile je iskoristio brojčanu prednost i postigao pobjednički pogodak koji ga je odveo u polufinale, gdje će domaćoj reprezentaciji suparnik biti Peru.

Disciplinska komisija Južnoameričkog nogometnog saveza (CONMEBOL) ocijenila je Jarin potez nesportskim te ga kaznila suspenzijom u trajanju od tri utakmice, a Čileanski nogometni savez morat će platiti 7.500 dolara novčane kazne. Osim što će u ponedjeljak propustiti polufinalni dvoboj protiv Perua te, ovisno o ishodu polufinala, i utakmicu za treće mjesto ili za naslov prvaka Južne Amerike, Jara neće biti na raspolaganju svom izborniku ni u prvoj utakmici južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018.

Jarini postupci u svjetskim su medijima izazvali zgražanje, dok su njegov potez čileanski mediji izjednačili s Maradoninim pogotkom rukom Englezima na SP-u 1986. u Meksiku i nazvali ga "Božjim prstom". Osim tog incidenta, u dvoboju Čilea i Urugvaja bilo je još brojnih naguravanja u kojima su sudjelovali gotovo svi članovi jedne i druge reprezentacije, zbog čega su iz oba tabora uputili žalbe Disciplinskoj komisiji CONMEBOL-a. No, o tim će se žalbama raspravljati tek po završetku Copa Amerike.