'Ne vidim ništa loše u tome da Mamić uđe u svlačionicu', ključna je rečenica Čačićeva uzleta

ante čačić
Treniranjem Tekstilca, Zadra, Dubrave, Intera i Slaven Belupa ni u najluđim snovima nije mogao zamisliti da će jednog dana postati izbornikom, ali čuda se ipak događaju, a za njih je u Lijepoj našoj ipak najvažniji - odlučan stav!

Ključan detalj novoizabranog izbornika pronalazimo na presici od 23. prosinca 2011. godine, kada je Čačić promoviran u novog trenera Dinama...

- Ne vidim ništa loše u tome da Mamić uđe u svlačionicu - rekao je odlučno tada Čačić.

Taj i takav stav doveo ga je i do izborničke funkcije, to je ono što je veliki gazda želio čuti i vidjeti u svom klubu, tada nakon odlaska svojeglavog Vahida Halilhodžića, te tjeranja Krune Jurčića iz Dinama, a sada nakon što je otjeran Niko Kovač, koji nije želio ni Romea Jozaka na klupi.

U međuvremenu je Čačić imao problema s uspostavljanjem autoriteta u svlačionici, pa se pamti da je klub kaznio Ademija s 2000 eura zbog nepoštivanja trenera, Sammira s ukupno čak 270.000 eura radi tulumarenja, a Pokrivač zbog divljanja s automobilom. Možda i najupečatljivije od svega u tom Čačićevom mandatu je bilo udaljavanje Vide iz momčadi jer je ovaj otvorio limenku pive u klupskom autobusu. Eto, Vida će i danas biti standardni član reprezentacije, pa ostaje otvoreno pitanje kako će mu Čačić nametnuti autoritet, kad se zna da je postavljen kao fikus.

I inače je u zadnje vrijeme trenerska funkcija degradirana. Slučaj Dražena Medića uvelike je degradirao struku i razotkrio koliko su brojni treneri spremni nisko pasti kako bi barem na određeno vrijeme sebi osigurali plaću. Medić je to radio javno, sam je slagao momčad i vodio je s klupe (a i još uvijek to radi), dok je Mamić mijenjao trenere kao čarape sve dok nije rješenje pronašao u svom bratu.

Dinamo je obiteljski biznis, Zoran jedini osim brata može uspostaviti autoritet u svlačionici, a i nekako je drugačije kad njemu Zdravko iz lože naređuje da uvede Vukojevića ili se malo poguraju tijekom pripremne utakmice. Trenutak kada Zoran Mamić uvrijeđen na svečarskoj utakmici u kojoj se slavi titula napušta klupu Dinama i odlazi prema svlačionici ključan je u oslikavanju cijele situacije, ali to što Mamić u Maksimiru radi što ga je volja i 'mete pod' s kim ga je volja, isključivo je bio Dinamov problem. Sve dok nije postao i problem hrvatske reprezentacije.

Imao je Mamić i ranije u HNS-u ogroman utjecaj, ali očito s bivšim izbornicima nije mogao manipulirati kako je htio. Čak i u okolnostima u kojima je Šuker prihvatio ulogu njegova poslušnika nije sve išlo glatko glede A-vrste i tu je nešto trebalo poduzeti. Prije svega, što bliže klupi instalirati Romea Jozaka, bivšeg šefa omladinske škole Dinama, koji je dokazao odanost u radu s mladim uzrastima, a sada i imenovanjem Ante Čačića, čime je priča zaokružena. Mamić, Šuker, Jozak, Čačić, te Modrić kao produžena ruka na terenu, ključne su figure nove hrvatske reprezentacije, dok čak i pomoćnici imaju potpuno sporedne uloge. Josip Šimunić, kako bi ga se rehabilitiralo nakon što je nestao s nogometne scene zbog kazne nakon uzvikivanja 'za dom spremni', a Ante Miše, da bi i Dalmacija bila zadovoljena.

Da sprdačina bude veća, Čačić je u A-reprezentaciju uskočio direktno iz Lokomotive, gdje se dokazivao kao uzoran vojnik u cijeloj toj priči klubova koji se na sve načine rugaju propisima. Da, Lokomotiva ima u svojim redovima čak 14 igrača iz Dinama, ali ih je samo šest na posudbi tako da se pravila ne krše. Bio je Čačić kooperativan i uoči Arsenala, pa je Dinamo u utakmici zagrijavanja za Ligu prvaka u gostima pobijedio Lokomotivu sa 0:4, u susretu bez iti jednog žutog kartona, gdje je momčad iz Maksimira imala lakši trening.

A i cijela farsa oko razgovora koje će Jozak obaviti s raznoraznim kandidatima bila je smiješna... Hrvatska je dobila izbornika kojemu nije problem ako se Mamiću ulazi u svlačionicu, a sad valja vidjeti bi li ovome bio problem da ga Čačić prekine usred nadahnute govorancije. U svakom slučaju, Hrvatska još nikad na izborničkoj funkciji nije imala čovjeka koji nema ni trenerski ni igrački autoritet, ali iza Čačića će punim plućima stati Mamić i Šuker i treba vidjeti hoće li uz pomoć Modrića i njegove grupe igrača koja gazduje u svlačionici (Lovren, Srna, Kovačić, Ćorluka) ipak uspjeti probuditi momčad koja je igrama u Azerbajdžanu i Norveškoj omogućila smjenu Kovača.

dalmatinskiportal.hr