Nemanja Bilbija: To što je Mladost osigurala ostanak samo njima igra ulogu

bilbija

... prvaka ili Europsku ligu. Sve može biti riješeno već u subotu u Doboju kod Kaknja, čemu se Nemanja Bilbija, strijelac jedinog pogotka u Mostarkom derbiju, iskreno nada, piše dnevni-list.ba.

Mogao je i minimalni trijumf protiv Veleža biti dovoljan da se četvrta titula prvaka zapakira dva kola prije kraja, ali Slobodi se nije svidio taj scenarij pa je pobijedila na Piroti te održala utrku za naslovom na životu..., usput i izbacila Travnik iz Lige.

Plemići su tako zadržali četiri boda prednosti, a uspiju li na istoj udaljenosti ostati i nakon subotnjeg gostovanja kod Mladosti, konačno će iz leda moći izvaditi šampanjac.

Drugim riječima, čak i poraz u Doboj Kaknju mogao bi biti dovoljan za naslov, ali samo u slučaju da i Sloboda izgubi protiv Sarajeva na Tušnju. Dovoljan bi mogao biti i bod, ako ni Tuzlaci ne izvuku više u srazu s Bordo timom. Pobjedom bi Mostarci riješili sve dileme, neovisno o ishodu derbija u Tuzli..., što će reći da je ovo njihova prva meč lopta, prva utakmica u kojoj bi sve mogli riješiti sami. Ali da se ne izuvamo prije vode...

Vraćajući se na Mostarski derbi, mnogi će, i to s pravom, primijetiti da to nije bila baš šampionska partija. Gradski rival je pružio žilav otpor i čak bio u prilici Plemićima znatno otežati put do naslova, što mnogi, posebno uzevši sadašnjih 55 bodova razlike na tabeli, nisu očekivali.

- Uvijek je u derbijima tijesno, s jedne strane to smo i očekivali, rekao nam je Bilbija koji je protiv Veleža zabio drugi gol u dresu s lentom.

- S druge strane, bilo je i do nas..., jer imali smo nekoliko jako dobrih prilika, ali nismo bili precizni u završnici, gdje polazim od sebe. Možda je moglo uvjerljivije, zapravo je moralo, ali eto..., ispalo je zanimljivije. U konačnici smo zadovoljni s tri boda koja su nas dovela korak bliže tituli.

Biti akter Mostarskog derbija veće je nešto posebno, ali Nemanja je napravio više od toga...

- Ovo mi je bio prvi Mostarski derbi i odmah sam zabio. Ne može bolje. Očekivao sam da ću igrati, a kada je tako..., uvijek očekuješ i da ćeš zabiti.

Pa ipak, nije sve ovog proljeća išlo kako je Banjolučanin priželjkivao.

- Kako sam kasno potpisao, nisam prošao pripreme s ekipom pa nisam ni očekivao da ću igrati te prve utakmice. Ispalo je da sam odmah u prvoj, protiv Sarajeva, dobio priliku i zabio. Kako je vrijeme prolazilo očekivao sam veći minutažu, ali morao sam biti strpljiv i čekati. Mislim da mi se otvorilo protiv Viteza kada sam asistirao.

Zrinjski u subotu može osigurati svoj četvrti naslov prvaka, a zanimljivo da bi Nemanja zapravo obranio titulu - prošle je sezone bio član i dalje aktualnog prvaka Sarajeva.

- Slična situacija onda u Sarajevu i sada u Zrinjskom, s tim da je u Sarajevu bilo više pritiska. Važno mi je bilo imati to iskustvo prije dolaska u Mostar, jer sam već znao kako to ide. Ako sve bide kako treba, u subotu bih opet mogao slaviti.

A hoće li Plemići već u subotu riješiti sve dileme, ovisit će prije svega o njima..., mada bi se nešto mogla pitati i Mladost. Tim iz Doboj Kaknja već je osigurao ostanak, ali to nikoga Pod Bijelim brijegom ne zavarava...

- Jedino Mladosti igra neku ulogu to što su neopterećeni. U poziciji smo da nam je svejedno, jer u gostima nikoga nije lako dobiti..., zapravo bilo gdje. Ne treba tražiti bolji primjer od Veleža.

"Sarajevo može pomoći"

U subotu će Plemići igrati u Doboju kod Kaknja i istovremeno osluškivati rezultat s Tušnja na kojem Sarajevo može pomoći..."Sarajevo igra za Europu, a mišljenja sam da će Slobodi biti teško dobiti ih treći puta u kratkom periodu, a nakon Kupa. Vjerujem da je Sarajevo sposobno im otkinuti barem bod, sigurno su dovoljno kvalitetni da to naprave", smatra Bilbija koji će se i u 29. kolu vjerojatno ponovno naći u startnoj postavi. Za razliku od njega, u kombinacijama sigurno neće biti Gorana Zakarića koji ima kartone.

Rekordi, rekordi...

Sezona je ovo u kojoj je Zrinjski oborio niz rekorda, a par ih je palo i protiv Veleža. Jedan je apsolutni, a kaže da je to bila čak 46. prvenstvena utakmica u nizu u kojoj Plemići nisu poraženi kod kuće. Druga dva novi su klupski rekordi: devetnaestom pobjedom u sezoni Plemići su izjednačili osobni rekord iz sezone 2004./2005., a sa 63 boda nadmašili svoj učinak (61) iz trofejnih sezona 2004./2005. i 2013./2014. U subotu može pasti još jedan apsolutni - pobjeda protiv Mladosti bila bi deseta gostujuća ove sezone, čime bi Zrinjski pobjegao Sarajevu i Željezničaru, jedinima koji su još ostvarili po devet.