Neraskidive veze HŠK Zrinjski i HAŠK Zrinjski

HŠK Zrinjski

Nakon 47 godina komunističke zabrane, svečano je 1992. u Međugorju formiranjem „Inicijativnog odbora za pripremu obnoviteljske skupštine" obnovljen i počeo je s radom i Hrvatski športski klub Zrinjski Mostar (HŠK Zrinjski). Od obnavljanja rada, u lipnju 1992. godine HŠK Zrinjski se natjecao u tri različita prvenstva, ali uvijek u najkvalitetnijem rangu koji je u određenom razdoblju postojao. Tijekom vremena formirani su odjeli i u drugim sportovima.
Sudbina kluba Zrinjski iz Subotice je nešto drugačija kao i tijek obnavljanja.

HAŠK Zrinjski

U Vojvodini i Srbiji je osnovano 45 udruga sa hrvatskom nacionalnom odrednicom. Hrvatski Amaterski Športski Klub Zrinjski (HAŠK Zrinjski) je prva udruga koja djeluje na razvoju sporta. Nastavlja tradiciju JŠK Zrinjski utemeljenog 1. siječnja 1932. godine.
Na temeljima JŠK Zrinjski obnovljen je HAŠK Zrinjski da bi se sačuvalo ono što nam je ostalo iz naše bogate sportske povijesti i da bi pokazali što su nam ostavili naši preci, a čime se mi trebamo ponositii prenijeti našem potomstvu. Boje kluba su plavo-bijela. Na skupštini je za zaštitnika kluba izabran blaženi Ivan Pavao II.
Klub je prvobitno utemeljen 1. siječnja 1932. godine u gostioni Letić u blizini Bačkinog igrališta, pod imenom Jugoslavenski Šport Klub Zrinjski (JŠK Zrinjski). Samo ime Zrinjski je zadovoljilo ondašnje Hrvate. Uprava, članstvo i sportisti su bili vaspitavani u sportskom duhu, a posebice u hrvatskom nacionalnom duhu i svijesti. Napredak JŠK Zrinjski je bio takav da su polovicom 1934. godine imali dvije stotine članova, sa nogometnim igrački kadrom koji je brojio pedesetak aktivnih igrača. Godine 1945. je zabranjen rad JŠK Zrinjski.

Dana 6. svibnja 2011. godine je održana obnoviteljska skuština kluba. Umjesto JŠK za naziv je izabrano Hrvatski Amaterski Športski Klub (HAŠK). Tada je ispisan novi list u životu hrvatske zajednice na prostorima Vojvodine. Duh hrvatstva nije poklekao pod nedaćama vremena i prostora na kome živimo. Tada su naši potomci, kako kroz druge djelatnosti tako i kroz rad ovoga kluba, primili u naslijeđe da zdravim duhom nastave očuvanje tradicije svoga roda.

No umjesto da imaju potporu cijele zajednice, uprava je ostavljena da nosi svoj križ. Neki se ni time nisu zadovoljili već su, poslije prvog treninga na kojem se okupilo tridesetak djece, iz sjene radili na tome da onemoguće formiranje momčadi.
Ali...!

Nakon stanke od gotovo 70 godina počela je sa radom nogometna momčad bez obzira na izuzetno teške uvjete treniranja i nedostatak adekvatnog prostora i terena. Uprava Nogometnog kluba Mala Bosna ustupila je na korišćenje na godinu dana svoj stadion, ali već poslije mjesec dana su povukli tu svoju odluku. Ipak i bez financijske potpore zajednice nogometna momčad HAŠK Zrinjski se uključila u natjecanje Gradske nogometne lige Subotice, da bi pridonijela sportskoj povijesti grada Subotice, iako ne pod jednakim uvjetima koje imaju ostali klubovi.
HAŠK Zrinjski je svoju prvu utakmicu odigrao povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, 26. lipnja 2011. u Subotici, a 24. kolovoza prvu natjecateljsku utakmicu za nogometni kup, protiv NK Mala Bosna. U susretu dviju momčadi za nogometni kup, HAŠK Zinjski je zabilježio svoju prvu pobjedu rezultatom 6:0.

Tada počinje kampanja protiv kluba, sa ciljem da se i iz imena izbriše HAŠK. Rezultat toga je da su članovi nogometne sekcije HAŠK Zrinjski, bez znanja upravnog odbora kluba, a sa potporom dijela hrvatske političke elite i bez održane skupštine, registrirali su novi pravni subjekt Fudbalski klub Zrinjski 1932. (FK Zrinjski 1932.).Uprava HAŠK Zrinjski nije nasjela na igru manjeg dijela političara kojima je bio cilj da dođe do pravnog slučaja tako da nijedan klub nebi nastavio natjecanje. No, kako nisu ispunili cilj vremenom su počeli dizati ruke i od FK Zrinjski 1932.
HAŠK Zrinjski nastavlja sa radom formiranjem šahovske sekcije. U Adi je odigranpovijesni šahovski susret za HAŠK Zrinjski iz Subotice, jer je u sklopu 1. kola šahovske Sjevernobačke lige Subotice, Bačke Topole i Ade ubilježen prvi službeni ligaški duel. U ovom povijesnom meču su nastupili, po rednim pločama, sljedeći šahisti predvođeni kapetanom Marinkom Mikovićom: Pinter, Kopilović, Mandić, Mlinko, Bukvić, Seleši, Ifković, dok je na osmoj ploči prema ligaškim pravilima igrao pionir, desetogodišnji Vukmanov. Za prvi dio sezone je registrirano ukupno 18 igrača.
U narednom period je u planu da se odigra otvoreno prvenstvo HAŠK Zrinjski - uz želju da to postane tradicija.

Zlatko Ifković